Comunicat de presă - Radio România Cultural
De Ziua Culturii Naționale, Radio România Cultural a invitat pentru prima dată la teatru o adolescentă din Vâlcea. Prin acest gest simbolic, singurul post național de radio dedicat exclusiv artelor îndeamnă oamenii și instituțiile să faciliteze accesul la cultură al semenilor.
Lelia Barbu are 15 ani, locuiește în comuna Pietrari, la 30 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, și nu a fost niciodată la teatru.
Lelia a a văzut pentru prima dată un spectacol dramatic în preajma Zilei Culturii Naționale, la invitația Radio România Cultural. Ea a fost însoțită de jurnalistul Dan Vasiliu, care i-a oferit adolescentei o experiență culturală de o zi, care a inclus o vizită la Muzeul Național de Artă, un film și spectacolul 'Tatăl', de la Teatrul Bulandra, cu Victor Rebengiuc în rolul principal.
'În generația noastră când zici că ai fost la teatru, se găsește cineva care să zică - mamaie, ai fost la teatru - dar chiar dacă teatrul pare ceva pentru oameni de peste 20 de ani mi se pare foarte interesant să te duci la teatru. E o experiență pe care trebuie să o ai măcar o dată în viață', a spus adolescenta.
Radio România Cultural a invitat-o pe Lelia la teatru în dorința de a afla mai multe despre cum se raportează tinerele generații la cultură, ce așteptări și dorințe au și ce sentimente încearcă o adolescentă de 15 ani când vede pentru prima dată un spectacol la teatru.
'Alături de Lelia am putut retrăi emoția unui adolescent care merge pentru prima dată la teatru. Eu sper că am plantat o sămânță care va crește și se va înmulți și nu va rămâne doar o experiență pe care să o ai o dată în viață, ci una de care să te poți bucura cât mai des. E important să le oferim tinerilor ori de câte ori putem astfel de experiențe, pentru că astfel le putem deschide niște uși care vor fi benefice pentru întreaga societate', spune Dan Vasiliu.
Despre experiența ei culturală se veți afla în emisiunile de actualitate ale Radio România Cultural pe parcursul zilei de 15 ianuarie.
'De Ziua Culturii Naționale, am ales să facem un gest simbolic, acela de a duce pentru prima dată la teatru un om care nu a trăit niciodată această experiență. Convingerea mea este că acest gest mic poate fi multiplicat la nivel național de către toți cei care pot facilita legătura dintre oameni și artă, fie că este vorba despre oameni obișnuiți sau instituții. Vă îndemn pe toți să faceți acest gest și vă asigur că impactul asupra voastră și a lumii în care trăim va fi unul cu rost', declară managerul Radio România Cultural, Radu Croitoru.
De Ziua Culturii Naționale, tinerii vor fi personaje principale la Radio România Cultural, care va transmite, în direct, 'Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024', miercuri, 15 ianuarie 2025, de la ora 16.00, din Sala 'Perpessicius' a Muzeului Național al Literaturii Române din București. Va fi un eveniment multiart care îi va avea ca invitați speciali pe Mike Godoroja & Blue Spirit.
'Gala Tinerilor Scriitori s-a născut odată cu Ziua Culturii Naționale. M-am gândit atunci că singurul fel în care cultura noastră poate fi cu adevărat celebrată este acela de a acorda tinerilor talentați șansa la o reală recunoaștere și la mai multă vizibilitate. Pe atunci poezia contemporană era mai puțin prizată decât acum, când după ani de lecturi publice de amploare, unele difuzate de Radio România Cultural, a ajuns să aibă publicul ei constant și entuziast. Cu anii, tinerii care s-au bucurat de aprecierea unor jurii foarte riguroase au confirmat pe deplin. Cărțile lor sunt în biblioteci. Și iată, cum este cazul Ritei Chirian anul acesta, ea a primit premiu atunci când a intrat în competiție pe când avea sub 35 de ani și se întoarce acum pentru a ridica și marele premiu acordat celor consacrați. O mare bucurie și încă o confirmare!', a spus Dan Mircea Cipariu, amfitrionul galei.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].