logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Academia Română, Filiala Cluj-Napoca

Întâlnire cu acad. Mihai Bărbulescu și lansarea volumului Civilizația Romană în Dacia

Sub semnul celebrării Unirii Principatelor Române, vă invităm joi, 23 ianuarie 2025, începând cu ora 12.00, la Conferința Daci, Romani, Români susținută de către acad. Mihai Bărbulescu. Prelegerea va fi urmată de lansarea celui mai recent volum al academicianului Civilizația Romană în Dacia (Editura Școala Ardeleană, 2024). Evenimentul va avea loc în sala de conferințe a Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca (str. Republicii, nr. 9) și va fi moderat de către acad. Doru Pamfil, Președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române.

În cadrul manifestării vor lua cuvântul prof. univ. dr. Marius Bojiță, președintele Fundației Transilvania Leaders, prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române, dr. Coriolan Horațiu Oprean, directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca, cercetătorul principal dr. Sorin Cociș și Vasile Gheorghe Dâncu, directorul Editurii Școala Ardeleană.

Evenimentul este organizat de Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană.

* * *

Civilizația Romană în Dacia, proiect editorial apărut sub egida Fundației Transilvania Leaders, 'nu e o istorie a Daciei romane, căci anumite aspecte - viață politică, evenimente militare, organizare administrativă și altele - au fost deliberat abia schițate. E o istorie a civilizației romane în Dacia, fiindcă aceasta - implantată și dezvoltată în răstimpul în care Dacia a făcut parte din Imperiul Roman - s-a regăsit, într-o formă ori alta, în istoria secolelor următoare. Nu e o istorie a vieții cotidiene, chiar dacă-i atinge unele aspecte, căci golurile din sursele de informare pentru Dacia ar fi creat tentația de a le umple cu analogii din alte spații ale Imperiului Roman, o sarabandă din care cu greu se poate ieși și unde situații și fapte presupuse le-ar întrece pe cele dovedite. Izvoarele literare, arheologice, epigrafice, numismatice, geografice și altele care privesc Dacia au fost puse laolaltă pentru a înfățișa cât mai veridic civilizația romană provincială, așa cum a fost și atât cât a fost, cum rezultă din această documentație. Firește, referirile necesare la ceea ce se întâmpla atunci în Imperiul Roman, la civilizația romană în general, n-au fost neglijate. Această carte urmează strădaniilor de un veac și jumătate ale istoricilor, arheologilor, epigrafiștilor, comentatorilor izvoarelor literare, numismaților, lingviștilor din România și din alte țări, ale generației profesorilor profesorilor mei, ale profesorilor mei, ale generației mele și ale generației care a început deja să ne ia locul.' (Acad. MIHAI BÃRBULESCU)

MIHAI BÃRBULESCU este membru titular al Academiei Române din anul 2021, arheolog și istoric al antichității, în prezent directorul Institutului Arhiva de Folclor a Academiei Române. A fost cercetător științific la Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca (din 1970), Profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1992-2020), decan al Facultății de Istorie și Filosofie (1996-2000), Președintele Comisiei Naționale de Arheologie (2004-2008) și director al Accademia di Romania din Roma (2008-2016). Principalele domenii de cercetare ale academicianului sunt istoria și arheologia Daciei, spiritualitate antică (religie și arte plastice), istoria și arheologia militară sau epigrafie.

A publicat, în calitate de autor unic și co-autor, numeroase volume, studii și articole, dintre care le amintim pe următoarele, publicate în calitate de autor unic: Interferențe spirituale în Dacia romană (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1984; ediția a II-a, Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2003); Din istoria militară a Daciei romane. Legiunea V Macedonica și castrul de la Potaissa (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1987); Potaissa. Studiu monografic (Turda, 1994); Das Legionslager von Potaissa. Castrul legionar de la Potaissa (Zalău, 1997); Mormântul princiar germanic de la Turda. Das germanische Furstengrab von Turda (Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2008); Signum originis. Religie, artă și societate în Dacia romană (Editura Academiei Române, București, 2009); Inscripțiile din castrul legionar de la Potaissa. The Inscriptions of the Legionary Fortress at Potaissa (Editura Academiei Române, București, 2012); Arta romană la Potaissa (Editura Academiei Române, București, 2015); Arheologia azi, în România (Editura IDEA Design & Print, Cluj-Napoca, 2016); Potaissa. L'Arte romana in una città della Dacia (L'Erma di Bretschneider, Roma, 2016); Bălți. 1818-1944 (Editura Academiei Române, București, 2017); Și s-a dansat lambada. O mărturie despre Decembrie '89 la Cluj (Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2019); Istoria arheologiei în România (Editura Academiei Române, București, 2022), Civilizația Romană în Dacia (Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2024).

Activitatea sa științifică a fost recompensată prin multiple premii și distincții, precum: Ordinul Național 'Serviciul Credincios' în grad de Cavaler (2003), titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara (2006) și al Universității 'Petru Maior' din Târgu Mureș (2011), Premiul Vasile Pârvan al Academiei Române (1987), Premiul 'Emil Condurache' al Ministerului Culturii și Cultelor (2004) și premiul 'Annasilao per la ricerca' (Reggio Calabria, 2009).

Afisari: 64

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].