logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România

'Construim Speranţă' la Oradea: AIDRom marchează Ziua Naţiunilor alături de refugiaţi din Ucraina şi de reprezentanţi ai instituţiilor locale şi ai societăţii civile

Oradea, 23 octombrie 2024. Echipa Asociaţiei Ecumenice a Bisericilor din România - AIDRom a marcat Ziua Naţiunilor Unite printr-un eveniment special organizat în Oradea, cu tema 'Construim speranţă' (Building Hope). Desfăşurat într-un cadru informal, în jurul unor activităţi speciale - ateliere de pictură şi modelaj în lut, consiliere juridică, yoga şi sesiuni de auto-îngrijire pregătite pentru ucrainenii înscrişi în proiectul 'Asistenţa refugiaţilor la centrul de tranzit Timişoara şi sprijinirea refugiaţilor ucraineni', derulat de AIDRom cu sprijinul UNHCR - evenimentul a reamintit tuturor că solidaritatea globală şi cooperarea sunt esenţiale pentru a răspunde provocărilor contemporane.

Găzduit de Asociaţia Filantropia Oradea, evenimentul a oferit un cadru informal în care reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Bihor, ai Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Oradea, ai Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea (DASO) şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor (ISJ) s-au alăturat echipei AIDRom pentru a discuta despre importanţa solidarităţii şi a speranţei în contextul Zilei Naţiunilor Unite, reflectând asupra valorilor fundamentale ale ONU: pacea, drepturile omului şi cooperarea internaţională.

'Acest eveniment a transmis un mesaj de speranţă şi a fost şi un prilej de reconectare, de sprijin comunitar şi de împărtăşire a experienţelor. În contextul socio-politic actual avem nevoie de un angajament comun pentru a sprijini persoanele vulnerabile şi pe cei care fug din calea conflictelor, iar Ziua Naţiunilor Unite ne oferă ocazia de a reafirma aceste valori şi de a construi punţi reale între comunităţi, organizaţii şi autorităţi', a precizat Adriana Popa, asistent social AIDRom.

Alături de reprezentanţii UNHCR, care au vorbit pe scurt despre ONU şi despre importanţa acestei zile, la eveniment au mai luat cuvântul reprezentanţii AIDRom, dar şi domnul Lazăr Laurenţiu, preşedintele Asociaţiei Filantropia Oradea şi al Fundaţiei de Scleroză Multiplă, doamna Călinescu Daniela, consilier pentru afaceri europene din cadrul Instituţiei Prefectului Bihor şi doamna Adina Ciucioiu, şef serviciu Programe Sociale la Direcţia de Asistenţă Socială Oradea.

Pe lângă numeroase proiecte dedicate persoanelor vulnerabile din România, AIDRom desfăşoară, cu sprijinul UNHCR, activităţi de asistenţă a refugiaţilor din Ucraina la Centrul Multifuncţional AIDRom din Timişoara, la Asociaţia Filantropia Oradea şi la Direcţia de Asistenţă Socială Arad şi implică instituţii şi autorităţi publice locale şi centrale cu responsabilităţi în domeniu: Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Ministerul Muncii, Direcţiile pentru Protecţia Copilului, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii relevante.

Anual, pe 24 octombrie, este sărbătorită Ziua Naţiunilor Unite, care marchează intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite. Prin ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor săi, inclusiv a celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a început oficial activitatea.

Despre AIDRom

AIDRom (Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România) şi-a început activitatea în 1991 ca un demers comun al Bisericilor istorice prin membrii fondatori: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Reformată din România şi Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, în cooperare cu Unitatea IV (Împărtăşire şi Slujire) a Consiliul Mondial al Bisericilor. În 1993 a dobândit statut juridic, iar în 1994 s-au alăturat alţi doi membri: Biserica Evanghelică Luterană din România şi Biserica Ortodoxă Armeană.

AIDRom promovează incluziunea persoanelor marginalizate, contribuie la reintegrarea socială a persoanelor cu risc ridicat, asigură egalitatea de şanse şi luptă împotriva traficului de persoane şi a discriminării. Oferă asistenţă refugiaţilor şi migranţilor care doresc să se integreze în România şi are un răspuns de urgenţă în caz de dezastre. Prin acţiunile sale, AIDRom întăreşte cooperarea interreligioasa şi interetnică pentru pace şi stabilitate pentru a atenua segregarea în comunităţile multietnice şi pentru a asigura respectarea drepturilor omului. Centrele Multifuncţionale de Consiliere a persoanelor în situaţie de risc dezvoltate de AIDRom în Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, au ca scop consilierea şi asistenţa persoanelor vulnerabile aflate în dificultate (copii, femei etc.), a refugiaţilor şi a migranţilor.
Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].