logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Ialomiţa

Atenţie la dioxidul de carbon acumulat în spaţiile unde mustul este pus la fermentat

Toamna este anotimpul în care gospodarii culeg viile pentru producerea vinului, dar creşte şi numărul de decese provocate de inhalarea dioxidului de carbon. Acest gaz, emanat în urma procesului de fermentare este o substanţă toxică, fără miros şi culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală pentru oameni în cazul aflării îndelungate în spaţii închise şi neaerisite. Gazul este mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafaţa solului, în concentraţii înalte, iar aflarea în beciuri şi subsoluri nedotate cu canale de ventilare reprezintă un risc pentru viaţa şi sănătatea persoanelor.

În funcţie de durata de expunere şi concentraţia de monoxid de carbon din aer, intoxicaţia cu acest gaz se manifestă prin dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă, iar în cazuri grave convulsii, comă şi chiar deces.

De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Barbu Catargiu' al Judeţului Ialomiţa vă recomandă:
- nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
- nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
- anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
- verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, în cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
- sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice;
- nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
- sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.
Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].