logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Primăria Sectorului 6

Cum s-a schimbat Sectorul 6 în anul 2024: are un bulevard nou, o creşă şi două corpuri de scoală construite de la zero, o bancă de alimente, o piaţetă urbană, un parc nou şi multe amenajări de calitate

2024 a fost un an bun pentru Sectorul 6. Un an care nu a trecut degeaba, ci a lăsat în urmă schimbări importante, care se văd cu ochiul liber. În sector au 'răsărit' o şosea modernă nouă, un parc superb (Liniei 2), o creşă, două corpuri de scoală, o sală de sport, o bancă de alimente şi o cantină socială, o piaţetă urbană, dar şi locuri de parcare (pentru maşini şi pentru biciclete), ghene moderne, subterane şi supraterane, chioşcuri noi de ziare şi de flori etc. Fiecare zi muncită a contat şi a făcut diferenţa. Acum, la final de an, tragem linie şi facem bilanţul.

IANUARIE
- A fost inaugurată Piaţa Valea Ialomiţei, proaspăt reabilitată. Nu avea aviz ISU, se infiltra apa, era degradată. S-a înlocuit şi modernizat tot, de la ţevi, plafon, sistem electric, structură de rezistenţă, până la înlocuirea tarabelor şi reabilitarea parcării supraterane. A fost reabilitată şi faţada Complexului Crângasi, în prezent, se lucrează la Complexul Veteranilor, urmează să fie reabilitată Piaţa Orizont.

- S-au făcut ultimele finisaje la trotuarul sudic al Parcului Drumul Taberei. Ani la rând fusese rupt, crăpat, vălurit, sufocat de maşini parcate. După lucrări ample, a fost transformat într-o frumoasă promenadă, curată, civilizată, doar a pietonilor.

FEBRUARIE
- S-a făcut recepţia a 5 şcoli reabilitate şi consolidate. Este vorba despre Colegiul Tehnic 'Gheorghe Asachi', Şcoala gimnazială 'Sf. Calinic de la Cernica', Şcoala 'Sfânta Maria', Colegiul Tehnic 'Petru Maior', Şcoala gimnazială specială 'Constantin Păunescu'.

- Vechile chioşcuri de flori şi de ziare de pe străzile Sectorului 6, unele mai mari, altele mai mici, degradate, neglijente, au fost înlocuite cu unele noi, moderne, elegante. Sunt mai înguste şi nu ocupă aşa mult trotuarul, dar sunt spaţioase, au aer condiţionat, spoturi luminoase, spaţiu de depozitare, unele chiar şi toalete. Până la finalul acestui an, s-au montat 50 de chioşcuri noi de flori şi 20 de ziare.

MARTIE
- Se dau în folosinţă tot mai multe locuri de parcare pentru maşini şi pentru biciclete. În 2024, au fost amenajate peste 1.700 de locuri noi de parcare de reşedinţa şi s-au construit 20 de parcări de biciclete, a câte 50 de locuri fiecare. Vorbim despre 1.000 de locuri de parcare pentru biciclete doar într-un an, care se bucură de un real succes.

APRILIE
- Este inaugurată Faza doi a Parcului Liniei, transformată şi ea dintr-un morman de gunoaie într-o adevărată oază de verdeaţă. Încă 3,5 hectare de parc nou nouţ, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă la finalul lunii aprilie 2024. Faza I a parcului fusese inaugurată la 1 iunie 2023. Astfel, Parcul Liniei a ajuns la peste 8 hectare, are multe atracţii, locuri de joacă, de relaxare şi de sport, spaţii de lucru în aer liber, piste de biciclete şi o pădure urbană. Urmează Faza trei şi cea mai mare.

MAI

- Prima creşă de stat construită în ultimii 46 de ani, în Sectorul 6, şi-a deschis porţile pentru prichindei la începutul lunii mai 2024. Se află pe str. Ruşeţu nr. 6A şi are 135 de locuri pentru 13 grupe. Este o clădire cu demisol, parter şi etaj, dotată la cele mai înalte standarde de calitate, cu săli luminoase, primitoare, colorate. Afară, a fost amenajat un loc de joacă generos.

- Se semnează contractul de finanţare, în valoare de 72,9 milioane de euro, pentru Spitalul Sectorului 6. Reprezintă jumătate din suma necesară şi provine de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, cu sprijinul Înveşt EU. În iunie, Spitalul Sectorului 6 a fost înfiinţat prin hotărâre de Guvern, iar pe final de an, în decembrie, Primăria Sectorului 6 a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia construcţiei de pe Bd. Timişoara 101E. Va fi un spital generalist, cu 307 paturi, 10 secţii, 75 de cabinete medicale, 8 săli de operaţii, 7 săli de naşteri şi compartiment de primiri urgenţe.

IUNIE

- Prima piaţetă pentru organizarea de evenimente în aer liber din Sectorul 6 s-a deschis publicului, în faţa fostului Cinematograf Favorit. Zona pe care acum o numim, simplu, 'Piaţeta Favorit' era un loc degradat, în paragină, cu trotuare mâncate de vreme şi boscheţi uscaţi. A fost complet schimbată. Spaţiul a fost mult lărgit şi pavat cu marmură şi granit gros, rezistent, are fântână arteziană şi una dry deck, spaţii verzi, umbrare, mobilier urban modern. Toată vara, până târziu în toamnă, aici au fost organizate spectacole şi concerte de mici dimensiuni, în weekenduri.

IULIE

- S-au montat primele căsuţe pentru pisicile comunitare. Proiectul câştigat în cadrul campaniei de Bugetare Participativă s-a bucurat de un mare succes în rândul comunităţii Sectorului 6 şi a avut ecouri la nivel naţional.

AUGUST

- Se livrează mobilier nou în şcolile şi grădiniţele din Sectorul 6. Până în martie 2025, toate cele 65 de unităţi de învăţământ vor fi dotate cu mobilier de calitate, echipamente digitale, materiale didactice şi sportive cu bani obţinuţi din fonduri europene nerambursabile - 83 de milioane de lei. Grădiniţele sunt finalizate în proporţie de 97%, 11 şcoli sunt complet dotate, iar 8 sunt în proporţie de 80%. Alte 3,3 milioane de lei au fost obţinuţi în octombrie 2024, tot prin PNRR, pentru dotarea colegiilor tehnice din Sectorul 6 cu laboratoare şi ateliere de practică.

SEPTEMBRIE

- Grădiniţele 208 şi 230, proaspăt reabilitate, precum şi două corpuri de scoală construite de la zero (la Şcolile 197 şi 193 Orizont) şi-au deschis porţile pentru copii în prima zi a noului an şcolar. Sunt moderne, au un design inedit, mobilier nou, inclusiv curţile au fost amenajate de ADPDU Sector 6. Două luni mai târziu, şi sala de sport nou construită de la Şcoala 197 a fost dată în folosinţă.

OCTOMBRIE

- S-a inaugurat Drumul Valea Largă, singurul bulevard construit de la zero în Bucureşti, după 35 de ani. Înainte, era o 'uliţă' de pământ, îngustă, fără trotuare şi plină de noroaie. În decurs de un an, 'uliţa' a fost transformată într-o sosea modernă de 1,5 km, cu două benzi pe sens, piste de biciclete, trotuare generoase şi spaţii verzi între ele.

- Curăţenia stradală şi deszăpezirea din sector au fost preluate de nou înfiinţata Administraţie de Salubrizare, aflată în subordinea Primăriei Sectorului 6. Are propriii muncitori şi propria flotă de utilaje ce cuprinde autogunoiere, automăturătoare, aspiratoare stradale electrice, cisterne, pluguri cu sărăriţe...

În total, aproape 100 de utilaje, toate noi, performante, de o calitate mult mai bună. Acest lucru are avantajul unei economii semnificative la bugetul local, dar şi un mai bun control al curăţeniei din sector.
În atribuţiile companiei Urban a rămas doar colectarea deşeurilor.

NOIEMBRIE

- Prima bancă de alimente din România, ridicată de o autoritate publică, a început să funcţioneze. Este în Sectorul 6, pe Calea Giuleşti nr. 236. Alături, Primăria Sectorului 6 a construit o cantină socială. Este un proiect 2 în 1 menit să reducă risipa alimentară, să optimizeze costurile şi să asigure hrană pentru persoanele defavorizate din sector. Beneficiarii acestui proiect social sunt 18.000 de persoane vârstnice, cu pensii mici, şi 1.000 de familii monoparentale sau cu mulţi copii, ori şomeri. Banca de alimente şi cantina socială funcţionează în subordinea DGASPC Sector 6.
- Au fost atrase finanţări nerambursabile. 19.884.900 de lei, bani europeni, au fost primiţi pentru finanţarea Laboratorului de imagistică medicală de la Centrul de Sănătate 'Sfântul Nectarie'. O altă sumă record, de peste 270 de milioane de lei (54 de milioane de euro) ajung în Sectorul 6 de la Ministerul Dezvoltării, pentru refacerea din temelii a Colegiului de Poştă şi Telecomunicaţii PTTR. În ultimii patru ani, Primăria Sectorului 6 a atras 1.008.749.946 de lei, fonduri nerambursabile (PNRR, POCA, Anghel Saligny, POIM, POR, Urbact IV).

DECEMBRIE

- Au fost recepţionate primele puncte de precolectare separată a deşeurilor, amplasate în sector. În fiecare zi sunt programate recepţii, astfel încât, până în ianuarie 2025, să fie finalizate primele 222 de platforme subterane deja amplasate. Vor fi, în total, 886 de ghene moderne pe patru fracţii, majoritatea subterane. Este unul dintre cele mai grele proiecte de infrastructură asumat, după Revoluţie, de către o primărie din Bucureşti. Valoarea totală a proiectului este 130 de milioane de lei, din care 86 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile.

Acestea sunt doar câteva dintre realizările anului 2024. Dar mai sunt de menţionat zeci de mii de metri pătraţi de drumuri, alei şi trotuare reabilitate în tot sectorul, zeci de mii de metri pătraţi de spaţiu verde amenajat, blocuri anvelopate, locuri de joacă şi terenuri de sport reabilitate sau înfiinţate de la zero, ori evenimentele frumoase, de calitate, care au făcut sute de mii de oameni să simtă că fac parte dintr-o comunitate.

Multe dintre proiecte vor fi continuate în 2025. Altele noi vor începe. Ţinem piciorul pe acceleraţie şi facem ca fiecare zi să conteze.
Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie