Comunicat de presă - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş - Secţia Clinică Neonatologie - în parteneriat cu ARNIS - Asociaţia Română pentru Nou-născuţii Îndelung Spitalizaţi, marchează şi în acest an Ziua Mondială a Prematurităţii, sărbătorită pe data de 17 noiembrie.
Astfel, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, pentru mamele copiilor îndelung spitalizaţi la naştere, care se luptă zi de zi să se adapteze la viaţă, vor fi organizate ateliere de confecţionare a unor păpuşi de incubator, mamele având astfel şansa de a confecţiona propria păpuşa, prima jucărie a bebeluşului lor.
Păpuşă de incubator are rolul de a fi un companion al nou-născutului aducând aproape mirosul laptelui mamei şi ajutându-l să se autoregleze şi să facă faţă mai uşor procedurilor medicale dureroase, necesare supravieţuirii. Obiectele vor fi, bine-nţeles, supuse unui proces corespunzător de strerilizare înainte de a ajunge la nou-născuţi.
Această acţiune, intitulată' Îmbrăţişează un prematur', se desfăşoară în 10 maternităţi din România (Bucureşti, Oradea, Iaşi, Târgu Mureş şi Cluj), proiectul fiind susţinut de ARNIS.
Cifrele din ultimul raport Eurostat arată că în 2022 la un număr total de 153 397 nou-născuţii vii, numărul copiilor născuţi prematur (între 21 şi 37 de săptămâni) a fost de 16 053. Tot aici găsim date despre greutatea la naştere şi aflăm că 3 dintre prematuri au avut sub 500 g la naştere. Rata prematurităţii în România rămâne totuşi mare, 10% din numărul total al nou-născuţilor vii.
'Neonatologia şi Terapia Intensivă Neonatală reuşesc de multe ori să facă imposibilul în salvarea nou-născuţilor cu prematuritate extremă. Cu multă experienţă, determinare, empatie, echipa multidisciplinară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş luptă pentru fiecare viaţă, oferindu-le o şansă chiar şi în situaţiile extreme. Noi considerăm că fiecare viaţă contează şi că merită să luptăm pentru fiecare copil, indiferent cât de mic este. Avem speranţa că vom reuşi să salvăm cât mai mulţi copii şi să le asigurăm o calitate bună a vieţii, fiindu-le alături atât lor, cât şi familiilor lor în această luptă, cu toată experienţa şi cunoştinţele noastre. Sperăm că noua secţie de terapie intensivă neonatală va veni în ajutorul tuturor nou-născuţilor critici pentru a le asigura o şansă la viaţă', a declarat Conf. Dr. Manuela CUCEREA, Şef Secţia Clinică Neonatologie.
În anul 2023, în Secţia Clinică Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au fost îngrijiţi 256 de prematuri, din care 66 sub 32 de săptămâni. În primele 9 luni ale anului 2024, au fost îngrijiţi 54 de prematuri sub 32 de săptămâni.
Biroul de presă
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].