Comunicat de presă - Festivalul LA PAS
O invitaţie să încetinim ritmul, să ne chestionăm alegerile de consum şi să construim convivialitate
În acest sfârşit de săptămână, Timişoara devine locul de întâlnire al producătorilor locali şi artizanilor de tot felul, al oamenilor preocupaţi de alimentaţie şi sănătate, de educaţie şi sustenabilitate, pasionaţi de gătit şi gastronomie, experţilor şi asociaţiilor ce promovează reţele alimentare sustenabile, dar şi al celor dornici să încerce produse autentice din mai multe regiuni ale ţării, propuse de artizani şi puncte gastronomice locale, la Festivalul LA PAS, organizat de Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare - CRIES.
LA PAS 2024 - Festival de hrană şi cultură sustenabilă are loc în perioada 4-6 octombrie 2024, la Casa Tineretului din Timişoara, şi va prilejui experienţe dintre cele mai diverse pentru vizitatori: demonstraţii culinare şi degustări de produse locale - coacem pâine de casă, pregătim plăcinte ca în Ţara Zimbrilor, degustăm brânzeturi artizanale, mied şi miere, organizăm ateliere gastronomice şi zeci de alte activităţi.
Festivalul va începe vineri, ora 17:30, cu o discuţie provocatoare despre alimentaţie şi sănătate, moderată de Dragoş Pătraru - Starea Sănătăţii.
A doua zi, sâmbătă, ne reunim pentru prima plimbare climatică din Timişoara, acţiune organizată de Asociaţia REPER21 sub egida Pactului Climatic European. Luăm oraşul LA PAS, cu începere de la ora 11:00, de la Universitatea de Vest, pentru a-l observa împreună şi a discuta o serie de provocări ale comunităţii timişorene în perspectiva adaptării sale la efectele schimbărilor climatice.
Facem câteva opriri pentru a reflecta in situ la subiecte precum sursele de apă, spaţiul verde urban, producţia de hrană sănătoasă. Vor fi alături de noi în plimbare: Alexandra Petcu - Universitatea de Vest Timişoara, Alexandra Recăşan - activistă de mediu, Ana-Maira Pălăduş - REPER21, Emil Zorilă - ambasador climatic şi Oana Răducioiu Farka - producătoare din reţeaua ASAT - Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti.
'Festivalul vine cu o invitaţie de a reflecta, împreună cu artizani, activişti, cercetători şi nu în ultimul rând cetăţeni, la cum ne afectează schimbările climatice modul de producţie a hranei şi ce acţiuni putem întreprinde pentru a creşte rezilienţa comunităţilor locale. O serie de activităţi specifice au fost incluse în acest sens în program împreună cu organizaţii partenere din ţară: Plimbarea Climatică, Fresca Climatică, o întâlnire a clubului de carte de mediu, o vizionare de film. Ducem aceste dezbateri şi teme în activităţi practice, adresate copiilor şi adulţilor: de la atelierele împotriva risipei alimentare, organizate cu elevi şi studenţi, la atelierele gastronomice în care încurajăm gătitul cu ingrediente locale şi de sezon', explică Mihaela Veţan, preşedinte CRIES.
La finalul plimbării climatice, la festival, servim participanţii cu supa noastră anti-risipă, le împărtăşim idei practice de combatere a risipei alimentare şi soluţii de revalorificare a subproduselor rezultate în procesul de producţie al alimentelor, alături de elevi, studenţi şi profesori de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara Timişoara şi Universitatea de Ştiinţele Vieţii 'Regele Mihai I' din Timişoara.
Duminică, ora 14:00, invităm publicul la o degustare interculturală, unul dintre cele mai apreciate momente ale festivalului în fiecare an.
Aşteptăm oaspeţii cu bunătăţi diverse de la producători locali şi puncte gastronomice din diferite regiuni ale ţării: pere uscate, ulei de dovleac şi nucă, plăcintă cu praz, făcută cu maia, zer din lapte de capră şi grâu dur, conservă de viţel, preparate după reţetele Amzokulinar - Sânandrei, mezeluri - SICILIANA de la Cordiş, brânză de burduf de la Ferma cu Omenie şi caş proaspăt de oaie de la Ferma Tuşa, zacuscă de vinete şi gogoşari în sos de muştar cu legume din Ţara Zimbrilor, gogoşi pe abur, cu nucă şi mac, de la Casa Emilia Popa - Coşteiu de Sus, pecnez, sau magiun cu prune, fără zahăr, din Ţara Zimbrilor, dulceaţă din petale de mac sălbatic cu scotch whisky şi dulceaţă din flori de liliac, cremă din struguri negri Cabernet, pălincă din Ţara Silvaniei, vinuri de la staţiunea viticolă Apoldia Maoir - Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca etc.
Pe parcursul celor trei zile, propunem vizitatorilor o largă paletă de activităţi: îşi pot calcula amprenta ecologică personală la Eco Playground, cu Seneca, pot vedea cum prinde viaţă o bijuterie, pot înfrumuseţa tricouri vechi alături de elevii şi profesorii implicaţi în proiectele noastre de promovare a sustenabilităţii în şcoli, pot confecţiona păpuşi din resturi de materiale textile, pot prepara alifii magice din plante, pot stupări cu Lucian Avramescu, apicultor cu peste 120 de stupi în grijă şi o tradiţie de trei generaţii, se pot iniţia în dansul contemporan, pot exersa Slow Living şi pot explora oportunităţile de finanţare pentru organizaţii neguvernamentale.
Programul LA PAS mai cuprinde film, carte, o expoziţie foto şi o instalaţie artistică în expoziţie - Fabrica de Fast Fashion, prezentată de Carina Iasmina Bălan, artist şi antreprenor local în domeniul modei sustenabile.
40 de artizani şi-au anunţat participarea la ediţia LA PAS 2024, cu produse alimentare ecologice şi provenite din comerţul echitabil, bijuterii şi păpuşi hand-made, obiecte de decor şi obiecte de ceramică lucrate manual, produse cosmetice şi de îngrijire naturale, accesorii şi articole vestimentare din materiale prietenoase cu mediul sau realizate din resturi de stocuri, din deşeuri textile sau reciclate.
În fiecare seară, de vineri până duminică, Festivalul LA PAS continuă cu Festivalul Time To Rock, organizat de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş, la care şi-au anunţat participarea artişti precum: byron & Dream Quartet, Ana Coman, Imund, Diana Căldăraru, Gri, The Bandits, Volga ARM, Ribozom şi Ioan Popovici. Participarea la activităţile din Festivalul LA PAS este liberă, cu excepţia concertelor, pentru care biletele pot fi achiziţionate de aici. Vor fi acordate reduceri speciale pentru elevi şi studenţi, iar elevii şi studenţii bursieri, absolvenţii de liceu cu media de bacalaureat peste 9 şi persoanele cu dizabilităţi vor beneficia de gratuitate.
Vă reamintim, LA PAS este un eveniment care promovează comportamentele responsabile - încurajăm participanţii să vină la festival cu mijloace de transport în comun, pe jos sau cu bicicleta şi să aibă la ei un recipient pentru apă, care va fi servită de la reţeaua publică - nu vor găsi apă îmbuteliată în festival şi nici veselă din plastic.
Programul detaliat al Festivalului LA PAS 2024 este disponibil aici. Declaraţia Festivalului LA PAS 2024 poate fi consultată pe site-ul CRIES: https://la-pas.cries.ro/wp-content/uploads/2020/07/Declaratie-La-Pas-2024_ONLINE.pdf.
***
Evenimentele au loc în cadrul proiectului 'LA PAS în cartier', dezvoltat de Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare. Proiectul este cuprins în Programul cultural naţional 'Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023' şi este finanţat prin Programul Legacy Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.
Parteneri: Asociaţia Practicienilor şi Specialiştilor în Economie Socială, Aquatim, CUIB, Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş - FITT, Mai Bine, Pronat, REPER 21, Seneca, STPT, Time to Rock, Universitatea de Ştiinţele Vieţii 'Regele Mihai I' din Timişoara.
Partener media: Radio România Cultural.
Atelierele gastronomice sunt organizate în cadrul proiectului 'Gustul ca patrimoniu', cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].