Comunicat de presă - Muzeul Național al Țăranului Român
ZIUA CULTURII NAȚIONALE LA MUZEUL ȚÃRANULUI
15 ianuarie 2025, între orele 10.00 și 18.00
'Inculții numai consideră azi arta ca un lux netrebnic, pe când națiunile civilizate socotesc cultivarea artistică printre cele mai superioare îndatoriri culturale ale lor. Educația estetică a maselor este preconizată ca unele din mijloacele cele mai eficace pentru fericirea popoarelor'.
Alexandru Tzigara - Samurcaș, 1910.
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, din data de 15 ianuarie 2025, Muzeul Țăranului își întâmpină vizitatorii cu trei expoziții noi și o proiecție de film românesc. Intrarea la expoziții este liberă.
IMAGINARIUM: lumea celor nevăzute
O expoziție de Relu și Marijana Bițulescu
15 ianuarie - 2 februarie 2025, Sala Irina Nicolau
La o săptămână după ce se curăță apele, pe 15 ianuarie 2025, de la ora 16.00, la Muzeul Național al Țăranului Român, în Sala Irina Nicolau, se deschide IMAGINARIUM: lumea celor nevăzute - o frumoasă expoziție a începutului de an în București. Nu este o expoziție cu și despre obiecte, nu este nici măcar o expoziție despre oameni, e o galerie de fantasme. Dar să nu vă lăsați înșelați: rădăcina grecească a termenului de fantasmă înseamnă a 'face vizibil', 'aduce ceva către lumină', 'a explica'. Imaginarium reprezintă o astfel de aducere la lumină, un joc secund în care artiștii Relu și Marijana Bițulescu fac vizibil - inefabilul.
Curator: prof. univ. dr. Alexandra Crăciun
'dor și drum'
Expoziție personală a artiștilor plastici Nicu Dumitrescu și dr. Elena Borundel
15 ianuarie - 2 februarie 2025, Sala Media
La mai bine de un an de la prima sa apariție, la 6 decembrie 2023, expoziția personală dor și drum a artiștilor plastici Nicu Dumitrescu și dr. Elena Borundel va fi vernisată la Muzeul Național al Țăranului Român, la Sala Media, miercuri, 15 ianuarie 2025, ora 17.00.
Elena Borundel este doctor în arte vizuale, scenograf și teolog, membru al UCIN și UAPR - Filiala de Artă Plastică Religioasă și Restaurare.
Nicu Dumitrescu (1958) este, de asemenea, membru titular UAPR, filiala AFAPRR. Are un numar însemnat de expoziții personale și participări la multe saloane de artă și expoziții de grup.
'dor și drum', expoziția la care vă invităm, are ca punct de plecare dorul, acea stare sufletească pe care fiecare dintre noi o are față de trăirile copilăriei, momente în care, fără să vrem, acumulăm informații care ne vor defini drumul în viață. Sunt momente în care ne oprim să vedem dacă drumul nostru a fost sau nu cel la care visam în copilărie. Fiecare dintre noi a spus cel putin o dată 'mi-e dor de...' și acela e momentul în care ne cotropesc amintirile. Cred că paretarele pe care le-am văzut în copilăria mea, în toate casele vecinilor din satul minunat de pe Valea Oltului, mi-au rămas în minte. Acum a sosit momentul să le transpun pe un material drag mie, sticla, tocmai pentru că rezultatul e parte din sufletul meu. Cred ca asta înseamnă DOR. (Nicu Dumitrescu)
Curator: dr. Marius Tița, critic de artă
Omagiu artistic
Expoziție dedicată Zilei Culturii Naționale
14 - 28 ianuarie 2025, Sala Acvariu
Asociația Artiștilor Plastici din România vă așteaptă miercuri, 15 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala Acvariu, la vernisajul expoziției Omagiu artistic.
Vor expune în jur de 25 de artiști, peste 40 de lucrări originale: picturi ulei/ acril, acuarele, rășina epoxidică, precum și icoane pe sticlă.
Ivan - omul cu rădăcini în apă
Proiecție de film de la ora 18.30 la Cinema Muzeul Țăranului
Regizat de Ana Preda
O co-producție Televiziunea Română și Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23
Filmul biografic este o incursiune istorică documentară a devenirii unui multiplu campion olimpic, Ivan Patzaichin, dar și o explorare a naturii complexe și autentice a 'celui mai iubit dintre pământeni'.
De asemenea, vizitatorii pot revedea expoziția ALEXANDRU TZIGARA-SAMURCAȘ - ÎNTEMEIETORUL MUZEULUI NAȚIONAL, deschisă în clădirea monument-istoric din Șoseaua Kiseleff, nr. 3. Istoric de artă, întemeietor al muzeografiei românești, publicist în sfera culturală și fin intelectual format în spirit european, precum și un mare iubitor al artei naționale, acesta lasă posterității o vastă operă publicistică, memorială, dar și un bogat patrimoniu material, de artă țărănească și artă religioasă, reunit în colecțiile Muzeului de la Șosea.
În plus, va fi deschisă spre vizitare, la Sala Noua Galerie, expoziția de pictură de Ammar Alnahhas DOBROGEA. Născut în Siria, artistul a absolvit Sculptura la Facultatea de Arte din Damasc și a venit în România în urmă cu mai bine de două decenii. A văzut întreaga țară, prin tabere de creație și expoziții, a expus în marile muzee de artă de la noi. În expoziția de la MNȚR ne povestește despre Dobrogea, o primă și permanentă dragoste a pictorului Ammar Alnahhas. Paleta sa izvorește din floarea-soarelui, pământul are forma dansului dervișilor, iar caii sunt metafora demnei frumuseți, mândria libertății. Jocul de planuri și simbolurile alcătuite de artist de-a lungul operei sale transformă compoziția într-un univers aparte, într-o lume a emoției universale, a unei vibrații generoase și atât de umane.
Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, Agenția Națională de Presă AGERPRES, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, aiciastat.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, arthood.ro, www.News24.ro, www.qmagazine.ro, visitbucharest.today, zelist.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].