Comunicat de presă - Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu
ATENȚIE LA FRAUDELE INFORMATICE
Prevenirea criminalității informatice reprezintă o prioritate pentru Poliția Română. Creșterea gradului de conștientizare în rândul cetățenilor cu privire la cunoașterea și importanța aplicării principalelor măsuri de siguranță în mediul online reprezintă elemente cheie în reducerea posibilităților de succes ale multor forme de criminalitate informatică.
Odată cu dezvoltarea marcantă și rapidă a tehnologiei, asistăm și la o diversificare a modurilor de operare în infracționalitatea informatică, ceea ce ne determină să insistăm asupra prevenirii unor astfel de fapte.
O metodă prin care infractorii își atrag victime este investment scams / investment frauds, practică ce implică asumarea identității reprezentanților unor companii de stat, companii private, firme de curierat sau instituții bancare de renume, cu scopul de a determina oamenii să investească în produse sau fonduri de investiții false.
Autorii acestor tipuri de infracțiuni realizează chiar pagini fictive ale acestor societăți, pe rețelele de socializare și atrag potențiali investitori printr-o serie de reclame. Modul de operare poate varia, dar, de obicei, începe cu contactarea telefonică a cetățenilor, transmiterea de mesaje pe rețelele de socializare sau postarea de anunțuri online. Infractorii promovează o investiție care este fals legată de compania, firma sau banca pe care pretend că o reprezintă, cu scopul de a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă.
Printre măsurile elementare de siguranță pe care le puteți aplica pentru a nu cădea victime ale acestor infracțiuni, vă reamintim:
- Folosiți, pe cât posibil, instrumente de plată provizorii, unde alocați un buget limitat, exclusiv pentru cumpărăturile online!
- Faceți transferuri bancare numai către persoane pe care le cunoașteți (apropiate)!
- Fiți atenți la notificările referitoare la sume extrase din contul dumneavoastră și nu validați tranzacții pe care nu le recunoașteți!
- Dacă ați fost victima unei infracțiuni, anunțați imediat banca, pentru a bloca instrumentele de plată compromise și a încerca stoparea eventualelor tranzacții ilicite!
- NU comunicați nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card, inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare;
- NU transmiteți date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin link-uri primite pe e-mail sau prin aplicații de mesagerie;
- NU instalați aplicații și NU accesați site-uri sau aplicații la indicațiile persoanelor care vă contactează telefonic sau vă transmit link-uri prin mesaje pe rețele sociale, SMS sau alte tipuri de mesagerie;
- NU răspundeți la mesaje nesolicitate sau neașteptate care vă propun câștiguri nemaivăzute;
- NU accesați pagini web în care să vă introduceți datele personale și nu oferiți informații personale sau date financiare;
- NU vă logați înaplicația de Internet/Mobile Banking dintr-un link primit prin SMS sau e-mail. Intrați doar prinaplicațiile sau platformele oficiale și securizate ale băncii;
- NU răspundeți la apeluri din afara țării, mai ales dacă nu cunoșteți persoane din țările respective.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].