logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Guvern

INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative adoptate în şedinţa Guvernului României din 30 octombrie 2024

I. PROIECTE DE LEGI

1. PROIECT DE LEGE pentru completarea tabelelor anexă nr. I, II şi III la Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri

Proiectul de lege se înscrie în demersurile antidrog demarate de Guvern, urmărind totodată armonizarea cadrului legislativ naţional cu cele mai noi decizii legislative în domeniu adoptate la nivelul Uniunii Europene şi al Comisiei ONU privind Substanţele Stupefiante.

Astfel, pe lista substanţelor din categoria drogurilor şi a precursorilor de droguri aflate sub control naţional acest proiect de lege introduce 5 substanţe noi/medicamente care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope şi care fac obiectul Deciziei (UE) 2024/832 a Consiliului UE şi al deciziilor Comisiei ONU privind Substanţele Stupefiante nr. 67/1, 67/3, 67/4 şi 67/5. Prin punerea sub control naţional a substanţelor şi medicamentelor menţionate, în proiectul de lege aprobat de Guvern se evită deturnarea medicamentelor care conţin substanţele respective din circuitul legal în scopul traficului ilicit şi consumului de droguri, având în vedere că, potrivit celui mai recent raport naţional privind situaţia drogurilor, 1 din 5 persoane ajunge la unităţile de servicii de urgenţă din cauza abuzului unor astfel de medicamente procurate cu sau fără recomandare din partea medicului.

Mai mult, România face un pas în avans prin faptul că acest proiect de lege introduce sub control naţional încă două substanţe din categoria drogurilor sintetice care pot fi folosite ca alternativă ieftină la drogurile clasice, 2-CMC şi 2-MMC.

Deşi, la nivel european, aceste substanţe sunt doar monitorizate la ora actuală, de către Agenţia Europeană privind Drogurile, Guvernul a decis introducerea lor pe lista de control naţional luând în considerare faptul că Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a identificat substanţele 2-CMC şi 2-MMC în probele obţinute din capturile de droguri.

II. HOTĂRÂRI DE GUVERN

1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea schemei 'Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate', pentru perioada 2024-2025

Producătorii agricoli din domeniul vegetal vor fi în continuare sprijiniţi să cultive legume româneşti în sere şi solarii. Sprijinul de 1.000 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi/beneficiar va fi acordat pentru cei care cultivă în spaţii protejate tomate, ardei, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.

Beneficiarii acestei forme de sprijin pot fi întreprinderile/întreprinderile unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate.

Depunerea cererilor şi documentelor justificative se va face în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, iar valorificarea producţiei se realizează până la 31 ianuarie 2025.

Aproximativ 125 de milioane de lei vor fi alocate în acest sens de la bugetul de stat.

2. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat

Prin intermediul acestui act normativ, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale stabileşte cadrul normativ naţional necesar implementării condiţionalităţii sociale, care, începând cu 2025, va fi obligatorie pentru toate statele membre UE.

Condiţionalitatea socială este o cerinţă stabilită în legislaţia europeană (Regulamentul (UE) nr.2115/2021), în temeiul căreia fermierii care primesc plăţi directe sau plăţi compensatorii în materie de mediu, climă şi bunăstarea animalelor, vor fi supuşi, începând cu data de 1 ianuarie 2025, unei sancţiuni administrative, respectiv reducere/excludere a cuantumului subvenţiilor, dacă NU îndeplinesc anumite cerinţe legate de condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă aplicabile sau nu respectă anumite obligaţii ale angajatorului, stabilite în legislaţia naţională de transpunere a Directivei (UE) 2019/1152, Directivei 89/391/CEE şi a Directivei 2009/104/CE.

3. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Strategiei Naţionale pentru Susţinerea Părinţilor 2024-2030

Strategia Naţională pentru Susţinerea Părinţilor 2024 - 2030 urmăreşte dezvoltarea capacităţii părinţilor sau a persoanelor care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului de a răspunde nevoilor concrete ale acestuia.

Ministerul Educaţiei a elaborat acest document strategic împreună cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în aplicarea art. 14, alin 2 din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, care menţionează faptul că 'statul sprijină părinţii sau reprezentantul legal în vederea exercitării responsabilităţilor privind creşterea, îngrijirea, educarea copiilor'.

Documentul cuprinde o serie de obiective, direcţii de acţiune şi măsuri prin care Guvernul României, prin instituţiile publice naţionale autorizate, împreună cu parteneri din mediul public şi privat sau din rândul societăţii civile, vin în întâmpinarea nevoilor acelor familii care au dificultăţi în exercitarea rolului lor parental.

Strategia se bazează pe iniţiative anterioare şi a fost elaborată în concordanţă cu politicile şi strategiile la nivel european şi naţional, conceptul parentalităţii aflându-se la baza unui model de acţiune publică ce vizează susţinerea familiilor în rolul lor parental.

Transpunerea coerentă şi organizată a elementelor existente privind sprijinul parental într-o strategie naţională reprezintă o soluţie validată de practica europeană şi internaţională, pentru impulsionarea creşterii gradului de educaţie parentală în rândul populaţiei din România.

Sprijinul parental vizează programele şi serviciile (activităţile de informare, asistenţă, consiliere şi formare) destinate părinţilor şi celor care se ocupă de îngrijirea, protecţia şi educaţia copiilor.

4. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea datelor tehnice şi a valorii de inventar ale bunului imobil identificat cu nr. MF 112327 aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Clubul Sportiv Şcolar nr. 3 Steaua, ca urmare a reevaluării şi a înscrierii acestuia în cartea funciară

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

5. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea datelor de identificare şi a valorii de inventar ale unui bun imobil, aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Finanţelor - Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, şi modificarea Anexei nr. 9 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

6. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor bunuri aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Braşov, precum şi transferul acestora în domeniul public al Municipiului Braşov

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

7. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 638/2023 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului de Film şi Investiţii Culturale

Oficiul de Film şi Investiţii Culturale, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, va putea dezvolta, realiza şi implementa proiecte în industria cinematografică, atât individual, cât şi în colaborare cu alte instituţii, potrivit noilor reglementări introduse prin Hotărârea aprobată de Guvern.

De asemenea, instituţia se va putea afilia la reţelele internaţionale culturale şi organisme internaţionale din domeniul său de activitate şi va putea încheia parteneriate cu acestea. Oficiul are în vedere afilierea la Reţeaua Europeană a Comisiilor de Film şi la Asociaţia Internaţională a Comisiilor de Film.

Reţeaua Europeană a Comisiilor de Film este o asociaţie non profit ce reuneşte 100 de instituţii din 32 de ţări europene, având ca obiect gestionarea programelor de atragere a investiţiilor în domeniul audiovizual şi promovarea destinaţiilor de producţie audiovizuală şi culturală.

Asociaţia Internaţională a Comisiilor de Film a fost înfiinţată în anul 1975 şi este singura organizaţie profesională non-profit globală care reprezintă membrii comisiilor de film din state, oraşe, regiuni şi provincii naţionale din întreaga lume.

Aceste modificări sunt în măsură să îmbunătăţească gradul de atragere a investiţiilor străine în producţia de film în România.

8. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor (UM 0657 Oradea)

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

9. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - UM 0701 Cluj-Napoca (Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj)

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

10. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind recunoaşterea Asociaţiei CODE FOR ROMANIA - CODEAZĂ PENTRU ROMÂNIA ca fiind de utilitate publică

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

11. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind trecerea unor părţi de imobile aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, constituite din construcţii şi amenajări Ia terenuri, situate în judeţele Ilfov, Mureş, Constanţa, Gorj, Braşov, Olt, Alba, Argeş, Maramureş, Bihor şi municipiul Bucureşti, din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcţiune şi casării şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

12. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2024 pentru Societatea Electrocentrale Bucureşti S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Energiei

Faţă de Bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat pentru anul 2024, veniturile totale sunt estimate să scadă cu 23,39%, iar cheltuielile cu 23,79%, menţinându-se însă acelaşi nivel de profit brut aprobat anterior de 54,341 milioane lei. Modificarea acestor elemente bugetare este cauzată de factori independenţi de activitatea companiei, respectiv:

- diminuarea veniturilor obţinute din vânzarea energiei electrice, ca urmare a implementării OUG nr. 27/2022 cu completările şi modificările ulterioare şi a unei cereri mai scăzute de energie în prima jumătate a anului, tendinţă care se preconizează a continua şi în a doua jumătate a anului 2024. Producţia de energie electrică este influenţată de cea a energiei termice în cogenerare, cererea fiind redusă ca urmare a temperaturilor neobişnuit de ridicate faţă de media ultimilor ani.

- reducerea veniturilor din vânzarea energiei termice, ca urmare a realizărilor în scădere înregistrate în perioada ianuarie-iunie 2024, cu o tendinţă similară prognozată pentru restul anului (producţia şi vânzarea de energie termică a fost redusă semnificativ, în principal, ca urmare a temperaturilor ridicate înregistrate în sezonul de termoficare faţă de media ultimilor ani)

De asemenea, nivelul rectificat al productivităţii muncii va înregistra o diminuare de 14,55% faţă de valoarea bugetată iniţial, respectiv cu 1,68% faţă de nivelul realizat în anul precedent, pe fondul scăderii producţiei de energie electrică şi termică, cu menţinerea câştigului mediu lunar pe salariat prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.

Cheltuielile de natură salarială şi ceilalţi indicatori economico-financiari nu vor suferi modificări, iar la finalul anului 2024, ELCEN nu va înregistra plăţi restante.

Informaţii suplimentare: ELCEN a înregistrat pentru anul 2023 un profit brut de 138,35 milioane lei (122,36 profit net) şi nu are programate pierderi pentru anul 2024.

De asemenea, Electrocentrale Bucureşti SA şi-a propus un amplu Program investiţional ce are drept scop înlocuirea actualelor echipamente şi instalaţii învechite şi care nu mai corespund din punct de vedere al respectării cerinţelor de producţie a mediului, al eficienţei şi siguranţei în funcţionare, prin atragerea de fonduri europene nerambursabile din Fondul de Modernizare sau alte surse de finanţare.

13. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2024 pentru Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Energiei

Guvernul a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2024 pentru Societatea Complexul Energetic Valea Jiului S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Energiei, operator economic ce desfăşoară în principal activităţi în domeniul producerii de energie electrică.

Prin această hotărâre, se alocă de la bugetul de stat o finanţare suplimentară sub formă de grant în valoare de 300 milioane lei, conform OUG nr.129/2023. Aceste fonduri sunt destinate activităţilor de închidere şi punere în siguranţă a extracţiei de huilă, conform OUG nr. 113/2024 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2024.

Astfel, faţă de bugetul aprobat iniţial prin HG nr.727/2024, veniturile din transferuri vor creşte de la 295,747 milioane lei la 595,747 milioane lei, conform noilor alocări. De asemenea, pierderile estimate se vor reduce de la 355,795 milioane lei la 55,795 milioane lei.

Nivelul productivităţii muncii a crescut cu 73,06%, iar cheltuielile totale la 1.000 lei venituri totale au scăzut de la 1.866 lei la 1.079 lei, comparativ cu nivelul aprobat.

Cheltuielile totale, inclusiv cele de natură salarială se vor menţine la nivelul aprobat iniţial.

14. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea nr. art. 23.1 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1058/2009 privind stabilirea regimului juridic al unor locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, construite prin programe de investiţii la nivel naţional şi aflate în administrarea consiliilor locale, precum şi a măsurilor necesare în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, referitoare la administrarea şi vânzarea acestora


Hotărârea de guvern a fost aprobată.

15. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind recunoaşterea 'Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri' ca fiind de utilitate publică

Prin această hotărâre, Asociaţia Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri, care asigură în mod continuu o certificare voluntară a inginerilor constructori proiectanţi de structuri, este recunoscută ca fiind de utilitate publică.

Asociaţia Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri face dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 38 Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, respectiv:

- este legal înfiinţată şi funcţionează de cel puţin 3 ani, desfăşurând activităţi de interes general;

- deţine un patrimoniu, logistică şi personal angajat, corespunzător îndeplinirii scopului propus, valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori în parte este cel puţin egală cu valoarea patrimoniului iniţial/de 3 ori valoarea salariului brut pe ţară garantat în plată;

- are parteneriate şi contracte de colaborare cu instituţii publice şi alte organizaţii neguvernamentale.

16. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind suplimentarea pe anul 2024 a sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1006/2021 privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional 'Pasaj denivelat superior pe DN 21 km 105 + 500', precum şi modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1006/2021

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

17. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 37/2021 privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional 'Autostrada de centură Bucureşti', sector Centura Nord km 0+000-km 52+770, pe raza localităţilor Săbăreni din judeţul Giurgiu, Dragomireşti-Vale, Buftea, Mogoşoaia, Baloteşti, Tunari, Dascălu, Ştefăneştii de Jos, Găneasa, Pantelimon şi Cernica din judeţul Ilfov

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

18. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar, a descrierii tehnice şi adresei unor bunuri imobile aparţinând domeniului public al statului aflate în administrarea Administraţiei Naţionale 'Apele Române', prin Administraţia Bazinală de Apă Mureş, instituţie publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prevăzute în anexa nr.12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a reevaluării şi a efectuării lucrărilor de cadastru şi publicitate imobiliară

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

19. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind rechemarea unui consul general

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

20. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind transmiterea unor bunuri culturale mobile din domeniul privat al statului în domeniul public al statului şi în administrarea Muzeului Naţional Cotroceni şi pentru completarea Anexei nr. 19 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

21. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Senatului României, precum şi a Anexei nr. 29 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006, privind aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Hotărârea de guvern a fost aprobată.

22. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 87/2018 pentru aprobarea Strategiei privind Cadrul naţional de politică pentru dezvoltarea pieţei în ceea ce priveşte combustibilii alternativi în sectorul transporturilor şi pentru instalarea infrastructurii relevante în România şi înfiinţarea Consiliului interministerial de coordonare pentru dezvoltarea pieţei pentru combustibili alternativi

Potrivit actului normativ, se completează componenţa Consiliului interministerial de coordonare pentru dezvoltarea pieţei pentru combustibili alternativi (CCPDCA) cu mai multe instituţii, respectiv Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Consiliul Concurenţei, Administraţia Fondului pentru Mediu, Institutul Naţional de Statistică, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. De asemenea, se nominalizează Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul pentru dezvoltare durabilă, ca instituţie care asigură coordonarea şi consilierea instituţională şi metodologică a structurilor care fac parte din CCPDCA.

23. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind acordarea cetăţeniei române domnului Lauret Rodriguez Luis Manuel

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

24. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea normativelor de cheltuieli şi a devizelor estimative aferente organizării şi desfăşurării grupului de lucru la nivel tehnic al experţilor de la nivelul Uniunii Europene şi a evenimentului în colaborare cu Commerce Law Development Program din cadrul Departamentului de Comerţ al SUA

Actul normativ vizează organizarea de către Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (structură din cadrul Consiliului Concurenţei), împreună cu Comisia Europeană, a unor evenimente care vor reuni reprezentanţi ai fiecărui stat membru UE, reprezentanţi ai SUA, Republicii Moldova, Ucrainei, Albaniei de Nord, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, dar şi invitaţi precum reprezentanţi din cadrul OCDE şi unde va fi dezbătută problematica investiţiilor străine din perspectiva securităţii naţionale.

Menţionăm că Secretariatul Comisiei pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe este desemnat punct naţional de contact potrivit Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune.

Sumele necesare pentru organizarea acestor întâlniri sunt de circa 670.000 de lei şi sunt asigurate de către Consiliul Concurenţei.

25. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

Prin acest act normativ, este suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei cu suma de 5,6 milioane lei, credite de angajament şi credite bugetare, în vederea punerii în aplicare a două decizii ale instanţelor judecătoreşti.

26. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru suplimentarea bugetului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut in bugetul de stat pe anul 2024, în vederea acoperirii unor plăţi către operatorii economici care au depus dosarele de decont pe Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii 'Start-up Nation - ROMANIA', ediţia 2022

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului cu suma de 100 milioane lei, credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru sprijinirea înfiinţării de noi întreprinderi şi susţinerea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.

Concret, banii vor asigura acoperirea plăţilor către operatorii economici beneficiari ai schemei de ajutor de minimis care au depus dosarele de decont pe Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii 'Start-up Nation - ROMANIA', ediţia 2022.

Astfel, 500 din cei aproximativ 2.210 aplicanţi care au deconturi depuse până la data de 11.10.2024 şi care au primit acord de plată până la data de 10.04.2024, vor avea onorate contractele de finanţare şi nu vor mai fi nevoiţi să plătească ratele la credit şi dobânzile aferente lună de lună până la data plăţii deconturilor.

27. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declararea de interes public naţional a unui imobil clădire, monument istoric, din patrimoniul Societăţii MAMAIA S.A., trecerea sa În domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii ,i pentru suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2024

Fosta Vilă Regală Mamaia, clădire monument istoric cunoscută drept Palatul Reginei Maria, va fi declarată de interes public naţional şi va trece în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii.

Guvernul va aloca fondurile necesare pentru preluarea de către stat a Vilei Regale din Mamaia. În acest sens, bugetul Ministerului Culturii va fi majorat cu 5,7 milioane de lei.

În această clădire monument istoric vor fi găzduite activităţi culturale.

28. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea amplasamentului, declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate privată supuse exproprierii, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ - teritoriale situate pe coridorul de expropriere aferent obiectivului 'Racordarea la Sistemul Electroenergetic Naţional a Centralei Hidroelectrice Dumitra şi a Microhidrocentralei Livezeni' din cadrul lucrării de utilitate publică şi interes naţional 'Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni - Bumbeşti', judeţele Gorj şi Hunedoara

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

29. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2024 pentru Administraţia Naţională 'Apele Române', aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

30. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024

Prin acest act normativ, este suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 223,6 milioane lei în vederea susţinerii programelor naţionale de sănătate, pentru asigurarea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a serviciilor de ambulanţă, precum şi pentru plata unor drepturi salariale.

Suma, reprezentând credite bugetare şi credite de angajament, se alocă astfel:

a) 182,3 milioane lei pentru asigurarea fondurilor necesare pentru derularea activităţilor din cadrul programelor naţionale de sănătate publică şi pentru asigurarea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a Serviciilor de Ambulanţă;

b) 41,2 milioane lei pentru pentru asigurarea drepturilor salariale ale personalului care îşi desfăşoară activitatea în cabinetele de medicină legală din structura spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale şi în unităţi finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, precum şi a cheltuielilor de natura bunurilor şi serviciilor necesare pentru funcţionarea acestora, pentru asigurarea derulării programelor naţionale de sănătate publică prin asigurarea tichetelor de masă pentru donatorii voluntari de sânge, pentru asigurarea sumelor necesare pentru plata serviciilor de vaccinare efectuate de medicii de familie.

31. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2024 al Regiei Autonome 'Administraţia Fluvială a Dunării de Jos' Galaţi, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii

Hotărârea de guvern a fost aprobată.

32. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenţi obiectivului de investiţii 'Autostrada Târgu Neamţ- Iaşi- Ungheni', judeţul Iaşi

Actul normativ aprobă condiţiile tehnico-economice şi asigură fondurile necesare pentru demararea lucrărilor de construcţie a autostrăzii Târgu-Neamţ-Iaşi-Ungheni.

Autostrada Târgu-Neamţ-Iaşi-Ungheni va contribui la dezvoltarea pieţei interne, a activităţilor economice, cu scopul de a crea condiţiile pentru creşterea volumului investiţiilor, promovarea transportului durabil şi coeziunea în reţeaua de drumuri europene.

Valoarea totală a investiţiei în construirea acestui obiectiv de investiţii se ridică la 26,39 miliarde lei, iar durata de execuţie a lucrărilor este de 36 de luni. Autostrada va avea o lungime de 88,7 kilometri.

Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile - Programul Transport 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Pe lângă beneficiile economice pe care le va genera, construcţia autostrăzii va genera efecte pozitive asupra gradului de ocupare a forţei de muncă; se estimează ca va lucrările de execuţie vor crea locuri de muncă pentru 3.500 de persoane, iar în faza de operare vor fi create aproximativ 290 de locuri de muncă.

III. MEMORANDUMURI

1. MEMORANDUM cu tema: Încheiere de angajamente legale pentru achiziţionare de autovehicule prin programul 'Rabla Plus'

Memorandumul a fost aprobat.

2. MEMORANDUM cu tema: Iniţierea negocierilor privind viitoarele programe de asistenţă nerambursabilă aferente Mecanismelor financiare SEE şi norvegian pentru perioada 2021-2028

Prin aprobarea acestui act normativ, Guvernul dă undă verde pentru iniţierea negocierilor în vederea încheierii memorandumurilor de înţelegere dintre România şi statele donatoare din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS) prin care ţara noastră va putea accesa în continuare finanţări nerambursabile prin mecanismele financiare ale Spaţiului Economic European (SEE) şi mecanismul norvegian, pentru o nouă perioadă de programare, 2021-2028.

Conform acordurilor semnate între Uniunea Europeană şi statele donatoare AELS, pentru perioada de programare 2021-2028, România va beneficia de o alocare brută de 596,25 milioane euro (291,61 milioane euro prin Mecanismul financiar norvegian şi 304,64 milioane euro prin Mecanismul financiar SEE) - a doua alocare ca valoare după cea a Poloniei.

Obiectivele principale pentru care se acordă această asistenţă nerambursabilă în noua perioadă de programare sunt similare cu cele din perioadele de programare precedente, şi anume, reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi întărirea relaţiilor bilaterale între statele donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) şi statele beneficiare prin contribuţii financiare direcţionate către următoarele priorităţi tematice generale:

* Tranziţie verde

* Democraţie, stat de drept şi drepturile omului

* Incluziune socială şi rezilienţă.

Până în prezent, prin aceste mecanisme României i-au fost alocate fonduri nerambursabile pe parcursul a trei perioade de programare, după cum urmează:

* 98,5 milioane euro pentru perioada 2004-2009 (50,5 milioane euro prin Mecanismul financiar SEE şi 48 milioane euro prin Programul de cooperare norvegian)

* 305,95 milioane euro pentru perioada 2009-2014 (190,75 milioane euro prin Mecanismul financiar SEE şi 115,2 milioane euro prin Mecanismul financiar norvegian) şi

* 502 milioane euro pentru perioada 2014-2021 (275,2 milioane euro prin Mecanismul financiar SEE şi 227 milioane euro prin Mecanismul norvegian).

Programele aferente perioadei de programare 2014-2021 sunt la ora actuală în faza de închidere, data finală a implementării a proiectelor fiind 30 aprilie 2024, respectiv, 30 aprilie 2025 pentru implementarea Fondului pentru Relaţii Bilaterale.

Contribuţiile financiare acordate României până acum prin aceste mecanisme au vizat sectoare precum: dezvoltare locală şi reducerea sărăciei, protecţia mediului, schimbări climatice şi eficienţă energetică şi energie regenerabilă, sănătate publică, societate civilă, cultură şi protejarea patrimoniului cultural, inovare, cercetare şi educaţie, justiţie, stat de drept şi afaceri interne.

Mecanismele financiare SEE şi norvegian sunt gestionate în prezent de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Direcţia Mecanisme Financiare Europene Nerambursabile, în calitate de Punct Naţional de Contact.

3. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea negocierii şi semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord privind cooperarea în domeniul apărării

Acordul actualizează cadrul juridic privind cooperarea în domeniul apărării dintre România şi Regatul Unit al Irlandei de Nord, având în vedere că Regatul Unit nu mai este membru al Uniunii Europene. Acordul introduce noi reglementări în special în ceea ce priveşte procedura administrativă de intrare pe teritoriul statului uneia dintre părţi, dar şi în ceea ce priveşte scutirea de taxe.

Biroul de presă al Guvernului
Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].