logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj

Activitatea desfăşurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 18 - 30.11.2024

În perioada menţionată, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi verificări în obiective supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situate în localităţile Aninoasa, Baia de Fier, Băleşti, Bâlteni, Berleşti, Borăscu, Brăneşti, Bumbeşti-Jiu, Bumbeşti-Piţic, Bustuchin, Câlnic, Căpreni, Cătunele, Ciuperceni, Crasna, Dăneşti, Drăgoteşti, Drăguţeşti, Glogova, Hurezani, Ioneşti, Leleşti, Licurici, Motru, Negomir, Novaci, Padeş, Peştişani, Plopşoru, Polovragi, Prigoria, Rovinari, Samarineşti, Săuleşti, Schelă, Scoarţa, Stăneşti, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Teleşti, Tismana, Turceni, Turcineşti, Urdari şi Vladimir, în domeniile alimentar şi al sănătăţii şi bunăstării animalelor.

Activitatea desfăşurată s-a concretizat în următoarele acţiuni:

Verificarea modului de asigurare a conformităţii cu prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în vigoare, în unităţi supuse supravegherii şi controlului, în baza programului de supraveghere, a tematicilor proprii şi a instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu - 184 controale;

Verificarea în vederea autorizării/ înregistrării/ vizării sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a 27 obiective supuse controlului: un centru de colectare ouă (Plopşoru), două unităţi de vânzare directă a mierii (Brăneşti, Ioneşti), un restaurant (Dăneşti), o unitate de catering (Târgu-Jiu), o covrigărie (Târgu-Jiu), 10 magazine alimentare (Borăscu, Câlnic, Căpreni, Drăgoteşti, Negomir, Săuleşti, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu), un laborator de cofetărie-patiserie (Târgu-Jiu), 3 baruri (Băleşti, Câlnic, Stăneşti) şi 7 mijloace de transport produse alimentare (Baia de Fier, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu);

Prelevarea unui număr de 24 probe din produse alimentare (lapte, brânză, telemea de vacă, telemea amestec, Mozzarella, pastă de mici (carne preparată), salam crud uscat, cârnaţi speciali pentru grătar, trunchi de merluciu congelat, caras proaspăt, ouă de găină pentru consum, conserve, grâu boabe din producţia primară, arpacaş autohton, arahide Argentina, ciuperci congelate din flora spontană import Turcia, sare de mare iodată Turcia, alimente RTE (sandviş cu salam şi şuncă, cartofi cu pulpe de pui), precum şi prelevarea a 15 probe de apă tehnologică şi a 20 teste de sanitaţie (suprafeţe-8, ambalaje-6, mâini personal-2, recipiente-2, microaerofloră-2). Probele prelevate au fost analizate pentru determinarea unor parametri microbiologici (N.T.G., Salmonella spp., Clostridium perfringens, bacterii coliforme, enterococi, Escherichia coli, Listeria monocytogenes - detecţie şi/ sau determinare, Enterobacteriaceae, stafilococi coagulazo-pozitivi, număr total de drojdii şi mucegaiuri, Anisakis şi alţi paraziţi vizibili, microorganisme viabile în produsul coservat termic), precum şi pentru determinarea unor parametri fizico-chimici {procent grăsime, substanţă uscată, NaCl, nivel de contaminare radioactivă, contaminanţi [alcaloizi ergot, scleroţi ai ergotului, micotoxine (aflatoxină totală şi B1, ochratoxină A, fumonisine - sumă de B1 şi B2, zearalenonă, deoxinivalenol)], nitriţi};

Avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale;

Eliberarea unui număr de 23 extrase RNE din registrul exploataţiilor şi istoric al registrelor exploataţiilor, în urma solicitărilor diverşilor proprietari;

Monitorizarea mişcărilor înregistrate şi corectarea erorilor notificate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi;

Întocmirea răspunsurilor la sesizările consumatorilor şi proprietarilor de animale.

În timpul controalelor efectuate au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale, reprezentând 3 amenzi în cuantum de 30.000 lei, unor operatori şi/ sau persoane fizice din localităţile Bumbeşti-Piţic, Rovinari şi Târgu-Jiu:

- 10.000 lei la un restaurant, pentru întreţinere şi igienă necorespunzătoare, respectiv: paviment deteriorat şi neigienizat (resturi alimentare); echipamente tehnologice neigienizate; nu toate suprafeţele care vin în contact cu alimentele sunt confecţionate din materiale acceptate în sectorul alimentar; nu se face dovada dezinfecţiei veselei de servire utilizate în unitate; personalul din blocul alimentar efectuează şi servirea consumatorilor (risc de contaminare încrucişată);

- 10.000 lei la un restaurant, pentru depozitarea nesectorizată a unor produse alimentare refrigerate: ouă de găină depozitate în aceeaşi cameră frigorifică cu mezeluri şi carne de pasăre;

- 10.000 lei la un magazin alimentar, întrucât unele produse alimentare (slănină boierească şi telemea) erau etichetate necorespunzător (elemente de identificare incomplete).

DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Gorcea Florin-Constantin
Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].