Comunicat de presă - Festivalul de Toamnă al Economiei Germane - HerbstFest
Peste 20.000 de oameni s-au distrat nemţeşte, la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane - HerbstFest
Preparatele cu specific german, la mare căutare: 3.000 de litri de bere 100% nemţească şi o tonă de cârnaţi şi ciolan, savurate în Piaţa Unirii
7 octombrie 2024, Cluj-Napoca
Între 3 şi 6 octombrie s-a desfăşurat, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, o nouă ediţie a Festivalului de Toamnă al Economiei Germane - HerbstFest. Organizatorii, DWNT - Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord, au pregătit numeroase activităţi, de la concerte live, ateliere şi spectacole pentru adulţi şi copii, până la dezbateri economice şi educaţionale cu invitaţi din cele mai importante companii care acţionează în sectoare de interes naţional ale economiei româneşti, miniştri, cadre universitare şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Cluj-Napoca.
Festivalul a fost deschis oficial pe 4 octombrie de primarul Emil Boc, cel care, conform tradiţiei, a dat cep unui butoi cu bere nemţească. Lui i s-au alăturat, la inaugurare, primarul din Koln, Dr. Ralf Heinen, conducerea DWNT - Florin Sabou, preşedintele şi Erika Varga, vicepreşedinte DWNT, precum şi reprezentanţii principalelor companii membre ale clubului german şi sponsori ai evenimentului: PENNY, NTT Data Romania, E.ON, MHP - a Porsche Company, Neotronik, TPA România.
În pofida vremii neprietenoase, la activităţile din Piaţa Unirii, desfăşurate majoritar sub un cort imens, de 1.200 mp, asemănător celor de la Oktoberfest, au participat peste 20.000 de oameni care s-au bucurat din plin de cultura şi tradiţiile germane. În cele trei zile destinate şi distracţiei, s-au consumat peste o tonă de cârnaţi şi ciolan, dar şi peste 3.000 de litri de bere autentic germană. Toate, pe fundal de petrecere cu specific german, atmosferă întreţinută de trupe ca Die Burzenland Party Band, Hermannstadt 07, Fanfara din Petreşti, Trio Saxones Band sau Trupa de Dansuri Săseşti din Sebeş.
Energia verde şi sustenabilitatea, promovate intens în timpul festivalului
Pe lângă degustări de bere nemţească şi mâncare cu specific german, festivalul a inclus şi activităţi inedite pentru public, precum Beer Bike - un vehicul în care participanţii au putut pedala prin centrul oraşului, asculta muzică şi savura în acelaşi timp bere germană şi Fresh Bike - o bicicletă electrică pusă la dispoziţie de compania Parapet, care alimenta un storcător de fructe, iar oricine a vrut să bea un pahar de suc natural nu a trebuit decât să pedaleze şi să îşi aleagă fructele puse la dispoziţie de Penny. Peste 500 de kg de fructe s-au consumat astfel în trei zile.
De Fresh Bike s-a bucurat şi primarul Emil Boc, care a declarat, în timp ce pedala: 'Combini cel puţin două lucruri extrem de utile pentru fiecare dintre noi. În primul rând mişcare, care înseamnă sănătate şi în al doilea rând, produc energie prin pedala pe care o apăs, energie care produce, la rândul ei, ceva sănătos'.
Tot pentru a fi în acord cu ideea de energie verde, la festivalul german din Cluj au avut loc şi drive tests cu maşini electrice de la RMB Inter Auto (Mercedes-Benz EQE SUV şi Mercedes-Benz EQA) şi teste cu biciclete electrice de la Bella Bike, prin Piaţa Unirii. De asemenea, participanţii la festival au fost invitaţi să îşi imagineze cum va arăta viitorul, prin mesaje scrise pe un panou solar uriaş pus pe dispoziţie de Parapet sau printr-un Yarn Board uriaş, gândit şi implementat de cei de la MHP - A Porsche Company.
'Suntem o comunitate de companii care, înrolate sub egida DWNT, îşi desfăşoară business-ul pe ruta România - Germania, Germania fiind principalul partener de afaceri al României, locul unde ţara noastră exportă cel mai mult. Ce este inedit este faptul că încercăm să ne adresăm publicului larg cu anumite activităţi adaptate realităţii în care trăim, prin care încercăm să oferim publicului larg ceea ce ştim noi din interiorul companiilor. Mergem în direcţia culturală pe fiecare zonă, ne adresăm copiilor, încercăm implicăm firmele germane şi în viaţa culturală şi socială a oraşului, nu doar la nivel de business pentru ca întreaga societate să ia contact cu modul german de a face afaceri, dar şi de a se distra', a declarat preşedintele DWNT, Florin Sabou.
Dezvoltarea economică şi educaţională a României, temele principale ale dezbaterilor organizate la HerbstFest
Cele două dezbateri, organizate în sala Aula Magna a Universităţii Babeş Bolyai - partener al evenimentului - şi moderate de Moise Guran, i-au adus la discuţii pe reprezentanţii unora dintre cei mai importanţi angajatori din România (Christian von Albrichsfeld, Country Head Continental, General Manager, Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, Bern Hormann, CEO MHP Consulting Romania, Monica Constantinescu, CFO Robert Bosch, Stefan Balster, Managing Director E.ON Business Services Cluj), reprezentanţi ai mediului academic (Daniela Popescu, Prorector UTCN, Florin Drăgan, Rector Universitatea Politehnica Timişoara, Christian Săcărea, Prorector UBB Cluj-Napoca, Daniel Metz, Prorector Universitatea '1 Decembrie' Alba-Iulia) şi ai Guvernului României şi autorităţilor locale: Ligia Deca, Ministrul Educaţiei, şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Discuţiile din cadrul primei dezbateri organizate în cadrul HerbstFest, 'România - Cum devenim o economie şi industrie de export?', au avut ca element comun provocările cu care se confruntă economia românească şi identificarea strategiilor care pot transforma România într-un jucător competitiv pe scena globală.
'Exportul este o temă care va fi necesară României în următorii ani, pentru a-şi îmbunătăţi performanţele economice şi pentru a redresa oarecum deficitul despre care se vorbeşte în public. Deficitul respectiv va putea fi îndreptat doar prin îmbunătăţirea performanţelor companiilor locate în România şi, în aceeaşi măsură, pentru a se evita oarecum măririle de taxe de care tuturor ne este frică şi vrem să le evităm, fiindcă duc în zona impredictibilităţii şi aduc probleme sau, de multe ori, chiar descurajează investitorii străini care îşi desfăşoară activitatea în România. Şi pentru a îmbunătăţi performanţele economice, avem nevoie de competenţe superioare, de competenţe aprofundate şi în această direcţie merge a doua dezbatere, în direcţia de învăţământ', a evidenţiat preşedintele DWNT, Florin Sabou.
La cea de-a doua dezbatere, 'Învăţământul dual academic - motor de creştere în economie' a participat chiar Ligia Deca, ministrul Educaţiei, care a opinat că, deocamdată, există o îndoială din partea celor implicaţi, atât din partea companiilor, cât şi a universităţilor, referitoare la acest tip de învăţământ.'Particularitatea dualului este că nu se întâmplă dacă angajatorul nu solicită. Aceasta este prima particularitate. Deci, ca să apară în programele noastre, trebuie ca o companie să spună că-i trebuie şi că e gata să fie partener', a spus ministrul Ligia Deca.
Activităţile pentru copii, vedetele festivalului
Începând de vineri, 4 octombrie, copiii au putut participa la numeroase activităţi educative şi interactive, organizate de partenerii festivalului. Tinerii au avut ocazia să înveţe despre cybersecurity în cadrul Digital Jungle, eveniment oferit de NTT Data Romania, au putut participa la atelierele Smart ROBOTX sau la cele de reciclare automatizată a sticlelor cu roboţelul Extropy, la cursuri gratuite de iniţiere în limba germană oferite de Centrul Cultural German sau la atelierul Fun & Learn cu Pepper, roboţelul inteligent, un eveniment oferit de BCR. Au avut şi jocuri şi activităĹĽi puse la dispoziţia lor, gratuit, de către Happy Colors.
Nu au lipsit spectacolele de teatru. Pe scena amenajată în Cortul Mare din Piaţa Unirii, cei mici şi cei mari s-au bucurat de magia spectacolului 'Strada baloanelor de săpun nr. 10', oferit de PENNY | REWE România. Pe aceeaşi scenă au urcat elevii Colegiului Naţional George Coşbuc şi au interpretat în limba germană piesa 'Regina Culorilor', apoi i-au încântat pe toţi cei prezenţi cu 'Dansul Panglicilor', faimosul dans tradiţional german. Iar în cortul dedicat tehnologiei, spectacolul de teatru de păpuşi robotizat Kasperle 2.0, adus tocmai din Augsburg de KUKA, a fost deliciul celor mai mici participanţi.
De vineri şi până duminică, iubitorii filmelor germane au putut participa la Cinema powered by E.ON, un cort special amenajat unde au putut urmări producţii germane fascinante oferite de Centrul Cultural German cu dublare în limba engleză. Iar apoi au putut savura o cafea delicioasă, oferită de Miele/Kuiba, la coffee cornerul special amenajat.
De la festival nu putea lipsi Târgul Producătorilor Locali, organizat de Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni, locul de unde iubitorii de obiecte artizanale şi tradiţionale şi-au putut achiziţiona obiecte şi podoabe lucrate manual de producători locali din judeţul Cluj. Obiectele de artizanat, produsele locale de sezon, atelierele meşteşugăreşti interactive au fost la mare căutare printre vizitatori. Cele 32 de căsuţe au fost deschise pe platoul pietonal de pe Strada Iuliu Maniu.
Materiale foto şi video din timpul festivalului sunt disponibile în MEDIA KIT.
Despre HERBSTFEST
Festivalul de Toamnă al Economiei Germane - HERBSTFEST, organizat de DWNT - Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord, a ajuns, în 2024, la cea de-a 7-a ediţie. După o pauză de câţiva ani, evenimentul a revenit cu scopul de a continua tradiţiile de succes şi de a întări relaţiile economice şi culturale dintre regiunea Transilvania de Nord şi Germania. Herbstfest îşi propune să creeze un cadru propice pentru dialog între mediul economic, academic şi comunitate, şi să ofere, pe lângă dezbateri, şi o gamă variată de activităţi pentru toate vârstele, de la spectacole culturale şi concerte, la expoziţii interactive şi activităţi recreative.
Despre DWNT
Clubul de Afaceri al Transilvaniei de Nord de limbă germană, înfiinţat în 2011 şi cu sediul la Cluj-Napoca, este un forum pentru companii din Germania, Austria, Elveţia şi România, în care oamenii de afaceri de limbă germană fac schimb de idei la întâlniri, evenimente şi seminarii sau când organizarea de activităţi de agrement în comun poate. Pe lângă economie, alte domenii precum cultura, diplomaţia şi educaţia sunt, de asemenea, de interes pentru DWNT.
PARTENERI
Platinum partener: PENNY
Gold partener: NTT DATA Romania, E.ON, MHP - a Porsche Company, Neotronik, BOSCH
Silver partener: RMB Inter Auto, Parapet
Bronze partener: Eckerle, Cadran Technologies, TPA, Worwag Pharma, Miele, Kuiba, BCR, Siegel, BKS Ingenieure, Heco Schrauben, KUKA, Nox ApartHotel, Arovit, EXL, Schwaben Brau, DAS
Parteneri media: Radio Cluj, Via Cluj TV, Media 9, Cluj Live, Pagina de Transilvania, Ziarul Clujean, Romania Pozitiva, Cluj24, Info Huedin, Evenimentar, I Like Cluj, Cluj4Ever, Cluj.com, Cluj.info, Profit.ro, Ziua de Cluj, PrimaTV, Servus Cluj, Prima News.
Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, UBB, Universitatea Babeş-Bolyai
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].