logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Asociaţia Delia

În perioada 26-29 septembrie va avea loc o nouă expoziţie din turneul expoziţiilor Jocul cu absurdul, Fotosinteză şi Stare, cu fotografii realizate de Gelu Stănculescu alături de colaboratoarea Maria Scîrlet.

Turneul cuprinde peste 20 de expoziţii, dintre care 8 sunt la Bucureşti, restul în Craiova (2), Piatra Neamţ, Zalău, Suceava, Constanţa, Focşani, Sibiu (2), Câmpulung Moldovenesc, Baia Mare (2), Turda şi vin în continuarea celor 20 de expoziţii organizate între 2022 şi 2023.

Scopul acestora este unul caritabil, de a sprijini proiectele Asociaţiei Delia pentru persoanele cu epilepsie şi alte dizabilităţi. Toate expoziţiile au fost şi sunt sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi, şi ţinem să-i mulţumim şi pe această cale pentru sprijin domnului Eugen Negrea.

Gelu Stănculescu este un fotograf care experimentează un nou stil de fotografie alături de Maria Scîrlet. Scopul celor doi este să descopere moduri inedite de combinaţie a artei fotografice cu alte arte. Nu este vorba de un colaj, ci de realizarea de fotografii care depăşesc limitele fotografiei, devenind aparente picturi sau lucrări de grafică, deşi ele sunt fotografii. Experimentele făcute de cei doi timp de aproape 3 ani au dus la noi moduri de exprimare prin culori, texturi sau, aşa cum este expoziţia Stare, de unire cu designul grafic.

Expoziţia de la Biblioteca Centrală Universitară Carol I este de departe cea mai spectaculoasă, atât prin excesul de culori care o domină, cât şi prin dimensiunile foarte mari ale lucrărilor (50x70 cm, 100x70 cm şi 150x200 cm). Fotosinteză este o expoziţie în care fotografia se combină cu pictura. Este un nou tip de bodypainting, care transcende fotografia din două dimensiuni într-un aparent 3D, folosind texturi. Mai mult decât atât, fiecare poză spune o poveste, perfect exprimată de Maria Scîrlet. Privitorul este invitat astfel nu doar să admire o lucrare, ci să descopere o poveste.

Toate lucrările expuse au un cod QR care duce la magazinul Asociaţiei Delia - artonthewall.ro - de unde se pot comanda, iar profitul este al Asociaţiei Delia. Gelu Stănculescu şi Maria Scîrlet au decis ca tot profitul rezultat din vânzările tablourilor să fie donat Asociaţiei Delia pentru programele pe care le desfăşoară.

Vă aşteptăm, aşadar, la Biblioteca Centrală Universitară Carol I să descoperiţi poveştile din spatele lucrărilor şi, dacă vă place o lucrare şi doriţi să achiziţionaţi una, veţi sprijini şi Asociaţia Delia.

Recenzia expoziţiei

În această serie de lucrări, Fotosinteză, modelul şi fotograful caută să ne îndrepte privirile către universul nostru interior, reprezentând în lucrări un univers intens, în care emoţiile interne se lichefiază şi ies la suprafaţă, pictându-se pe piele, ca o oglindă a sufletului. Este ca şi cum fiecare fotografie ar fi o fereastră către inima modelului, în care agitaţia, frica şi durerea sunt protagonişti.

Însă acestea atrag atenţia către universalitatea suferinţei umane. În fiecare fotografie, simţim acea frică care mocneşte în adâncul fiinţei umane, o frică ce creşte până când devine copleşitoare şi explodează într-o avalanşă de emoţii, care se simte ca o forţă vie ce pulsează în interior, iar lucrările ne provoacă să ne întrebăm ce ascunde fiecare făptură umană în adâncurile sale.

Parcurgând aceste imagini, simţim murdăria şi durerea, petele şi durerile care fierb în fiecare colţ al sufletului uman. Însă, în acelaşi timp, vedem şi frica de propriile noastre emoţii, frica de a le recunoaşte şi de a le exprima în faţa lumii sau chiar în faţa propriei noastre conştientizări. Este o călătorie într-o temniţă a sinelui, unde abandonezi orice speranţă de eliberare şi te scufunzi tot mai adânc în propria ta durere.

Lucrările precum 'Nu vreau să te văd', 'Nu vreau să te ascult', 'Nu vreau să aud' lovesc ca nişte lovituri directe, izolându-ne în coconul propriilor noastre emoţii, refuzându-ne comunicarea şi expunerea. Este o oglindire crudă a izolării şi a lipsei de comunicare în faţa suferinţei interioare.

Întreaga serie de lucrări pare să ne pună o întrebare profundă: 'Ce culoare are ceea ce simţi?' Este o invitaţie la introspecţie, la explorarea sinelui şi la recunoaşterea complexităţii emoţiilor noastre, indiferent cât de întunecate sau de strălucitoare ar fi ele.

Recenzie de Lavinia Pop

Vă mulţumim!

Gelu Stănculescu
Coordonatorul expoziţiilor
Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].