Comunicat de presă - Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu
Obiective și strategii ale conducerii Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu având ca țintă creșterea calității actului medical veterinar
Medicina veterinară ca profesie, indiferent de țară, este pusă în slujba asigurării sănătății publice prin întărirea rolului și aportului serviciilor veterinare de stat și private pentru creșterea responsabilității, eficienței și contribuției privind promovarea politicilor naționale în domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apărarea sănătății animalelor și a oamenilor, asigurarea siguranței lanțului alimentar de la producere la consumator, protecția, bunăstarea animalelor, protecția mediului, implicare în derularea relațiilor comerciale și al păstrării echilibrului ecologic.
Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberală și independentă, cu organizare autonomă reglementată. Este organizată și funcționează în baza principiului autonomiei în cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari din România, organism cu personalitate juridică, pe principiul teritorial, al eligibilității și ierarhiei, având la bază Legea 160/ 1998, cu modificările și completările ulterioare, act normativ prin care se legiferează organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar pe teritoriul României.
În evidența Colegiului Medicilor Veterinari din România, sunt înregistrați medici veterinari, care profesează în sectorul de stat, medici veterinari de liberă practică titulari, sau angajați la unități medicale veterinare private de asistență (cabinete, clinici, spitale, farmacii) precum și un număr însemnat medici veterinari care sunt angajați în unități economice sau în învățământ, cercetare, etc.
La finele anului 2024, în evidența Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala județului Sibiu se regăsesc 232 de medici veterinari în activitate, din care un număr de 37 profesează în sectorul de stat, 39 sunt titulari de cabinete medicale veterinare individuale sau în cadrul unor societăți comerciale de profil și care au concesionat cu D.S.V.S.A. Sibiu, prestarea unor acțiuni cuprinse în Programul strategic al acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a animalelor, a acțiunilor de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, 46 de medici sunt proprietari de unități medicale veterinare private (spital, clinici, cabinete de asistență și farmacii) și 110 de medici sunt angajați în unități medicale, unități economice, administrative, sau în învățământ.
În Registrul Unităților Medicale Veterinare al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu sunt înregistrate 47 cabinete medicale veterinare care acoperă activitatea a 54 circumscripții sanitare veterinare concesionate, un spital, patru clinici și 33 cabinete medicale de asistență, 9 cabinete medicale de consultanță și 17 unități farmaceutice private, care au titulari medici veterinari cu liberă practică.
Anual personalul sanitar veterinar în activitate, gestionează din punct de vedere sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor efectivele de animale crescute în scop economic (bovine, cabaline, ovine, caprine, porcine, păsări) animale de companie, precum și alte specii (animale de blană, iepuri, familii de albine, pești, animale existente în zona silvatică, în grădina zoologică, etc)
Sunt supravegheate pe traseul lanțului de siguranță alimentară, obiectivele, autorizate sau înregistrate la D.S.V.S.A. Sibiu, obiective care cuprind unității de procesare materii prime de origine animală, depozite alimentare, unități de comercializare, unități de alimentație publică, cantine școlare și sociale, laboratoare de cofetărie, patiserie, alte unități specifice, de procesare și comercializare produse de origine animală.
De asemenea sunt supravegheați producătorii individuali, înregistrați, care valorifică producția primară de carne, lapte, miere, ouă, peste, precum și alte unități cu profil zootehnic și prestatoare de servicii în domeniu.
În acest context, conducerea Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala Sibiu prin serviciile veterinare din județ, are ca obiectiv, prioritar, creșterea calității actului medical veterinar prin care să se asigure o gamă largă de servicii de specialitate, conforme legislației europene transpusă în legislația națională, în beneficiul celor care investesc în creșterea animalelor, sau în domeniul procesării, depozitării și valorificării produselor de origine animală, prin:
Reprezentarea cu cinste și onoare a profesiei în fața organelor guvernamentale, a forurilor profesionale și științifice, a persoanelor fizice și juridice și a instituțiilor publice de la nivel județean și național.
Disponibilitate privind ducerea la îndeplinire a ordinelor, hotărârilor, deciziilor, reglementărilor și instrucțiunilor emise de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și de Biroul Executiv al Consiliului Național al Medicilor Veterinari.
Implementarea bunelor practici prin preluarea unor noi metode și proceduri din domeniul managementului strategic și de gestionare a resurselor umane, și financiare.
Implementarea unei abordări eficiente în privința însușirii și comunicării către cei interesați a informațiilor de interes general, a actelor normative componente din legislația specifică, a programelor și strategiilor propuse de autoritatea veterinară și de conducerea centrală a C.M.V.RO
Îmbunătățirea procedurilor de evaluare și control în domeniul sanitar veterinar prin promovarea unui sistem de informare, educare și consultanță de specialitate a operatorilor economici, care să genereze creșterea calității activităților și a serviciilor.
Sprijin eficient în realizarea operațiunilor de supraveghere, prevenirea și combatere a bolilor transmisibile la animale și de la animale la om, prin acțiuni de supraveghere clinică a bolilor, vaccinări imunoprofilactice, tratamente profilactice și curative antiparazitare și analize de laborator, conform programelor și a graficelor stabilite.
Implicarea efectivă pentru implementarea actelor normative privind activitatea de identificare și înregistrare a animalelor, pentru o mai bună gestionare a bazei de date și a sistemului de acordare a subvențiilor.
Preocupare permanentă, pentru respectarea clauzelor stipulate în contractele de concesiune, în contractele cu proprietarii exploatațiilor comerciale cu animale și păsări și alte relații contractuale, încheiate de medicii veterinari cu liberă practică, clauze care se referă, în principal, la sprijinul ce trebuie acordat de angajator pentru realizarea acțiunilor contractate.
Monitorizarea modului cum se respectă normele privind circulației animalelor, a produselor și subproduselor de origine animală, utilizarea medicamentelor, în special a antibioticelor și produselor antiparazitare, a furajelor medicamentate, precum și a circulației acestora. Notificarea și certificarea internă și internațională, în condițiile legii.
Susținerea programului de perfecționare permanentă în domeniul sanitar-veterinar, prin participarea medicilor veterinari la pregătiri profesionale de profil, instruiri la nivel central și local, la conferințe și simpozioane, etc.
Sprijinirea constantă a autorităților publice locale în vederea îmbunătățirii stării de sănătate a populației și a animalelor, în promovarea produselor tradiționale și sprijin în implementarea proiectelor de dezvoltare locală.
Comunicarea și colaborarea cu instituțiile administrației centrale, județene, cu alte autorități locale, cu asociații profesionale și alte organizații civice, având drept scop integrarea activității sanitare veterinare în ansamblul dezvoltării economice și sociale pe plan local și național.
În exercitarea profesiei de medic veterinar pe lângă obiectivele menționate se regăsesc și alte obligații și responsabilități stipulate în acte normative sau care sunt identificate în activitatea curentă, activități pentru care medicii veterinari, membri ai Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu se angajează să le realizeze cu profesionalism și exigență, având garanția sprijinului autorităților centrale și locale, a operatorilor economici din domeniul creșterii animalelor și alimentar, a asociațiilor profesionale și a altor autorități și organisme competente, acțiuni care ne determină să fim uniți, activi, încrezători în noi și în forțele noastre.
Dr. Pențea Ioan Viorel - Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].