Comunicat de presă - Teatrul Masca
Teatrul Masca vă invită la următoarea premieră a stagiunii, Jurnal de România #AiciSeViseazăLaSchimbare, în regia lui Carmen Lidia Vidu, pe 17 şi 18 ianuarie 2025, ora 19.00. Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 25 ianuarie & 8 şi 22 februarie.
Pentru Teatrul Masca, stagiunea 2024-2025 stă sub semnul motto-ului 'Aici se visează la schimbare'. Astfel, atât artiştii, cât şi spectatorii se îmbarcă într-o călătorie plină de întrebări despre curaj, demnitate, adevăr, eroi şi anti-eroi în lumină contemporană. Împreună, putem naviga printre visuri şi realităţi, căutând să înţelegem cum contribuim, fiecare dintre noi, la construcţia lumii înconjurătoare.
Jurnal de România #AiciSeViseazăLaSchimbare marchează prima întâlnire a trupei de actori Masca cu regizoarea Carmen Lidia Vidu. Montarea face parte din amplul proiect teatral documentar semnat de Carmen Lidia Vidu, Jurnal de România, care se bazează pe interviuri cu actorii ale căror opinii nefiltrate, fie ele personale, civice sau sociale sunt mixate pentru a oferi 'fotografia mai mare' a istoriei recente a României.
Acest spectacol-mărturie îmbină poveşti de viaţă ale actorilor care fac parte de ani de zile din trupă cu poveştile de viaţă ale colegilor care abia s-au alăturat echipei. În momentul de re-imaginare în care se află Teatrul Masca, Jurnal de România #AiciSeViseazăLaSchimbare este un act de curaj şi un pact vulnerabil şi onest cu spectatorii.
Carmen Lidia Vidu se uită în jurul său şi caută poveşti, oameni, istorii cu 'i' mic, pe care le aduce publicului său de teatru şi film, în forme artistice care generează emoţie. Este primul regizor din România care a câştigat atât Premiul GOPO pentru film cât şi Premiul UNITER pentru teatru. Pe ultimul l-a primit în 2021 pentru regia spectacolului 'Jurnal de România. 1989', despre istoria cu 'i' mare a Revoluţiei, iar pe cel dintâi l-a luat în 2015 cu filmul 'O scurtă istorie Astra Film'.
Jurnal de România #AiciSeViseazăLaSchimbare de la Teatrul Masca s-a născut dintr-o nevoie profundă de a documenta şi de a da glas unor frământări colective. De multe ori, teatrul funcţionează ca o oglindă a societăţii, dar în cazul acestui spectacol, am vrut ca el să fie şi un megafon.
Într-o lume în care schimbarea este strigată în şoaptă, mi-am dorit ca acest proiect să fie o voce clară şi asumată. România este o ţară care visează, dar visul acesta este adesea acoperit de frustrare, de lipsa unui dialog real, de un sentiment constant de neputinţă. Acest spectacol este despre acei oameni care nu au renunţat la vis. Ei sunt motorul schimbării.
Dincolo de a fi divertisment sau artă pură, teatrul are o putere politică uriaşă. El pune întrebări, provoacă şi poate trezi conştiinţa colectivă. Cred cu tărie că teatrul, atunci când este făcut cu autenticitate şi curaj, poate schimba perspective, poate provoca revoluţii interioare.
În Jurnal de România #AiciSeViseazăLaSchimbare de la Teatrul Masca vorbim despre visare, curaj şi comunitate. Am lucrat mult cu poveşti reale şi cu mărturiile directe ale actorilor. În Jurnal de România #AiciSeViseazăLaSchimbare de la Teatrul Masca, echipa de actori este mai mult decât o simplă echipă artistică. Prin ei, arta devine un instrument de schimbare. Vorbesc despre responsabilitatea pe care o avem faţă de cei din jur.
Această echipă nu se teme să abordeze subiecte tabu şi să pună întrebări dificile, iar eu sunt mândră că Jurnal de România este o platformă prin care ei se pot face auziţi. Să creezi artă înseamnă să iei o poziţie, să îţi asumi o perspectivă, să refuzi indiferenţa. Cred că societatea noastră are nevoie disperată de artă care să vorbească direct despre problemele actuale. Îmi doresc ca teatrul sa fie curaj. As vrea ca actorii şi publicul să nu se teamă sa abordeze subiecte dificile. Dialogul lor poate influenţa lumea fiindcă lumea are nevoie mereu de viziuni noi. Cred că teatrul, ca orice formă de artă, trebuie să aibă un scop - iar scopul meu este să las o lume mai bună în urma mea.
Carmen Lidia Vidu
***
Jurnal de România #AiciSeViseazăLaSchimbare
Scenariul şi regia Carmen Lidia Vidu
Cu Mara Bugarin, Istvan Teglas, Voicu Aaniţei, Mara Căruţaşu, Dragoş Stoica, Alina Crăiţă, Valentin Mihalache
Vizual: Mara Oglakci
Styling: Olivia Stoica / Pinkbull Vintage
Producător: Teatrul Masca
***
Teatrul Masca este un punct de reper în lumea culturală a Bucureştiului şi a României, cunoscut pentru abordarea sa neconvenţională, pentru o preocupare pentru forme artistice alternative, teatru ecologic şi artă contemporană. Cu o istorie de peste treizeci de ani, Teatrul Masca continuă să aducă arta teatrală mai aproape de comunitate, întotdeauna în căutare de modalităţi de a se reinventa şi de a crea conexiuni autentice cu publicul său. În această stagiune, deviza Teatrului Masca este 'Aici se visează la schimbare'.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].