logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Declaraţie de presă - Deputat USR Filip Havârneanu

Guvernul Ciolacu condamnă victimele abuzurilor sexuale la tăcere!

Deputatul USR Filip Havârneanu, secretar al Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor, critică noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare din universităţi, întrucât prevede inadmisibilitatea sesizărilor anonime venite din partea persoanelor care reclamă încălcarea normelor de etică şi deontologie universitară.

Deputatul ieşean aminteşte de proiectul de lege depus încă de la începutul lunii august, după dezvăluirile abuzurilor sexuale de la SNSPA, prin care iniţiatorii au cerut să se adauge în lege o prevedere care să permită analizarea sesizărilor anonime.

' 'Sesizările şi reclamaţiile anonime nu sunt luate în considerare', cam aşa sună regulile din universităţile din România pe care Ciolacu şi Deca le-au legat de mâini şi de picioare în privinţa cercetării abuzurilor. Ciolacu a promis în vară, în gura mare, că va modifica ordonanţa petiţiilor, ba chiar garanta în numele Ligiei Deca faptul că vor schimba legislaţia din învăţământul superior, astfel încât victimele abuzurilor să nu mai sufere în tăcere şi să poată rămâne sub protecţia anonimatului. Prea multe vorbe şi prea puţine fapte! Nu vă este ruşine? Mai aşteptaţi încă un caz Bulai în universităţi ca să acţionaţi în favoarea victimelor?', a declarat deputatul USR Filip Havârneanu, iniţiatorul proiectului de lege.

Iniţiativa legislativă a fost înregistrată la doar câteva zile de la mediatizarea cazurilor de abuz sexual de la SNSPA, deşi Parlamentul era încă în vacanţă. Proiectul, care a fost semnat de deputaţii USR Filip Havârneanu şi Andrei Miftode şi de senatoarea USR Simona Spătaru, a reprezentat primul şi printre singurele demersuri care reglează nedreptatea legislativă actuală. Cei trei iniţiatori au propus să se implementeze un 'mecanism de sesizare a petiţiilor, inclusiv a celor anonime', precum şi un mecanism de protecţie pentru victime, în special pentru victimele hărţuirii sexuale, ale violului şi ale folosirii funcţiei în scop sexual. La acest moment, proiectul se află la Senat şi urmează să ajungă şi la Camera Deputaţilor pentru vot final.

Deputatul ieşean condamnă cu fermitate pasivitatea autorităţilor în ceea ce priveşte victimele abuzatorilor din universităţi şi solicită Guvernului să îşi respecte promisiunea şi să modifice atât Codul-cadru de etică şi deontologie universitară, cât şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiilor de etică. Este de neacceptat ca statul român să ignore cu atât de multă nonşalanţă dramele prin care fetele şi femeile din România trec, din păcate, zi de zi, cu atât mai mult cu cât aceste orori se petrec inclusiv în mediul universitar, acolo unde ne-am aştepta cel mai puţin să auzim de existenţa acestor fapte groteşti. Şcoala şi facultatea trebuie să reprezinte un model de integritate de neclintit, un spaţiu sigur pentru toţi membrii comunităţii academice, în niciun caz să se transforme în sediul abuzurilor rămase necontrolate şi nepedepsite.

'Dacă nu legea şi justiţia le fac dreptate victimelor, atunci cine? Cine le mai redă confortul psihic de dinainte să fie abuzate sau violate? Nimeni! Dar ce putem face este să prevenim următoarele astfel de fapte, să le oferim victimelor şansa reală de a se ridica să sesizeze neregulile, nu să le reducem la tăcere. Ciolacu şi Deca s-au declarat îngrijoraţi de situaţia de la SNSPA şi au promis marea cu sarea. La două luni distanţă, nu doar că nu au făcut nimic, dar au reglementat exact contrariul faţă de ceea ce au cerut victimele. Practic, pe lângă trauma abuzurilor şi nedreptatea sistemului care nu le-a protejat, acele studente au primit o altă palmă peste obraz din partea guvernanţilor. A se citi: 'Mai bine ascundem sub preş toată mizeria, voi puteţi rămâne în tăcere, că nu avem nevoie de alte scandaluri în an electoral!' ', a mai subliniat Filip Havârneanu.

Parlamentarul mai consideră că toţi cei care au putere de decizie în stat sau în universităţi şi care se plasează în rolul de spectator sunt complici moral la aceleaşi nenorociri, exact ca şi făptuitorii în sine. Deputatul solicită tuturor partidelor să voteze proiectul de lege cu celeritate, astfel încât acesta să îşi producă efectele cât mai curând posibil, iar victimele acestor nedreptăţi să nu mai fie nevoite să sufere în tăcere, ci să reclame abuzatorii şi prădătorii sexual, care ulterior să fie judecaţi şi pedepsiţi pentru faptele lor.
Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].