Comunicat de presă - Senator Ninel Peia (S.O.S. România)
România trebuie să-și atingă independența energetică!
Într-o lume în care geopolitica energiei devine tot mai complexă, iar presiunile externe par să dicteze direcția în care trebuie să meargă țările mai mici, Guvernul României are responsabilitatea fundamentală de a asigura independența energetică a țării.
Recent, s-a confirmat faptul că ONG-uri precum Mining Watch, finanțate de guverne străine, inclusiv de cel al Germaniei și Austriei, militează activ pentru închiderea minelor de cărbune din România.
Ironia este că aceste țări, deși cer altor țări să renunțe la combustibilii fosili, își deschid noi mine pe teritoriul lor.
Acest dublu standard nu este doar inacceptabil, ci reprezintă o amenințare directă la adresa securității energetice a României.
Închiderea minelor de cărbune și reducerea producției interne de energie, fără o alternativă viabilă și sustenabilă, urmărește să transforme România într-un simplu consumator dependent de importuri energetice.
România trebuie să înțeleagă că independența energetică este o condiție esențială pentru suveranitate.
Într-un context internațional volatil, cu prețuri fluctuante și crize care pot afecta lanțurile de aprovizionare, dependența de importurile de energie nu doar că afectează economia, dar poate pune în pericol și securitatea națională.
Guvernul României trebuie să refuze orice presiune externă, politică și economică, care contravine intereselor cetățenilor săi.
Dacă Germania își permite să redeschidă mine pentru a-și asigura necesarul de energie, de ce Uniunea Europeană tratează România după criterii diferite?
Nu este acceptabil ca un stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene să fie împins să renunțe la resursele sale naturale în beneficiul altor state cu aceleași drepturi depline.
Este important ca Guvernul să analizeze cu foarte mare atenție influențele externe care vin inclusiv prin intermediul ONG-urilor finanțate din străinătate. Deși aceste organizații pretind că promovează o agendă verde, rezultatele acțiunilor lor par să servească interese economice și strategice ale altor state, în funcție de finanțarea pe care o primesc de la acestea.
Guvernul are obligația să asculte dorința si vocea cetățenilor români, nu să răspundă agendelor care se doresc a fi impuse de entități străine, mai mult sau mai puțin vizibile publicului larg.
România trebuie să păstreze un echilibru între tranziția verde și utilizarea responsabilă a resurselor tradiționale proprii.
Până când producția de energie din surse regenerabile va putea susține întreaga cerere internă, cărbunele și gazele naturale rămân de importanță critică.
Până să închidem minele (la ordin), trebuie să căutăm să investim în tehnologii care sa reducă emisiile de carbon, făcând utilizarea resurselor noastre mai responsabilă și tranziția mai ușoară.
Este un imperativ ca România să-și definească un plan de dezvoltare energetică pe termen lung, care să asigure cu prioritatea producția de energie din resurse interne, realizând pe lângă protecția locurilor de muncă și o dezvoltare a economiilor pe plan local.
Finanțarea mai mult sau mai puțin evidentă a ONG-urilor care activează pe teritoriul UE de către guvernele unor state cu drepturi depline din Uniunea Europeană (și nu numai) trebuie supusă unei legislații care să oblige la transparență absolută și care să asigure un control extrem de riguros, în scopul clar al prevenirii interferenței în politica națională.
În România, Parlamentul și Guvernul nu au dreptul să rămână un simpli spectatori în acest joc al intereselor internaționale, inacțiunea devenind complicitate în acest caz.
Este obligația liderilor noștri să pună pe primul loc interesul național, în ansamblu său, și să se asigure că țara noastră își păstrează capacitatea de a produce energia de care are nevoie din resursele proprii, fără a apela la importuri.
Nu putem accepta ca viitorul nostru să fie dictat de cei care predică tranziția verde doar pentru cei din afara granițelor lor, pe costuri suportate de România.
România are resursele, oamenii și potențialul de a-și asigura viitorul energetic. Trebuie doar ca Guvernul și Parlamentul să acționeze.
Acum este timpul să spunem clar: 'Politica energetică a României trebuie făcută în România, în primul rând pentru România, de către Parlament și Guvern!'
Ninel PEIA senator al României și Chestor al Senatului
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].