Comunicat de presă - 'Bucharest Leaders' Summit: Reporting for Duty'
Conferinţa dedicată ENERGIEI în cadrul 'Bucharest Leaders' Summit: Reporting for Duty', cu tema 'Dezvoltarea pieţei de energie corelată cu evoluţia economiei româneşti', a avut loc la data de 16 octombrie a.c., în Sala Senatului Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.
Summit-ul este organizat în perioada 7-31 octombrie 2024 de Grupul de Presă MediaUno, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Asociaţia MediaUno şi Institutul Naţional de Statistică, fiind cea mai amplă platformă de dezbatere multisectorială a problematicilor care ţin deschisă agenda europeană.
Conferinţa dedicată Energiei a debutat cu un keynote speech al ministrului energiei, Sebastian Burduja, care a declarat:
'Cred că România trebuie să-şi asume cu mai mult curaj rolul de lider. Prea mulţi ani am stat cu capul plecat. Fără să ne punem în valoare oamenii, fără să ne punem în valoare resursele, fără să ne punem în valoare companiile şi mediul academic chiar nu avem niciun fel de motiv să fim excesiv de modeşti. În ultimul an şi 3 luni, deci în mandatul meu de ministru, noi am reuşit să atragem undeva la 13 miliarde de euro, bani nerambursabili. Acesta este bilanţul nostru. Chiar ieri (n.r. 15 octombrie a.c.), la Luxemburg, la Consiliul de miniştri, într-o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii, cea care gestionează Fondul pentru modernizare, ne-au spus că România are un record absolut. Deci într-un an şi 3 luni, 5 miliarde de euro, bani nerambursabili, bani care nu sunt pe deficit, bani care sunt pentru investiţii. Şi o parte din aceste investiţii deja lucrează.'
Ministrul a subliniat în continuarea mesajului său că s-au alocat aproape 1,2 miliarde de euro pentru operatorii de distribuţie, pentru modernizarea reţelei, iar pentru reţeaua de transport, pentru liniile de înaltă tensiune, circa jumătate de miliard de euro.
'Toate acestea facilitează tranziţia energetică a României. În plus, foarte mulţi bani, miliarde de euro pentru producţie, pentru că 30 de ani, mai bine 30 de ani, România nu a investit în mari capacităţi de producţie. Cred că ştim cu toţii acest lucru, drept care, într-un an cum este 2024, suntem categoric dependenţi de importuri de energie electrică. Anul trecut a fost mai bine, am avut apă, am avut vânt, am avut probabil mai puţine perioade de indisponibilitate la Unitatea 1 de la Cernavodă şi am fost net exportatori, după mulţi ani. Anul acesta, din păcate, nu suntem în aceeaşi situaţie. A fost un an secetos, deci am ajuns la mâna vremii şi a vremurilor, pentru că, repet, în 30 şi ceva de ani nu s-a investit. Cred că am mai spus-o, faţă de 89, astăzi avem jumătate din capacitatea de producţie în bandă, şi ceea ce cred că am reuşit să facem în ultima vreme este să recuperăm sau să începem să recuperăm timpul pierdut', a mai declarat Sebastian Burduja.
În continuare ministrul energiei a făcut referire la resursele de energie şi a menţionat că gazele din Marea Neagră vor determina, din 2027, dublarea producţiei naţionale, care va creşte astfel de la 9 - 10 miliarde de normal metri cubi până la 18-20 de miliarde de normal metri cubi, România urmând a deveni astfel cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. '..şi vrem să dăm valoare adăugată acestui gaz. Cel mai simplu este s-o facem transformându-l în energie electrică. Deci avem în lucru 3.500 de megawaţi pentru grupuri pe gaz. Mă refer la centrala de la Mintia, un proiect în grafic, aşa cum este şi Neptun Deep, proiect de un miliard de euro, 1.700 MW. Va fi cea mai mare din Uniunea Europeană, deja s-au livrat turbinele. Este absolut fezabil să putem la finalul anului 2026 să-l punem în funcţiune. Se lucrează şi la magistrala de gaz. Avem cea de la Işalniţa, iarăşi destul de mare, 800 şi ceva de megawaţi, cea de la Turceni 400 şi ceva de megawaţi, plus modernizarea CET-urilor importante din Constanţa, Craiova, 300 de megawaţi, Arad şi Râmnicu Vâlcea', a continuat ministrul.
Referitor la interconexiunile la care se lucrează, Sebastian Burduja a menţionat: 'România are o capacitate de interconexiune de 3.500 de megawaţi cu absolut toate statele vecine, nouă linii, şi lucrăm la încă nouă, dintre care două sunt cu Ucraina şi două cu Republica Moldova. Alte state, pe care le-am numit şi în trecut, bineînţeles Austria, Slovacia, nu sunt interconectate, două state ale Uniunii Europene care aleg să nu se interconecteze. Şi atunci sigur că energia mai ieftină produsă în vestul Europei în anumite zile, în anumite condiţii nu ajunge până la noi. (...) Dar şi aici, prin faptul că noi nu vom mai depinde de ceilalţi, în trei-cinci ani de zile, mai degrabă ceilalţi vor depinde de noi şi, dacă ei nu-şi vor rezolva aceste interconexiuni, s-ar putea ca mâine-poimâine, peste câţiva ani de zile, să regrete faptul că nu pot să aibă acces la o energie mai ieftină din România, exportată către restul Europei'.
Proiectul 'Împreună Protejăm România', lansat de MediaUno în 2020 continuă cu această a XXV-a ediţie, până pe 31 octombrie 2024, după următorul program:
https://impreuna-protejam-romania.ro/bucharest-leaders-summit-reporting-for-duty-tematica-conferinte-7-31-octomber-2024/
În cadrul Summit-ului, organizatorii propun dezbateri pe subiecte de interes în contextul geopolitic şi geostrategic actual din domenii strategice precum apărare, energie, agricultură, educaţie şi sănătate sau din domenii cheie pentru dezvoltarea economico-socială a ţării: industrie, transporturi şi infrastructură, finanţe-bănci, cercetare şi inovare, digitalizare şi cyber security, populaţie şi demografie, mediu şi schimbări climatice.
Cu ocazia acestui eveniment, ne propunem să reiterăm succesul naţional şi internaţional al ediţiilor precedente care au adunat la masa discuţiilor peste 2500 de participanţi, cu o medie la fiecare Summit de peste 400 de speakeri din ţară şi din străinătate.
Seria conferinţelor din cadrul summiturilor 'Bucharest Leaders' Summit: Cooperation for Development', 'Building the Post-Pandemic World: The path to a more sustainable, safe and resilient society', 'Movers and Shakers', 'Protecting Europe in Turbulent Times: Bucharest Leaders' Summit: The Enduring Power of Solidarity', 'Bucharest Leaders' Summit: Emerging challenges of the future', 'Bucharest Leaders' Summit: The Future is Now', 'Bucharest Leaders' Summit: The Highway to Success' sau 'Bucharest Leaders' Summit: Licence for a Better World' au depăşit cu mult zona de dezbatere de probleme, aducând în atenţia participanţilor şi a opiniei publice soluţii şi strategii de dezvoltare în toate domenii sociale şi economice.
'Bucharest Leaders' Summit: Reporting for Duty': Mai mult decât dezbateri de ideio platformă de identificare a soluţiilor
'Bucharest Leaders' Summit: Reporting for Duty' reuneşte personalităţi cu rol cheie din toate domeniile de activitate care, alături de experţi şi practicieni colaborează prin dialog pentru a identifica soluţii inovative pentru a genera schimbări durabile şi reziliente în contextul provocărilor economice, sociale şi politice la care sunt supune toate naţiunile astăzi. Este nevoie de acţiuni concrete şi abordări inovatoare pentru a construi un viitor sustenabil şi pentru a asigura succesul pe termen lung.
Summit-ul este organizat cu sprijinul: Ministerului Apărării Naţionale, STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Autorităţii pentru Reformă Feroviară, ANMCS, ANCOM, Agenţiei Naţionale Antidrog, Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Colegiului Medicilor din România, Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Institutului Clinic Fundeni, Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), International Air Transport Association (IATA), Societăţii Române de Sindrom Lynch, Spitalului 'Prof. Dr. Eduard Apetrei' Buhuşi, Centrului Medical Internaţional Bucureşti.
Parteneri academici: Academia de Poliţie 'Alexandru Ioan Cuza', Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila', Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, Universitatea Româno-Americană, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.
Partener Gold al Summit-ului: INCD Turbomotoare COMOTI
Partener Strategic al Summit-ului: Camera de Comerţ Bilaterală Eleno-Română
Sponsori ai conferinţei de Energie: Aeroteh SA, Alka, EnergoBit, Intervenţii Active în Atmosferă
Parteneri ai conferinţei de Energie: Aqua Carpatica, Banca Transilvania, Catering by CulinArt, Camera de Comerţ Bilaterală România-Portugalia, Clinica 32, Distribuţie Energie Electrică România, Delgaz Grid, Depogaz Ploieşti, E.ON România, Electrocentrale Bucureşti, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, Fundaţia Scheherazade, Garanti BBVA România, HENRO- Asociaţia Producătorilor de Energie Electrică, Pullman Bucharest World Trade Center, Camera de Comerţ şi Industrie România-Israel, Romgaz.
Parteneri media: Agenţia Naţională de Presă Agerpres, AmosNews, Iubim Braşovul, Canal 33 Romania, Convocator.ro, Focus Energetic, Future Economy, InvesTenergy, Radio România, RoHealth Review, Sănătatea Press Group, Sănătatea TV, Transilvania Business, Ziarul News, Nine O'Clock.
Grupul de Presă MediaUno
Asociaţia MediaUno
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].