Comunicat de presă - Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR)
Victorie majoră pentru transportatorii români la CJUE: Camioanele nu trebuie să se întoarcă acasă la 8 săptămâni !
UNTRR - Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România salută publicarea deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene - CJUE privind anularea obligaţiei întoarcerii acasă a camioanelor la 8 săptămâni, măsură abuzivă a Pachetului Mobilitate 1 contestată de UNTRR la CJUE imediat după publicarea Pachetului Mobilitate 1 în 2020.
Reamintim că UNTRR este singura asociaţie din România care a depus acţiunea juridică la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru anularea celor mai discriminatorii prevederi ale Pachetului Mobilitate 1 - obligaţia întoarcerii acasă a camioanelor, precum şi prevederile privind întoarcerea acasă a conducătorilor auto şi interzicerea efectuării repausului săptămânal normal în cabină. Totodată, UNTRR a sprijinit acţiunile Guvernului României la CJUE de contestare a Pachetului Mobilitate 1.
Curtea de justiţie UE a stabilit astăzi anularea obligaţiei întoarcerii acasă a camioanelor, contestată de UNTRR la CJUE imediat după publicarea Pachetului Mobilitate 1.
UNTRR mulţumeşte Guvernului României, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii - MTI şi Ministrului Afacerilor Externe - MAE pentru implicarea activă a echipei comune a MTI şi MAE în acţiunile României de contestare a Pachetului Mobilitate 1 la Curtea de Justiţie UE, precum şi pentru sprijinirea acţiunilor UNTRR de contestare a Pachetului Mobilitate 1 la CJUE, prin care am solicitat anularea prevederii privind întoarcerea vehiculului la sediu în 8 săptămâni.
Măsurile Pachetului Mobilitate 1 au fost intens contestate de România, Lituania, Bulgaria, Cipru, Ungaria, Malta şi Polonia, care au depus acţiuni la CJUE care vizează în special:
1. interdicţia şoferilor de a-şi petrece repausul săptămânal normal în vehicul
2. întoarcerea şoferilor la sediul companiei sau la locul de reşedinţă la fiecare 3 sau 4 săptămâni
3. obligaţia retro- echipării cu tahograf inteligent 2
4. întoarcerea vehiculelor la sediul companiei la 8 săptămâni
5. perioada de aşteptare de 4 zile în urma unui ciclu de cabotaj într-un stat membru gazdă,
6. încadrarea şoferilor ca 'lucrători detaşaţi' când efectuează operaţiuni de cabotaj, transport dintr-un stat membru în altul în care niciunul nu este statul membru de stabilire al întreprinderii de transport (aşa-numitele operaţiuni de cross-trade 'comerţ încrucişat') sau unele operaţiuni de transport combinat, astfel încât beneficiază de termenii şi condiţiile de angajare în vigoare în statul membru gazdă, în special ce priveşte remuneraţia.
Prin hotărârea de astăzi, Curtea de Justiţie UE respinge acţiunile, cu excepţia cazului în care sunt îndreptate împotriva obligaţiei referitoare la întoarcerea acasă a vehiculelor, pe care o anulează.
Acţiunile UNTRR la CJUE au fost fundamentate pe rezultatele Studiului KPMG - Analiza de impact a modificărilor Pachetului Mobilitate 1 asupra sectorului de transport rutier de marfă(2020), confirmate ulterior de Studiul Comisiei Europene de evaluare a impactului obligaţiei întoarcerii acasă a camioanelor (2021) care arată că, în cel mai probabil scenariu, obligaţia întoarcerii acasă a camioanelor va genera 1,9 milioane de curse suplimentare ale camioanelor europene, ceea ce ar conduce la 2,9 milioane de tone de emisii suplimentare de CO2 în 2023 (o creştere cu 4,6% a emisiilor din transport rutier internaţional de marfă) - contrar obiectivelor ambiţioase europene privind decarbonizarea transporturilor şi reducerea emisiilor cu 55% până în 2030.
Cel mai recent Studiu UNTRR privind 'Piaţa Transporturilor Rutiere 2018- 2030' indică o scădere importantă a transporturilor rutiere internaţionale cross-trade şi a transporturilor cabotaj operate de transportatorii români în UE, urmare aplicării prevederilor discriminatorii Pachetului Mobilitate 1.
UNTRR face apel la autorităţile române şi europene pentru modificarea imediată a legislaţiei de aplicare a Pachetului Mobilitate 1 cu eliminarea măsurii abuzive a întoarcerii acasă a camioanelor şi anularea tuturor amenzilor aplicate de Statele membre transportatorilor rutieri!
***
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].