Comunicat de presă - Fundaţia OMV Petrom
Fundaţia World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom publică rezultatele celui mai mare proiect de educaţie timpurie
- 'Start în educaţie' a ajuns în perioada septembrie 2022-august 2024 la 120.000 de copii (3-6 ani), 24.000 de părinţi, 3.500 de educatori şi 1.500 de grădiniţe
- 8 din 10 părinţi au o relaţie mai bună cu copiii lor, datorită sesiunilor 'Şcoala părinţilor'
- 87% dintre părinţi s-au jucat alături de copii, cu produsele din 'Ghiozdănel cu viitor'
- 97% dintre educatorii formaţi se simt pregătiţi să susţină sesiuni de educaţie parentală
Bucureşti, 1 octombrie. 9 din 10 părinţi consideră că produsele din pachetul educaţional 'Ghiozdănel cu viitor' au contribuit la dezvoltarea copiilor preşcolari, îmbunătăţindu-le capacităţile cognitive şi fizice. În plus, 9 din 10 educatori raportează dezvoltarea abilităţilor şi îmbunătăţirea cunoştinţelor preşcolarilor datorită 'ABC Grădi' - kit-ul educaţional dedicat grădiniţelor. Totodată, datorită sesiunilor ,,Şcoala părinţilor', 8 din 10 părinţi au o relaţie mai bună cu copiii lor, iar 97% dintre educatori se consideră pregătiţi să vorbească cu părinţii preşcolarilor, după ce au urmat cursul de formare 'Bune practici în educaţia parentală'.
Rezultatele fac parte din Raportul de Impact (link) al proiectului 'Start în educaţie' în anul şcolar 2023-2024 - cel mai amplu program de educaţie timpurie din România, implementat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom în peste 2.000 de comunităţi vulnerabile din 41 de judeţe. Raportul de Impact complet poate fi accesat aici, iar sinteza infografiată aici. Cercetarea a fost realizată în colaborare cu Universitatea 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca.
'Nu le venea să creadă că este chiar al lor şi că pot să îl ia acasă, că toate produsele din Ghiozdănel sunt ale lor.'(educator) - 120.000 de copii preşcolari au primit câte un ,,Ghiozdănel cu viitor' - un pachet adaptat vârstei ce conţine materiale educaţionale şi de joacă.
'Ghiozdănel cu viitor' le-a deschis părinţilor curiozitatea de a desfăşura activităţi educative împreună cu copiii: 94% dintre părinţi au citit copilului cartea inclusă în ghiozdănel, iar 88% remarcă că produsele din acesta au contribuit la dezvoltarea copiilor. Astfel, 62% dintre copii recunosc mai bine literele, 55% reuşesc să facă adunări/ scăderi şi 92% se joacă mai mult în aer liber. Intervenţia vine în contextul în care 7 din 10 părinţi afirmă că nu şi-ar fi permis să cumpere în totalitate produse similare cu cele din pachetul educaţional furnizat prin programul Start în educaţie.
'Le place să se joace cu literele, le aşază, le recunosc. Unii deja îşi scriu numele.'(educator) - 1.500 de grădiniţe au fost dotate cu câte un kit educaţional 'ABC Grădi'
47% dintre educatori spun că nu au suficiente resurse pentru a desfăşura activităţi de calitate, iar 66% dintre aceştia trebuie să cumpere din fonduri proprii materiale necesare pentru copii.
În acest context, kit-ul educaţional 'ABC Grădi' a adus rezultate vizibile: 9 din 10 dintre educatori raportând schimbări semnificative în rândul preşcolarilor: dezvoltarea abilităţilor sociale şi organizatorice; îmbunătăţirea abilităţilor de orientare în spaţiu şi recunoaştere a direcţiei (stânga/ dreapta); dezvoltarea continuă a creativităţii şi imaginaţiei; îmbunătăţirea cunoştinţelor, inclusiv de recunoaştere a literelor.
95% dintre reprezentanţii grădiniţelor consideră că o mai bună dotare cu materiale educaţionale poate influenţa rata de frecventare a grădiniţei şi creşte gradul de atractivitate al actului educaţional.
'O abordare mai caldă, primitoare şi empatică are şanse de reuşită mai mare. Am aplicat cele învăţate la curs şi am observat că părinţii răspund altfel.'(educator) - 3.500 de educatori au fost formaţi prin cursul ,,Bune practici în educaţia parentală'
Lipsa unei formări adecvate în educaţia parentală - doar 9% dintre cadrele didactice au mai participat în trecut la un astfel de program - a stat la baza introducerii cursului 'Bune practici în educaţia parentală'. În urma absolvirii acestui curs, 93% dintre educatori consideră importante subiectele parcurse în cadrul programului de formare, 92% apreciază că relaţia cu părinţii preşcolarilor va fi mai bună ca urmare a cunoştinţelor dobândite la curs şi 97% declară că au dobândit competenţele pentru a organiza activităţi de tip 'Şcoala părinţilor'.
Astfel, ca urmare a acestor cursuri, 7.000 de părinţi au beneficiat de sesiuni de educaţie parentală organizate de educatorii participanţi la curs, utilizând curricula 'Şcoala părinţilor' dezvoltată în cadrul programului.
'Am învăţat să comunic cu el. Acum comunicăm foarte mult, suntem tot timpul împreună, şi îl ascult, îmi povesteşte.'(părinte) - 24.000 de părinţi au participat la 'Şcoala părinţilor' şi au primit Ghidul Părinţilor.
95% dintre părinţi apreciază că sesiunile de educaţie timpurie desfăşurate au conţinut informaţii foarte utile pentru îmbunătăţirea competenţelor parentale. De altfel, 8 din 10 părinţi afirmă că au o relaţie mai bună cu copiii datorită sesiunilor din 'Şcoala părinţilor'. Mai mult, 99% dintre părinţii participanţi declară că vor prelua informaţiile legate de exemplele de activităţi şi jocuri cu copiii şi că vor aplica informaţiile legate de dezvoltarea mintală şi emoţională a copilului.
Trei sferturi dintre părinţi nu au mai participat până în prezent la un curs de educaţie parentală.
'Ne bucurăm să constatăm că 95% dintre părinţi au evaluat pozitiv informaţiile primite în cadrul sesiunilor de educaţie parentală, iar 82% consideră că relaţia cu copiii lor s-a îmbunătăţit. Aceste date evidenţiază importanţa formării părinţilor şi a implicării active în educaţia timpurie. Programul âStart în educaţie' nu este doar o iniţiativă de sprijin, ci o promisiune că fiecare copil merită şanse egale de dezvoltare. Parteneriatul cu Fundaţia OMV Petrom a adus schimbări semnificative în vieţile copiilor, părinţilor şi cadrelor didactice. Continuăm să ne angajăm pentru a asigura o educaţie de calitate şi un sprijin durabil, pentru ca fiecare copil să aibă un start bun în viaţă.' - Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
'Rezultatele deosebit de bune ale studiului de impact dovedesc că intervenţia combinată pe cei patru piloni ai programului: materiale educaţionale pentru preşcolari -'Ghiozdănel cu viitor', educaţia parentală -'Şcoala părinţilor', formarea educatorilor - cursul 'Bune pratici în educaţia parentală' şi dotarea grădiniţelor - 'ABC Grădi', este cea mai potrivită pentru îmbunătăţirea educaţiei timpurii în comunităţile vulnerabile şi va creşte astfel şansele copiilor să se integreze şi să performeze mai bine ca şcolari.' - Amalia Fodor, director Fundaţia OMV Petrom.
Despre cercetare
Studiul are la bază o abordare mixtă ce combină metodele cantitative (ancheta pe bază de chestionar), cu cele calitative (focus grupuri, interviuri individuale). Eşantioanele au fost extrase doar din cadrul grupurilor de beneficiari ai anului doi de implementare a proiectului (an şcolar 2023-2024): ABC Grădi (1.500 de chestionare colectate de la grădiniţe beneficiare), Ghiozdănel cu viitor (eşantion final 1.130 de părinţi, cu o marjă de eroare de 3 puncte procentuale), Şcoala părinţilor (eşantion final 975 de părinţi, cu o marja de eroare de 3 puncte procentuale), Bune practici în educaţia parentală (eşantion final 1.500 de educatori).
Despre World Vision România
World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 32 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 3000 de comunităţi din 41 judeţe.
Despre Fundaţia OMV Petrom
Lansată în anul 2022, Fundaţia OMV Petrom construieşte programe şi susţine investiţii pe termen lung în România pentru comunităţi dezavantajate, în trei domenii cheie: educaţie, mediu şi sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteţi găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.
Anexa - Acţiunile principale ale proiectului 'Start în educaţie'
Ghiozdănel cu viitor
Copiii din comunităţile vulnerabile selectate în program primesc un 'Ghiozdănel cu viitor' - un pachet cu resurse educaţionale realizat cu ajutorul experţilor în educaţie. 'Ghiozdănel cu viitor' îi ajută pe copii să înveţe, să-şi exprime talentele şi să înţeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiţi de intrarea la şcoală. Produsele din ghiozdan răspund nevoilor de dezvoltare ale copiilor preşcolari: rechizite, carte şi caiet de lucru, materiale educative STEAM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Artă şi Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricităţii şi produse de igienă personală.
Şcoala părinţilor - ateliere de educaţie parentală
Părinţii de copii preşcolari participă la programul 'Şcoala părinţilor' - ateliere de educaţie parentală unde primesc suport şi îndrumări valoroase de la experţi. De mare ajutor părinţilor sunt tutorialele 'Start în educaţie' şi 'Ghidul Părinţilor' care încurajează şi sprijină părinţii să devină primii educatori ai copiilor lor. Părinţii vor afla cum să îşi ghideze copilul către o cale de învăţare şi descoperire, oferindu-i şansa de a creşte cu încredere în sine şi de a-şi atinge potenţialul maxim.
Cursul de formare 'Bune practici în educaţia parentală'
Curriculum dedicat pentru pregătirea cadrelor didactice include atât tematici de educaţie parentală, cât şi metode aplicate de învăţare interactivă şi prin joc. În plus, educatorii absolvenţi ai cursului primesc şi câte un pachet de materiale suport în activitatea didactică şi de relaţionare cu părinţii şi copiii: jocuri şi planşe educaţionale, joc dezvoltare socio-emoţională, Ghidul pentru părinţi. Începând cu anul şcolar 2024-2025, cursul este acreditat de Ministerul Educaţiei ca Program Naţional Complementar. Tutorialele 'Start în educaţie' pentru educatori îi încurajează pe aceştia să sprijine părinţii în procesul de dezvoltare a copiilor.
ABC Grădi
Kit-ul 'ABC Grădi' include produse didactice de dezvoltare psiho-motrică şi de dezvoltare a abilităţilor cognitive. Cu ajutorul acestora, educatorii pot organiza jocuri şi activităţi cu copiii în grădiniţă. Jocurile îi sprijină pe copii să îşi dezvolte abilităţi şi deprinderi precum: orientarea spaţială, motricitatea grosieră, echilibrul static şi dinamic, înţelegerea regulilor sociale, concentrarea şi direcţionarea atenţiei.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].