logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

Inventatorii celei mai mici inimi artificiale din lume, premiaţi în Japonia, s-au înscris în campania naţională '100 de tineri pentru dezvoltarea României' a Fundaţiei Dan Voiculescu

Echipa MAVIS Artificial Heart de la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iaşi schimbă viitorul medicinei mondiale. Tinerii bio-ingineri au creat cea mai mică inimă artificială din lume, un dispozitiv revoluţionar care poate fi controlat printr-o aplicaţie de pe telefonul mobil şi care poate salva vieţile copiilor născuţi cu insuficienţă cardiacă. Această realizare excepţională i-a propulsat în competiţia mondială Heart Hackathon 2024, unde au cucerit trofeul 'The Most Advanced Design' pentru al doilea an consecutiv.

Mai mult decât atât, echipa MAVIS Artificial Heart s-a înscris în campania naţională '100 de tineri pentru dezvoltarea României' a Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, o iniţiativă menită să promoveze şi să susţină tinerii care contribuie la progresul societăţii româneşti. Tinerii ieşeni au fost consideraţi de reprezentanţii FDVDR liderii inovaţiei la nivel global.

În cadrul finalei Heart Hackathon 2024 din Utsunomiya, Japonia, echipa MAVIS a reprezentat cu mândrie România, fiind singurii participanţi dintr-o Universitate de Medicină şi, totodată, singurii reprezentanţi ai ţării noastre. Cei 38 de studenţi, coordonaţi de Dr. Alexandru Pleşoianu, au impresionat juriul competiţiei prin designul revoluţionar al inimii artificiale, care măsoară doar 4 centimetri şi poate pompa 2 litri de sânge pe minut - un volum vital pentru funcţionarea normală a organelor unui nou-născut. Alături de el, trei dintre tineri au prezentat dispozitivul în faţa juriului, concurând împotriva unor echipe de elită din SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Egipt, Thailanda şi Suedia.

Dispozitivul creat de echipa MAVIS nu este doar un progres tehnologic impresionant, ci şi o rază de speranţă pentru miile de copii care se nasc anual cu insuficienţă cardiacă. Statisticile arată că peste 3.500 de cazuri sunt descoperite în fiecare an doar în România. Inima artificială, realizată cu ajutorul unei imprimante 3D, este proiectată să fie implantată inclusiv nou-născuţilor, oferindu-le o şansă la viaţă.

Este un dispozitiv inovator nu doar prin dimensiuni, ci şi prin funcţionalitate. Controlul prin telefon permite ajustarea parametrilor în timp real, ceea ce reprezintă un avantaj major pentru medici şi pacienţi.

Invenţia echipei MAVIS a fost recompensată atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Printre cele mai importante distincţii se numără: 'Inovaţia medicală a anului' - Romanian HealthCare Awards; 'Premiu de excelenţă' - Gala Cercetării Româneşti; Locul I - Concursul 'Game of Science - România'; yESAO Exchange Award 2024. Aceste premii reflectă nu doar calitatea proiectului, ci şi potenţialul imens al tinerilor români în a contribui la progresul global al ştiinţei şi medicinei.

Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a înscris echipa MAVIS în campania naţională '100 de tineri pentru dezvoltarea României', o iniţiativă care pune în lumina reflectoarelor tinerii ce transformă ideile în soluţii practice pentru viitor.

Deşi mai este nevoie de timp pentru ca inima artificială MAVIS să fie utilizată în spitalele din România - fiind necesare testări preclinice şi pe animale - impactul potenţial al acestei inovaţii este uriaş. Proiectul echipei MAVIS nu doar că revoluţionează cardiologia pediatrică, ci şi repoziţionează România ca lider al inovaţiei medicale la nivel global.

Tinerii bio-ingineri din Iaşi sunt dovada vie că viitorul României poate fi scris prin determinare, inovaţie şi viziune.

Biroul de Presă FDVDR
Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].