logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Filarmonica George Enescu

Dirijorul Andrei Boreiko și solistul Alexander Gavrylyuk vor concerta pentru prima dată în Stagiunea Simfonică a Filarmonicii George Enescu pe 23 și 24 ianuarie

Babi Yar, simfonia-manifest împotriva antisemitismului și a nedreptății sociale de Șostakovici, va prefața Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului, de pe 27 ianuarie

Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu vor susține două concerte vocal-simfonice emoționante pe 23 și 24 ianuarie 2025, la Ateneul Român, sub bagheta renumitului dirijor Andrei Boreiko și avându-l ca solist pe celebrul pianist Alexander Gavrylyuk, care va interpreta Concertul nr. 3, în do major, pentru pian și orchestră, op. 26 de Serghei Prokofiev. Biletele sunt disponibile în număr limitat pe www.oveit.com, sau direct la linkul bilete.fge.org.ro .

Andrei Boreiko a fost director muzical și artistic al Orchestrei Filarmonice din Varșovia, dirijor principal rezident al Orchestrei Simfonice din Milano (2022-2024) și director muzical al ansamblului Artis-Naples. În stagiunea 2024-2025 va dirija numeroase orchestre internaționale, precum Orchestra Simfonică din Viena și Orchestra Simfonică din Anvers, Orchestra Simfonică Aarhus, Filarmonica de Stat din Hamburg, Orchestra Simfonică a Radioului Polonez, Orchestra Filarmonicii din Stuttgart, Orchestra Simfonică din Vancouver.

Pianistul australian Alexander Gavrylyuk, născut în Ucraina, a câștigat numeroase premii importante, precum Medalia de Aur la Concursul Internațional de Pian 'Arthur Rubinstein', în 2005, Premiul I la Concursul Internațional de Pian din Hamamatsu și Medalia de Aur la Concursul Internațional de Pian 'Horowitz'. În Stagiunea 2024-2025 , artistul va debuta alături de Hamburger Symphoniker, Orchestre Philharmonique Royal de Liege, Estonian National Symphony și Taiwan National Symphony. Printre momentele de vârf ale sezonului se numără o revenire la prestigioasa serie Concertgebouw Master Pianists.

Bas-baritonul Taras Shtonda este prim-solist al Operei Naționale din Kiev și distins cu titlul de Artist Emerit al Ucrainei. A colaborat cu Teatrul de Operă din Oslo, Ferstivalul Glyndebourne, Opera Vlaamse din Anvers, Bayerische Staatsoper din Munchen, și opera din Malmo, Opera din Frankfurt strălucind în importante roluri verdiene și wagneriene.

Programul serilor de 23 și 24 ianuarie include Concertul nr. 3, în do major, pentru pian și orchestră, op. 26, de Serghei Prokofiev și Simfonia nr. 13, în si bemol minor, 'Babi Yar', op. 113, de Dmitri Șostakovici.

Simfonia nr. 13, în si bemol minor, 'Babi Yar', op. 113, de Dmitri Șostakovici, este o lucrare dedicată memoriei victimelor masacrului de la Babi Yar din Ucraina, unde, în 1941, naziștii au ucis 34.000 de evrei. Compusă pe versurile poetului Evgheni Evtușenko, Simfonia sparge tăcerea și abordează teme dureroase, pe care nu avem voie să le uităm sau să le ignorăm, precum antisemitismul și injustiția socială. Prin structura sa muzicală și mesajul puternic, lucrarea reprezintă un omagiu adus celor care au suferit în perioada represiunilor și conflictelor istorice. Prin programarea acestei lucrări, Filarmonica George Enescu transmite un mesaj public, în contextul comemorării Zilei Internaționale a Victimelor Holocaustuui, pe 27 ianuarie 2025.

Sponsori principali: Garanti BBVA, Rompetrol | Sponsori: JTI, ENEVO, Groupe SNEF | Susținători: Aqua Carpatica, ARCUB, Intercontinental

Parteneri media principali: RFI România; Radio România Muzical

Parteneri media: stirileprotv.ro, Radio România Cultural, Observator Cultural, Actualitatea Muzicală, Deutsche Zeitung Romania

Parteneri artistici: Fundația Art Production | Partener comunicare: OMA Vision

Afisari: 97

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].