Comunicat de presă - Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Studenții UBB, campioni mondiali în SUA
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) marchează o performanță istorică prin echipa sa de masteranzi de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), care a câștigat ediția din anul 2025 a competiției internaționale de studii de caz organizată de Grossman School of Business din cadrul Universității din Vermont (SUA).
Concursul supranumit 'Cupa mondială pe afaceri de familie' ('World cup of family business') a avut loc în perioada 8-11 ianuarie 2025, reunind 23 de echipe reprezentând universități de renume de pe 4 continente ale lumii
Echipa UBB a demonstrat excelență și determinare în cadrul competiției. În faza grupelor, aceștia s-au confruntat cu două echipe universitare din SUA și una din Canada, reușind să obțină cel mai mare punctaj cumulativ în cele trei runde de calificare și să se claseze pe primul loc, asigurându-și astfel un loc în finală de șase echipe. În etapa de calificare, participanții au rezolvat studii de caz complexe care au inclus: elaborarea unui plan de afaceri pentru un parc rezidențial destinat persoanelor în vârstă, integrând experiența multigenerațională a unei întreprinderi de familie; dezvoltarea de strategii de vânzare pentru o afacere de familie confruntată cu dificultăți în succesiunea organizațională; elaborarea unui plan strategic pentru o afacere preluată de o nouă generație a familiei fondatoare.
În finală mare, echipa UBB a impresionat cu soluția propusă pentru un studiu de caz care analiza achiziționarea unei companii externe de către o întreprindere de familie. Juriul, compus din profesori universitari, consultanți și antreprenori din SUA, a acordat cel mai mare punctaj echipei clujene, consacrând-o câștigătoare. Podiumul final al competiției destinate echipelor de masteranzi s-a prezentat astfel:
Locul I. - Universitatea Babeș-Bolyai (România)
Locul II. - York University (Canada)
Locul III. - University of Adelaide (Australia)
Echipa campioană a UBB a fost formată din patru masteranzi ai FSEGA, Bánffy Zsófia, Bugar Anna, Kovacs Kata (toate trei de la specializarea 'Management bazat pe date', masterat, anul 1), respectiv Bokor-Tóth Krisztina (specializarea 'Managementul afacerilor', masterat, anul 2).
Pregătirea studenților UBB a fost realizată de prof. Univ. Dr. Szász Levente, conf. Univ. Dr. Gyorfy Lehel, respectiv lect. Univ. Dr. Rácz Béla-Gergely, echipa fiind însoțită la competiție de drd. Kelemen Kincso.
Pe lângă succesul în competiția pe echipe, Bugar Anna (UBB) a fost distinsă cu premiul special pentru cel mai bun speaker al finalei.
Felicitări echipei clujene pentru acest rezultat remarcabil la nivel mondial care reprezintă în același timp o nouă dovadă privind inovativitatea și competitivitatea internațională a activității academice desfășurate în cadrul universității noastre. UBB continuă să fie un promotor al performanței internaționale, contribuind la consolidarea prestigiului universității și a României în mediul academic și economic global.
Pentru mai multe detalii despre competiție vă invităm să accesați pagina oficială a evenimentului - https://site.uvm.edu/sgfecc/.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani - 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de opt ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.
În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. Unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/ augmentată/ mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată că prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/ research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021 / 2022 este partea alianței universităților europene EUTOPIA.
Direcția Comunicare și PR a UBB
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].