logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Muzeul Național Brukenthal

Muzeul Național Brukenthal
2024 - anul dedicat tinerilor, proiectelor internaționale și valorificării patrimoniului
2025- anul proiectelor expoziționale de amploare și al digitalizării colecției

Anul 2024 a fost dedicat, prin managementul Muzeului Național Brukenthal, tinerilor, proiectelor internaționale și valorificării patrimoniului.

Dacă la începutul anului 2024 se anunța realizarea a 100 de evenimente, în decursul anului trecut Muzeul Național Brukenthal a organizat peste 200 de evenimente culturale. Agenda Muzeului Brukenthal a fost în anul 2024 cea mai efervescentă și variată: expoziții, lansări de carte, simpozioane, conferințe, spectacole, concerte, prezentări de modă, acțiuni sociale, activități educative, etc.

'Împreună cu echipa Muzeului Național Brukenthal s-au organizat numeroase evenimente care au adus bucurie zecilor de mii de tineri.

De la concerte la expoziții, de la ateliere creative la concursuri, s-a dorit o deschidere mai mare a instituției pentru publicul tânăr. În cursul anului 2024 s-au organizat și numeroase expoziții internaționale, fapt ce a dus la deschiderea la Sibiu a Sezonului cultural Polonia-România. Ne-am depășit granițele în acest an, iar ediția a 5-a SCAF a subliniat încă o dată importanța artei contemporane la Sibiu iar cu sprijinul Ministerului Culturii, din 2024 Muzeul Național Brukenthal are un fond de achiziție de artă contemporană.

Am arătat că avem energia și forța să investim și să redăm comunității patrimoniul imobil - clădirea Mănăstirii Ursulinelor. Am demonstrat încă o dată, că printr-un dialog sincer și echilibrat, prin muncă și relație de prietenie Muzeul Național Brukenthal își păstrează poziția ca instituția muzeală cu cele mai multe expoziții organizate în România, cu cele mai multe colaborări instituționale, cu cele mai intense și numeroase contacte cultural-diplomatice din Europa de Est și cu o echipă de specialiști dedicată atât în domeniul muzeografiei cât și al restaurării. De asemenea, s-a pus un accent important pe inventarierea și valorificarea patrimoniului prin publicarea a numeroase volume. Și acest fapt va continua cu o premieră națională în anul 2025! În domeniul administrativ s-au făcut numeroase reparații și au fost deschise două noi spații expoziționale permanente: Templul masonic și Galeria de Artă Națională. În domeniul legislativ, conducerea muzeului împreună cu Ministerul Culturii, Ministerul Finanțelor și Parohia Evanghelică CA din Sibiu au alcătuit, după mai bine de 19 ani, Hotărârea de Guvern cu privire la funcționarea instituției. De asemenea, noua organigramă a Muzeului va aduce o mai mare responsabilitate și eficiență.

Toate aceste lucruri au fost realizate cu sprijinul vizitatorilor, al Ministerului Culturii, al Primăriei Municipiului Sibiu și al prietenilor și sponsorilor Muzeului.

Vă mulțumim!' a declarat Dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul instituției.

Muzeul Național Brukenthal: cifrele anului 2024

Au fost organizate la sediu 69 expoziții iar în afara sediului 31 de expoziții, Muzeul Național Brukenthal fiind și în anul 2024 în topul instituțiilor muzeale în ceea ce înseamnă colaborările expoziționale. În anul 2024 Muzeul Național Brukenthal a găzduit 4 expoziții internaționale, organizate cu parteneri din Europa.

În luna iunie 2024 a fost deschis la Sibiu Sezonul Cultural Polonia-România.

Bugetul Muzeului în anul 2024 a fost de 16.229.000 lei din care 3.277.000 lei venituri proprii. Veniturile proprii estimate a fi realizate au reprezentat un procent de peste 20% din totalul alocației bugetare. În comparație cu anul 2021 când veniturile proprii au reprezentat 1.315.157 lei, cu anul 2022 - 2. 213.073 există o creștere constantă cu peste 50%.

În comparație cu anul 2023 însă există o scădere iar acest lucru se datorează numărului mai redus de vizitatori ai orașului Sibiu.

Numărul vizitatorilor

Numărul total al vizitatorilor la sediile Muzeului Național Brukenthal și la expozițiile din țară a fost de peste: 1.100.000 vizitatori fizici și peste 1.300.000 beneficiari/vizitatori la expozițiile online.
La sediile Muzeului Național Brukenthal în anul 2024 au fost peste 320.000 vizitatori (gratuități și bilete).

În mediul online este o creștere de peste 50%, față de anul 2023 în ceea ce privește numărul postărilor, al aprecierilor și al vizitelor pe pagină. În anul 2024 Muzeul Național Brukenthal a avut peste 2 milioane de vizualizări pe paginile de Facebook, Intagram, Tik Tok și Youtube.

Față de anul 2023, postările pe pagina de Facebook au avut o creștere de 50%, ajungând la 1.650 de postări.

De asemenea vizitele pe pagină au avut o creștere de peste 45%.

Proiecte importante realizate în anul 2024:
- Deschiderea Sezonului Cultural Polonia-România
- Deschiderea FITS în curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger
- Deschiderea unui noi spațiu expozițional la Muzeul de Artă Contemporană, la etajul 1.
- Deschiderea expoziției permanente Prietenia și iubirea pentru oameni și modulul de Templu masonic.

- Deschiderea Galeriei de Artă Națională.
- Preluarea în chirie a Mănăstirii Ursulinelor din Sibiu și transformarea
- Dineu oficial și recepția Întâlnirii internațională Nemo la Sibiu
- Realizarea Hotărârii de Guvern privind organizarea și funcționarea Muzeului Național Brukenthal
- SCAF - Sibiu Contemporary Art Festival, cel mai important festival de artă contemporană din țară și cel mai important eveniment cultural-diplomatic din Europa de Est organizat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe
- Organizarea celui mai important târg de Crăciun din Europa într-un muzeu - Christmas at the Palace
- Achiziția de artă contemporană
- Magazin nou la Palat

Anul 2025 la Muzeul Național Brukenthal

Anul 2025 a fost creionat la Muzeul Național Brukenthal ca un an al proiectelor expoziționale de amploare și al digitalizării colecției.
- Se fac eforturi, ca în prima jumătate a acestui an să fie lansat site-ul Brukenthalonline care să conțină colecția Muzeului Național Brukenthal. Vor fi încărcate în acest an câteva mii de piese, urmând, ca periodic, site-ul să fie încărcat și cu alte piese.

- Începând din luna martie se va începe realizarea expoziției de bază la Muzeul de Artă Contemporană care se va numi Brukenthal modern.
- SCAF - ediția a 6-a din acest an va avea ca țară invitată Georgia. Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Ambasadei Georgiei în România
- 3 lucrări de artă europeană vor fi expuse în Perugia în Italia în perioada martie - iunie 2025
- Expoziție Ovidiu Maitec
- Se va realiza un nou spațiu de depozitare la Muzeul de Istorie
- Se va realiza un nou spațiu expozițional la Muzeul de Istorie

Expoziții
La sediul Muzeului Național Brukenthal
- Se va organiza în prima jumătate a acestui an, cu binecuvântarea PF Patriarh Daniel expoziția dedicată Centenarului Patriarhiei Române
- Ziua Japoniei va fi și în acest an sărbătorită printr-o expoziție de stampe japoneze în luna februarie
- Vor fi prezentate într-o expoziție noile achiziții de artă contemporană
- Se va organiza o expoziție cu covoare orientale din colecția Muzeului Național Brukenthal
- În toamna acestui an Muzeul Național Brukenthal va organiza în colaborare cu Galeria Zina o expoziție a artistului Adrian Ghenie și al Grupului de la Berlin
- În colaborare cu ArtSafari, în luna noiembrie-decembrie, Muzeul Brukenthal va găzdui expoziția retrospectivă dedicată lui Țuculescu
- Va demara colaborarea cu Galeria Borghese din Roma, urmând ca în luna decembrie să fie adusă la Sibiu lucrarea Leda atribuită lui Leonardo da Vinci, premieră națională.

Afisari: 70

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].