Comunicat de presă - Institutul Cultural Român
Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită anual pe 26 septembrie şi este dedicată diversităţii culturale şi lingvistice. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român invită publicul din Veneţia, New York, Chişinău, Tel Aviv, Bruxelles, Bucureşti, Londra, Lisabona, Madrid, Varşovia şi Stockholm la ateliere lingvistice şi cursuri de limbi străine, spectacole, concerte, ateliere şi sesiuni de povestiri pentru copii.
***
Pe 26 septembrie, la sediul Institutul Cultural Român din Bucureşti (Aleea Alexandru 38), are loc un program de evenimente cu acces liber, dedicat publicului de toate vârstele. Evenimentul organizat de Departamentul EUNIC şi Multilingvism al ICR cuprinde ateliere şi jocuri lingvistice, live painting şi un spectacol al Asociaţiei Culturale Kitharalogos.
Programul evenimentelor
9.00-17.30 - live painting - artiştii Lucian Sandu-Milea şi Ana Toma vor picta o pânză cu tema Languages for Peace;
17.30-18.30 - ateliere în care vor fi prezentate curiozităţi legate de anumite cuvinte şi expresii din limba română, jocuri lingvistice, precum şi exerciţii de dicţie şi improvizaţie; oferta de cursuri de limba română pentru străini va fi prezentată de Oana Dragnea şi Roxana Preda;
18.30-18.40 - prezentarea picturii realizate de Lucian Sandu-Milea şi Ana Toma; lucrarea va fi expusă ulterior la sediul ICR, în sala în care au loc cursurile de limba română.
18.40-18.50 - prezentarea panoului filatelic conceput special pentru a sărbători Ziua Limbii Române şi Ziua Europeană a Limbilor - o colaborare între ICR şi Romfilatelia;
19.00 - spectacolul Platero şi cu mine - despre prietenie, o poveste încărcată de emoţie pentru cei mari şi cei mici, cu chitaristul Costin Soare şi actorul Ionel Barac.
EUNIC Londra şi Delegaţia Uniunii Europene în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord organizează, astăzi, 25 septembrie, un eveniment de networking şi prezentare la St John's Smith Square Hall, Westminster. ICR Londra participă cu un stand unde vor fi organizate ateliere de limba română, susţinute de profesoara Alice Buciuta, cadru didactic implicat în Cursurile de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Română în Marea Britanie ale Institutului Limbii Române. La stand vor fi oferite materiale de prezentare care vor incita interesul pentru învăţarea limbii noastre. Michael Vidon, scriitor şi specialist în creativitate multilingvistică, va conduce conversaţiile şi activităţile derulate pe tot parcursul zilei. De asemenea, publicul va putea degusta delicatese româneşti oferite de chef Marlena Botezatu.
EUNIC Varşovia organizează o serie de activităţi menite să popularizeze studierea limbilor europene. Activităţile vor avea loc la Varşovia, în perioada 25-27 septembrie, sub forma unor cursuri demonstrative de limbă găzduite de Centrul pentru Educaţie, Inovare şi Formare Socială din Varşovia - WCIES. Pentru elevii de gimnaziu vor avea loc lecţii demonstrative în limbile: engleză, estonă, franceză, irlandeză, germană, portugheză, română, slovacă şi italiană.
Lecţiile au loc astăzi 25 septembrie, la sediul WCIES şi vor fi susţinute de Julia Obrzut. Pe 26 septembrie, elevii de clasele a II-a - a IV-a sunt invitaţi la ateliere de artă şi limbi străine care spun povestea dezvoltării Europei. În a treia zi de evenimente, profesorii de limbi străine vor putea participa la prezentări metodologice şi didactice online pe teme actuale în predare şi tendinţe şi provocări contemporane în educaţie. Cele trei prelegeri destinate profesorilor de engleză, franceză şi germană se desfăşoară pe 27 septembrie, pe platforma https://tiny.pl/mnm0zhm3.
EUNIC Madrid, în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în Spania, organizează anual Săptămâna Europeană a Limbilor. Ediţia din acest an are loc în perioada 25-28 septembrie, la Madrid, la sediul Alliance Francaise şi la sediul ICR Madrid, care participă cu o serie de lecţii demonstrative prin care promovează cultura română, avantajele studierii limbii române şi importanţa traducerilor din limba română. Au loc ateliere de poveşti, mini-cursuri demonstrative în 12 limbi europene, concursuri de traducere în spaniolă din limbile ţărilor participante, atelier de traducere pentru copii între 9 şi 12 ani ş.a.
Pe 26 septembrie, EUNIC Brussels organizează Festivalul TRANSPOESIE, cu scopul de a prezenta poeţi contemporani şi poeziile acestora publicului belgian şi internaţional din Bruxelles. România va fi reprezentată de Radu Vancu, care va aborda influenţele suprarealismului în opera sa.
ICR Bruxelles se numără şi printre partenerii Festivalului EuropaNova 'Terres mythiques' din perioada 26-29 septembrie, la care participă Andreea Răsuceanu şi Ioana Maria Stăncescu, alături de Tatiana Ţîbuleac, Dan Coman, Anda Vahnovan, Marius Chivu şi Daniela Zeca Buzura. Andreea Răsuceanu va prezenta sâmbătă, 28 septembrie, lucrarea 'Călătorii şi tăceri', iar Ioana Maria Stăncescu va prezenta dumincă, 29 septembrie, lucrarea 'Între ficţiune şi document'. Norica Veşcă va expune expoziţia de pictură 'Rădăcini'. Andreea Răsuceanu, Ioana Maria Stăncescu şi Norica Veşcă participă la festival cu sprijinul ICR.
Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' de la Chişinău, alături de partenerii din clusterul EUNIC Moldova, vor organiza pe 26 septembrie un 'treasure hunt': elevi din 20 de licee şi şcoli vor asista la cursuri de limbă şi cultură ale ţărilor implicate.
Participanţii vor primi broşuri şi pliante despre Ziua Europeană a Limbilor, dar şi cărţi. De asemenea, va fi organizată o tombolă la care se pot câştiga trei Kindle-uri şi cursuri de studiere a limbilor europene. Fiecare ţară va fi găzduită de câte o librărie din oraş, iar România se va regăsi la Librăria Cărtureşti din cadrul Muzeului Naţional de Istorie al Moldovei. Reprezentanţii ICR Chişinău participă la conferinţa de deschidere, care va avea loc la ora 9.00. În intervalul 10.00 - 16.00, vor avea loc opt sesiuni informative despre istoria limbii şi culturii române, susţinute de jurnalistul Cătălin Ştefănescu şi scriitoarea Maria Ivanov.
Ziua Europeană a Limbilor va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traduceri FILIT Chişinău, în parteneriat cu Ministerul Culturii din România, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova, Delegaţia UE, Consiliul Europei şi Biroul de Cooperare al Elveţiei.
EUNIC Israel organizează, în colaborare cu Delegaţia Uniunii Europene în Israel, prima ediţie a Zilei Europene a Limbilor pe 26 septembrie, în portul Tel Aviv. România, reprezentată de ICR Tel Aviv, şi celelalte şapte ţări participante au câte un stand pentru sesiunile de 'speak-dating' adresate publicului care doreşte să se familiarizeze cu limbile europene prezentate. La standul românesc, atelierele de limbă vor fi susţinute de Einat Maayan Segal. Seara va avea loc conferinţa reputatului lingvist israelian Ruvik Rosenthal şi un moment muzical în interpretarea lui Harel Skaat.
Institutul Cultural Român de la New York, alături de clusterul EUNIC New York, va marca Ziua Europeană a Limbilor pe 28 septembrie, la Queens Night Market, spaţiu alternativ cunoscut celor din New York ca fiind un adevărat creuzet cultural, vizitat anual de sute de participanţi. Anul acesta, toţi cei care vor vizita această mare piaţă de noapte în aer liber vor avea posibilitatea de a lua contact direct cu tot ce înseamnă cultura contemporană şi tradiţiile reinterpretate specifice celor nouă ţări europene membre EUNIC care au acceptat provocarea de a face parte din acest proiect - Spania, Republica Cehă, Olanda, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Portugalia şi România.
Astfel, sâmbătă, 28 septembrie, la standul comun organizat de clusterul EUNIC New York, vor avea loc jocuri lingvistice pentru cei interesaţi să afle mai multe despre patrimoniul cultural şi lingvistic al Europei (Spin to win), lecţii de învăţare a noţiunilor de bază ale unor limbi străine în tandem (Two-minute tandem partner), concerte prezentate pe scena principală din cadrul Queens Night Market, susţinute de artişti din Elveţia (Eliane Amherd), Ungaria (The Csurdongolo folk dance ensemble şi Holdvilag folk music band) şi Ţara Bascilor (Benat Urrutia), dar şi o loterie (Language Lottery) destinată celor care vor să câştige un curs gratuit oferit de fiecare dintre institutele implicate în eveniment, printre care şi ICR New York. De asemenea, fiecare institut va oferi materiale de prezentare ale programelor de limbă oferite fizic şi online, precum şi diferite materiale promoţionale care să contribuie la dezvoltarea şi diversificarea publicului fiecărui institut în parte. Celebrarea limbilor şi culturilor europene va fi dublată şi de o celebrare a gusturilor europene, Queens Night Market fiind recunoscută pentru diversitatea aromelor internaţionale aduse împreună într-unul dintre cele mai vibrante locuri din New York.
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia susţine participarea dramaturgului Alina Nelega la proiectul 'CON_TESTO teatro in tempo reale', organizat cu prilejul Zilei Europene a Limbilor sub egida EUNIC Milano. Formatul evenimentului este unul neconvenţional, alert, în care cinci dramaturgi împreună cu o echipă de regizori, actori şi personal tehnic realizează, pe parcursul a 24 de ore, un spectacol care va fi prezentat public pe 30 septembrie, la Teatro Filodrammatici de la Milano.
Ziua Europeană a Limbilor a fost marcată de ICR Stockholm pe 24 septembrie, în sala Sibelius a Institutului Finlandez. În cadrul evenimentului au avut loc cursuri scurte de limbă în peste 20 de limbi, anul acesta alăturându-se în premieră limbi precum georgiana, armeana, letona şi slovena. Evenimentul de prezentare a limbii române la stand a fost realizat de reprezentanţi ai ICR Stockholm, ai Ambasadei României la Stockholm şi ai Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Suediei. În preambulul programului, Reprezentanţa Comisiei Europene la Stockholm a organizat un concurs de poezii cu tema smultronstalle, un concept suedez care se referă la un loc preferat, o amintire dragă, sentimentul de acasă. Din juriul acestui concurs a făcut parte şi profesoara Carmen Lungu. La concurs s-au înscris 90 de elevi de gimnaziu şi liceu, care au scris poezii în peste zece limbi diferite.
Câştigătoarea ediţiei de anul acesta este, în premieră, o tânără originară din România, Anamaria Vasiliu Bacovia, care locuieşte în Uppsala, cu poemul în limba română 'Sub un pom în plină toamnă'.
Institutul Cultural Român, împreună cu institutele culturale din clusterul EUNIC România, a organizat pe 21 septembrie, la sediul British Council, evenimentul 'Languages for peace', care a pus accent pe promovarea unităţii şi înţelegerii în contextul diversităţii lingvistice şi culturale. Pe întreaga perioadă de desfăşurare a evenimentului, atât adulţii, cât şi copiii au avut parte de ateliere lingvistice interactive, sesiuni de povestiri pentru copii, prezentări culturale, jocuri, chestionare şi activităţi distractive, discuţii despre modul în care limbile contribuie la pace şi unitate.
ICR, prin Direcţia Relaţii Internaţionale - Departamentul EUNIC şi Multilingvism, a luat parte la eveniment printr-o serie de activităţi oferite participanţilor. Au fost prezentate curiozităţi legate de anumite cuvinte şi expresii din limba română şi jocuri lingvistice. Cei prezenţi au participat şi la două cursuri de dicţie şi improvizaţie. În cadrul evenimentului, compartimentul Limba Română din cadrul ICR a prezentat oferta de cursuri de limba română pentru străini, organizate atât la Bucureşti, cât şi la reprezentanţele ICR din străinătate.
Organizat de EUNIC Romania, evenimentul a reunit institute culturale şi lingvistice, printre care British Council, Institutul Cervantes, Goethe-Institut Bukarest, Institutul Cultural Italian, Institutul Cultural Român, Institutul Francez Bucureşti şi Institutul Yunus Emre.
Serviciul Promovare şi Comunicare
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].