Comunicat de presă - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vlaşca Giurgiu
COMUNICAT DE PRESĂ
Nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise
Odată cu venirea toamnei şi după culegerea viilor, mulţi dintre cetăţeni pregătesc vinul în gospodării. În condiţiile în care acesta nu este depozitat în spaţii corespunzătoare, care să poată fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în spaţii închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Giurgiu vă recomandă să:
- nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
- nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
- anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
- verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
- nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă dacă nu aveţi echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
- în astfel de situaţii, sunaţi la 112.
Precizăm faptul că o persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri - cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave.
Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon emanat în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].