Comunicat de presă - Universitatea Politehnica Timișoara
Academicianul Ion Boldea, care a inspirat zeci de generații de politehniști, omagiat la împlinirea vârstei de 80 de ani
Academicianul Ion Boldea, unul dintre cei mai reputați profesori ai Universității Politehnica Timișoara și adevărat formator de școală în domeniul mașinilor electrice și al electronicii de putere, a fost sărbătorit vineri, 10 ianuarie 2025, la împlinirea vârstei de 80 de ani, de conducerea UPT, prieteni, colegi și colaboratori apropiați.
Cu o bogată carieră didactică și de cercetare, de peste 55 de ani, academicianul Ion Boldea a fost mereu o sursă de inspirație pentru zeci de generații de studenți, dar și pentru colegii și colaboratorii săi.
Născut la data de 7 ianuarie 1945 la Lugoj, al cărui cetățean de onoare a devenit peste ani, Ion Boldea a absolvit studiile liceale în orașul natal, la Liceul 'Coriolan Brediceanu', în 1962, în același an fiind admis la Facultatea de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic 'Traian Vuia' din Timișoara, pe care a terminat-o în 1967, cu specializarea electromecanică.
Începută în anul 1968, întreaga activitate didactică s-a desfășurat la Catedra de mașini electrice a Universității Politehnica Timișoara: asistent (1968-1975), șef de lucrări (1975-1981), conferențiar (1981-1991), profesor (1991-2011). Începând cu anul 2011 este profesor emerit al universității. A fost profesor invitat la universități din SUA, Danemarca, Coreea de Sud, Brazilia, China. Până în prezent a îndrumat cercetările de doctorat pentru 24 de studenți doctoranzi.
Începând cu anul 1973 este doctor în electrotehnică al aceleiași universități, cu o teză coordonată de acad. Toma Dordea. În perioada 1973-1974 a fost câștigător al unei burse Fulbright pentru un stagiu postdoctoral în SUA.
Are o bogată activitate în asociația profesională internațională IEEE (the Institute of Electrical and Electronics Engineers), al cărui membru este din anul 1977. A susținut conferințe plenare, a coordonat numere speciale ale revistelor 'IEEE Transactions', fiind organizator principal (1996-2010) și coorganizator (începând cu anul 2010) al Conferinței IEEE regionale bianuale OPTIM, denumită în prezent OPTIM-ACEMP.
Profesorul Ion Boldea a publicat o serie de lucrări în domeniul proiectării și controlului mașinilor electrice cu mișcare liniară și rotativă, a vehiculelor de tip Maglev, incluzând peste 300 de lucrări și 20 de cărți în SUA și Marea Britanie (ISI Clarivate Hirsch Index: 42, cu peste 6500 de citări); a predat cursuri intensive în mod repetat în ultimii 20 de ani în Europa, Asia, SUA și Brazilia și a susținut discursuri în calitate de keynote speaker la numeroase conferințe internaționale sponsorizate de IEEE.
Din 2011 este membru corespondent, iar din 2017 membru titular al Academiei Române.
Acad. Ion Boldea a desfășurat încă din tinerețe o intensă activitate științifică, publicând articole, studii de specialitate în diferite reviste din țară și străinătate. A realizat și publicat cercetări în numeroase domenii ale electrotehnicii: mașini și acționări lineare și rotative; Maglev (tren cu levitație magnetică); modelare, proiectare optimală, testare și control avansat cu electronică de putere, cu aplicații în industrie, transport, robotică, electrocasnică, info-gadgets.
Expertiza sa este în proiectarea și controlul avansat cu și fără encoder al motoarelor /generatoarelor electrice de curent alternativ pentru diverse aplicații: aparate electrocasnice; clădiri inteligente; robotică; procese industriale; generatoare cu viteză variabilă pentru sistemele de putere cu energie regenerabilă și pentru aplicații în electricitate; transport (mașini, camioane, autobuze, troleibuze, metrou, trenuri regionale și de mare viteză, Maglev).
Realizate în cadrul Universității Politehnica Timișoara și, mai recent, în cadrul Centrului de Cercetări Tehnice Fundamentale și Avansate (CCTFA) al Filialei Timișoara a Academiei Române, cercetările efectuate pornesc de la analiza critică a soluțiilor existente, cu propuneri de îmbunătățire, până la conceperea, proiectarea și controlul soluțiilor potențial patentabile, cu prototipare și testare în laborator.
Laureat al Premiului 'Aurel Vlaicu' al Academiei Române în 1976 (la 31 de ani), cu prima carte publicată în SUA, Ion Boldea a fost ales, în 2002, membru plin al Academiei de Științe Tehnice din România, iar în anul 2004 a devenit membru al Academiei Europene de Arte și Științe din Salzburg. De asemenea, din 2010 a fost ales Fellow al IEEE Committee, fiind singurul membru din România și primul din Europa de Est. În 2015 a primit premiul Nikola Tesla, instituit în 1975, care se acordă în fiecare an unui reputat cercetător pentru 'contribuții excepționale la generarea și utilizarea energiei electrice'.
Profesorul Ion Boldea a inventat și a realizat în țară, la Universitatea Politehnica Timișoara, primul vehicul pe pernă magnetică din lume cu motoare liniare sincrone performante, Magnibus 01. De asemenea, a inventat o oscilomașină liniară, brevetată în SUA și alte 32 de țări, care se află pe piața mondială.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].