Comunicat de presă - Agenția pentru Protecția Mediului Olt
Colectarea separată a deșeurilor de hârtie, metal, plastic, sticlă și textile din deșeurile municipale
Informare de presă cu privire la colectarea separată a deșeurilor de hârtie, metal, plastic, sticlă și textile din deșeurile municipal
Conform Legii nr. 17/ 2023 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/ 2021 privind regimul deșeurilor, autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, după caz, au obligația de a asigura colectarea separată cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 și pentru textile din deșeurile municipale.
Autoritățile administrației publice locale la nivel de comune, orașe și municipii au obligația de a asigura spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, ținând cont de reglementările urbanistice și de cele emise de Ministerul Sănătății, dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deșeu și de a dezvolta în mod corespunzător centrele înființate potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 5/ 2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru a oferi populației posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deșeuri de hârtie și carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori, ulei vegetal uzat și deșeuri voluminoase, inclusiv saltele și mobilă.
Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare și pentru a facilita sau pentru a îmbunătăți pregătirea pentru reutilizare, reciclare și a altor operațiuni de valorificare, producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri au obligația să colecteze deșeurile separat și să nu le amestece cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite.
Operatorii economici care colectează și/ sau transportă deșeuri au obligația de a le verifica vizual dacă sunt separate corespunzător și de a le prelua separat și a nu le amesteca în timpul transportului cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite.
Transportul deșeurilor se face numai cu autovehicule inscripționate cu litera 'D' la loc vizibil.
Nerespectarea celor de mai sus constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 40.000 lei la 60.000 lei, pentru persoanele juridice.
Director Executiv
Cristina Florescu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].