logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Ministerul Apărării Naționale

Armata României participă, din ianuarie 2025, la trei din cele opt grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic

România și-a extins prezența începând cu luna ianuarie a anului 2025, cu efective și tehnică militară la încă două grupuri de luptă ale NATO care funcționează în țările aliate de pe Flancul Estic, respectiv Slovacia (cu un detașament antitanc) și Bulgaria (cu un detașament de cercetare), continuând, în același timp, participarea la grupul de luptă din Polonia, cu un detașament de apărare antiaeriană.

Decizia de înființare a grupurilor de luptă multinaționale din Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria a fost convenită în cadrul Summitului NATO de la Madrid, din anul 2022, ca parte a întăririi măsurilor de apărare colectivă pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice. Aceste grupuri de luptă s-au organizat după modelul celor din Țările Baltice și Polonia, care au fost înființate în urma Summitului NATO de la Varșovia, din 2016.

Grupul de luptă din Slovacia este coordonat de Spania și include militari din Cehia, Portugalia, România și Slovenia. În Bulgaria, grupul de luptă este condus de Italia, cu contribuții din Albania, Croația, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Turcia și Statele Unite ale Americii.

Această extindere a contribuției țării noastre la asigurarea măsurilor aliate de descurajare și apărare completează prezența militarilor români la grupul de luptă din Polonia, unde Armata României participă din anul 2017.

Prezența României cu peste 150 de militari și tehnică la grupurile de luptă ale Alianței Nord-Atlantice reflectă angajamentul ferm al țării noastre pentru consolidarea apărării colective pe Flancul Estic.

Reamintim că Grupul de luptă al NATO din România are ca națiune-cadru Franța, iar ca state contributoare Belgia, Luxemburg și Spania. Alături de cel din Bulgaria, se află în coordonarea Comandamentului Diviziei Multinaționale Sud-Est din București.

Abordarea de tip 360 de grade în domeniul apărării și descurajării, implementată de NATO, are ca scop principal asigurarea securității colective. Aceasta definește cele trei sarcini principale ale Alianței - descurajarea și apărarea, prevenirea și gestionarea crizelor și securitatea prin cooperare.

***

În prezent, România contribuie la menținerea securității regionale și globale cu peste 1.000 de militari. Țara noastră participă și la misiuni și operații ale Uniunii Europene, unde deține comanda misiunii UE de Instruire a Forțelor Armate din Republica Centrafricană (EUTM RCA), urmând să preia și pe cea a EUFOR ALTHEA în Bosnia și Herțegovina, în cadrul căreia este cel mai important contributor.

Astfel, din cele nouă operații și misiuni militare desfășurate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene la care contribuie cu efective și tehnică militară, România va exercita, simultan, comanda a două dintre acestea.

Biroul presă

Afisari: 130

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].