Comunicat de presă - Biblioteca Metropolitană București
Biblioteca Metropolitană București sărbătorește Ziua Culturii Naționale cu evenimente interactive organizate în toate filialele, pentru toate vârstele
Primăria Municipiului București (PMB), prin Biblioteca Metropolitană București (BMB), marchează Ziua Culturii Naționale printr-o serie de evenimente speciale organizate miercuri 15 Ianuarie, în toate filialele sale. Sub tema principală 'Traseul literaturii vii', inițiativa le oferă bucureștenilor ocazia de a descoperi diversitatea culturală printr-un parcurs interactiv ce conectează cele 29 de filiale ale BMB.
Fiecare filială BMB devine, pentru o zi, un spațiu interactiv dedicat unei teme culturale distincte. De la poezie și artă, până la muzică și literatură, participanții vor avea ocazia să descopere elemente surpriză, să participe la ateliere creative, lecturi publice, miniconcerte sau expoziții tematice.
Traseul literaturii vii este mai mult decât o simplă explorare a filialelor. Este o călătorie culturală ce încurajează dialogul în jurul valorilor artistice și literare, conectând comunitatea la moștenirea noastră culturală.
'Ziua Culturii este un prilej extraordinar de a celebra arta, literatura și creativitatea. Prin Traseul literaturii vii, dorim să oferim publicului nostru o experiență de neuitat, în care fiecare pas aduce o nouă descoperire culturală', a declarat Ramona Ioana Mezei, Directorul General al Bibliotecii Metropolitane București.
Programul evenimentelor din cadrul Traseului literaturii vii include:
La Sediul Central vor fi amenajate stații interactive cu tematici diverse:
În prima parte a zilei, de la ora 09:00, copiii clasei a II-a de la Școala Gimnazială 'Tudor Arghezi', Profesor Învățământ Primar Georgeta Șerban, sunt invitați să participe la sesiuni de lectură, ghidate de bibliotecarii BMB și la ateliere interactive cu teme culturale.
De asemenea, bibliotecarii noștri le-au pregătit o surpriză: o piesă de teatru bazată pe o operă clasică din literatura română, susținută de Trupa de Teatru 'Licurici' a BMB, singura trupă de teatru a unei biblioteci publice.
Seara, începând cu ora 17:30, eleganta sală 'Auditorium' se transformă într-o mașină a timpului muzicală, unde artiștii proiectului 'Opera la Bibliotecă' vor susține un spectacol extraordinar dedicat Zilei Culturii. Soliștii îndrăgiți ai Operei la Bibliotecă, Daniela Ciociea, Stephanie Radu, Alin Stoica, alături de invitata specială Mihaela Anghel și pianistul Cosmin Pătrana vor interpreta pagini de mare popularitate ale unor creatori români precum: Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu, Șerban Nichifor, Sabin Pautza, Gherase Dendrino, Marcel Dragomir.
În filialele BMB:
Filiala 'Mihai Eminescu' găzduiește, miercuri 15 ianuarie, un eveniment cultural dedicat poetului Mihai Eminescu, la care vor participa elevii Școlii Gimnaziale 'Adrian Păunescu', și totodată va fi organizată o expoziție de carte și pictură. Picturile sunt semnate de colega noastră Daniela Constantin, de la Departamentul de Resurse Umane al BMB.
La Filiala 'Ioan Slavici' va fi organizată o expoziție de carte.
Filiala 'Marin Preda' organizează o expoziție de carte cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului M. Eminescu. 2025 a fost declarat 'Anul Mihai Eminescu'.
Marți, 14 ianuarie, începând cu ora 16:00, la Filiala 'Dimitrie Cantemir' va avea loc o dezbatere în cadrul Cenaclului Literar AntiM - tema va fi opera lui Mihai Eminescu. Iar miercuri, 15 ianuarie, va organiza o expoziție de carte dedicată poetului Mihai Eminescu.
Filiala 'Nichita Stănescu' va organiza, marți 14 ianuarie, ora 10:00 un eveniment intitulat 'Omagiu: 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu - Atelier de lectură și film'.
Pe 15 Ianuarie între orele 12:00 și 14:00, Filiala 'Nicolae Bălcescu' va organiza un atelier de lectură pentru copii cu titlul 'Cultura română și Mihai Eminescu', tema fiind Ziua Culturii Naționale - Opera poetului Mihai Eminescu. În aceeași zi în Filială va exista și o expoziție de carte pe aceeași temă.
Filiala 'Bogdan Petriceicu Hașdeu' va organiza, între orele 11:00 și 12:00 o expoziție de carte și un atelier de lectură.
La Filiala 'George Coșbuc' va avea loc o întâlnire cu titlul 'Eminescu și copiii', în care bibliotecarii vor rememora viața și opera lui Eminescu și vor citi basme și poezii. Invitații sunt: un grup de copii de clasa I, însoțiți de învățătoarea și părinții lor, dar evenimentul este deschis oricui este interesat.
Luni, 13 ianuarie, ora 14:00, la Filiala 'Lucian Blaga' va avea loc recitalul de poezie 'Să-l re(descoperim) pe Eminescu!'. Totodată, va fi organizată si o mica expoziție cu desene în armonie cu versurile poetului Mihai Eminescu. Vor participa elevi de la Colegiul Național Bilingv 'George Coșbuc'. Profesori coordonatori: Teodora Alina Roșca și Irina Raluca Ionescu.
Tot la Filiala 'Lucian Blaga', miercuri 15 ianuarie, începând cu ora 12:00 va avea loc o expoziție de desene și cugetări 'Eminescu, suflet românesc', autor: Alexandru Ștefănescu-Drăgănești.
La Filiala 'Otilia Cazimir' se va organiza o expoziție de carte și un atelier de lectură pentru copii, cu poezii din opera lui Mihai Eminescu.
La Filiala 'Cezar Petrescu' Ziua Culturii Naționale va fi marcată de o expoziție tematică și un minirecital de poezie susținut de către 5 eleve/cititoare ale bibliotecii C. Petrescu, începând cu ora 14:00.
Filiala 'Liviu Rebreanu' va organiza mai multe evenimente. Ora de lectură ONLINE în care bibliotecarii vor citi un basm din opera lui Mihai Eminescu și se va discuta pe baza textului citit. De asemenea, în filială, între orele 16:00 și 18:00, se va organiza atelierul de lectură 'Recunoaște-l pe Eminescu'.
Filiala 'Emil Gârleanu' va avea o întâlnire cu cititorii online, pe 15 ianuarie, care cuprinde și organizarea, pe pagina de Facebook a filialei, a unei expoziții de tablouri inspirate de creația lirică eminesciană, semnate de pictorul Daniel TURLIU, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Totodată, bibliotecarii noștri vor pregăti și un quiz interactiv pentru copii, dedicat vieții și operei lui Eminescu, tot pe pagina de Facebook a filialei.
Filiala 'Petre Ispirescu' va organiza, pe 15 ianuarie 2025, începând cu ora: 14.00, un atelier de scriere caligrafică - cu texte din opera lui M. Eminescu, cu tema/titlul 'Eminescu-dragostea de neam și țară' și o expoziție de pictură.
Filiala 'Dimitrie Bolintineanu' va organiza o expoziție de carte, care va cuprinde volume semnate de marele poet Mihai Eminescu, dar și alți autori ai literaturii române.
Marți 14 ianuarie, ora 11:00, la Filiala 'Ion Neculce' va avea loc o sesiune de lectură din cartea Mihai Eminescu - Poezii pentru copii. O ediție Eminescu, integral ilustrată, destinată celor mai mici cititori. Participă elevi ai Școlii Gimnaziale 'Cezar Bolliac', coordonați de doamna învățătoare Ionela Ștefan.
Nu în ultimul rând, tot cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Biblioteca Metropolitană București, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, vă invită luni, 13 ianuarie, ora 17:00, la vernisajul expoziției 'TRIAJ EXPERIMENTAL', ce va avea loc la Artoteca BMB. Curatorii expoziției sunt Liviu Nedelcu și Gheorghe Dican. Expoziția poate fi vizitată între 13 ianuarie și 7 februarie, de luni până vineri, conform programului Artotecii BMB.
Participarea la toate aceste evenimente este gratuită!
Vă așteptăm să celebrăm împreună unicitatea și frumusețea culturii românești!
Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.
Serviciul Comunicare BMB
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].