Comunicat de presă - World Vision România
Peste 50% dintre băieţii de liceu rezonează cu mişcarea feministă şi se consideră aliaţi ai fetelor
Bucureşti, 26 noiembrie 2024. Peste cinci din zece fete de liceu şi patru din zece băieţi cunosc adolescente din anturajul lor sau persoane apropiate care au fost victime ale unor abuzuri, conform celui mai recent sondaj al fundaţiei World Vision România. Peste 50% dintre băieţii de liceu care au răspuns sondajului rezonează cu mişcarea feministă într-o mare măsură (57%), iar 56% dintre ei se consideră aliaţi ai fetelor care au trecut prin situaţii de abuz.
Cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, World Vision România a publicat sondaj pe tema violenţei împotriva adolescentelor, care prezintă abordarea în oglindă cu privire la percepţia fetelor şi băieţilor despre violenţa şi comportamentele abuzive asupra femeilor. Peste 360 de liceeni au răspuns întrebărilor sondajului.
Astfel, 33% dintre fetele chestionate au afirmat că cel mai des tinerele din anturajul lor primesc întrebări cu conotaţii sexuale sau glume, opinie împărtăşită şi de 32% dintre băieţi. Următoarea situaţie de abuz întâlnită, este răspândirea de zvonuri despre cineva pentru a-i afecta reputaţia, urmată de privirile insistente (9% dintre fete cunosc astfel de situaţii, respectiv 11% dintre baieţi) sau cererea/distribuirea de fotografii în ipostaze intime (7% dintre fete au cunoştinţă de astfel de cazuri, respectiv 6% dintre băieţi).
Peste 75% dintre respondenţii băieţi de liceu au auzit despre mişcarea feministă, 64% cred că înseamnă egalitatea între femei şi bărbaţi în drepturi şi oportunităţi, iar 26% cred că este un concept care susţine doar drepturile femeilor. Aproximativ 57% dintre băieţi rezonează cu mişcarea feministă.
Întrebaţi dacă se consideră aliaţi ai fetelor care au trecut prin situaţii de abuz, 56% dintre băieţi au răspuns DA, însă doar 8% dintre aceştia ar încerca să le protejeze de persoana agresivă. Aproape şase din zece băieţi le-ar asculta pe victime şi le-ar oferi sprijin emoţional, iar 13% le-ar încuraja să ceară ajutor de la specialişti (consilier, psiholog). De cealaltă parte, 42% dintre fete cred că băieţii se consideră un aliat pentru fetele victime ale abuzului, iar 30% dintre cele care consideră acest lucru, cred că băieţii le-ar proteja de persoana agresivă.
'Faptul că în continuare tinerele din România sunt într-o proporţie atât de mare victime ale diverselor forme de abuz ne arată cât de multe mai avem de făcut pentru a le proteja. Educarea şi schimbarea mentalităţilor este esenţială: atât adolescenţii, cât şi adulţii trebuie să cunoască în primul rând formele de abuz pentru a-l putea recunoaşte la timp. Este încurajator faptul că atât băieţii susţin drepturile femeilor şi se consideră aliaţi ai acestora, dar, în egală măsură, trebuie să îi încurajăm să se implice şi mai activ în prevenirea fenomenului. Este foarte important să avem campanii de conştientizare care să se adreseze atât fetelor, cât şi băieţilor. Astăzi ne uităm la violenţa asupra fetelor, dar nu ignorăm nici formele de abuz care vizează băieţii, atât fizic, verbal, cât şi emoţional. Programele World Vision România adresate adolescenţilor abordează toate formele de abuz şi educă tinerii pe aceste teme. Considerăm educaţia asupra abuzului esenţială, iar şcoala, familia şi media - fie că vorbim de cea digitală sau tradiţională - trebuie să lucreze împreună pentru a reuşi să ofere tinerilor toate perspectivele de care au nevoie!', a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Potrivit rezultatelor sondajului, deşi o proporţie mai mare dintre fete au identificat comportamente abuzive, diferenţele sunt mici, astfel că există un consens între fete şi băieţi în ceea ce priveşte formele de abuz. Astfel au fost identificate drept abuzive următoarele acţiuni:
ameninţări/intimidări pentru a forţa pe cineva să facă ceva (99% dintre fete şi 96% dintre băieţi)
lovire/îmbrâncire (92% dintre fete şi 91% dintre băieţi)
privirile insistente asupra corpului cuiva (86% dintre fete şi 71% dintre băieţi)
atingeri neconsimţite/ atingerea sau îmbrăţişarea fără permisiune (89% dintre fete şi 78% dintre baieţi)
cererea/distribuirea de fotografii cu persoane în ipostaze intime (98.5% dintre fete şi 94% dintre băieţi).
Tinerii se informează despre fenomenul de abuz în special de pe reţelele sociale (83% din fete şi 89% dintre băieţi) şi de la TV (54% dintre fete şi 52% dintre băieţi). O diferenţă semnificativă între băieţi şi fete apare când vine vorba despre informarea prin intermediul influencerilor pe acest subiect: mai puţin de un sfert dintre tinerele adolescente au afirmat că se informează despre abuz cu ajutorul influencerilor, în schimb 82% dintre baieţi află noţiuni de la aceştia pe subiectul abuz.
Atât fetele cât şi băieţii consideră că nu sunt suficiente campanii şi informări despre comportamentele abuzive, iar majoritatea fetelor (62%) susţin că informările vizează mai mult fetele, opinie împărtăşită şi de 42% dintre băieţi.
Copiii şi tinerii din programele World Vision România, în special prin programul 'Vreau în clasa a 9-a' sunt sprijiniţi să-şi dezvolte stima de sine
În cadrul programului 'Vreau în clasa a 9-a', elevii de liceu participă la activităţi prin care pot fi prevenite comportamentele abuzive, dar şi combaterea violenţei:
Dezvoltare personală şi interpersonală: include sesiuni axate pe auto-cunoaştere, identificarea resurselor şi abilităţilor personale şi dezvoltarea relaţiilor interpersonale benefice. Scopul este de a îmbunătăţi performanţa şcolară şi de a construi relaţii sănătoase în şcoală şi în comunitate.
Combaterea violenţei: include sesiuni de informare, prevenţie şi intervenţie împotriva violenţei, cu accent pe recunoaşterea tipurilor de violenţă, victime, martori, agresori şi soluţii de intervenţie. Scopul este conştientizarea şi reducerea abuzurilor la adresa minorilor
Orientare vocaţională: Acest segment constă în ateliere pe teme ca încrederea în sine, rolul femeii în societate, abilităţi şi talente, public speaking, menite să ajute elevii să ia decizii bune pentru parcursul lor profesional şi personal.
Consiliere psihologică: Aceasta include sesiuni de terapie individuale şi de grup în şcoli, axate pe rezolvarea problemelor specifice elevilor din medii vulnerabile.
Mentorat 1 la 1 şi de grup cu angajaţi de succes din companii, ONG-uri, cât şi din cadrul instituţiilor de stat.
Meditaţii: Sesiuni de învăţare online, bazate pe un chestionar de analiză a nevoilor, pentru a sprijini elevii la materiile la care au cele mai mari dificultăţi în vederea susţinerii examenului de Bacalaureat.
Tabere şi şcoli de vară
Susţine un elev să meargă la liceu printr-un SMS la 8845 cu textul LICEU (cost 2 EUR/lună) sau direct pe site-ul World Vision România, unde se poate dona orice sumă: Vreau în clasa a 9-a - WorldVision.
Despre World Vision România
World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 33 de ani de prezenţă în România a ajutat sute de mii de copii şi adulţi, din aproape 900 de comunităţi situate în 41 judeţe.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].