logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

Cercetătorii UBB au analizat impactul responsabilităţii sociale corporative (CSR) asupra satisfacţiei şi loialităţii consumatorilor

O echipă internaţională de cercetători provenind de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) şi School of Management Sciences din cadrul University of Quebec at Montreal a publicat rezultatele unui studiu privind impactul responsabilităţii sociale corporative (CSR) asupra satisfacţiei şi loialităţii consumatorilor.
Prin diseminarea acestui studiu, echipa de cercetători a oferit, în premieră internaţională, un ghid metodologic detaliat, însoţit de un exemplu practic, privind utilizarea combinată a două metode avansate de analiză a datelor în cercetările de business - analiza multi-grup (Multigroup Analysis - MGA) şi analiza condiţiilor necesare (Necessary Condition Analysis - NCA) - ambele aplicate în contextul modelării prin ecuaţii structurale folosind metoda celor mai mici pătrate parţiale (Parţial Least Squares Structural Equation Modeling - PLS-SEM).

În general, MGA este utilizată pentru a evalua comparativ relaţiile dintre anumite variabile în cadrul diferitelor subgrupuri ale unei populaţii studiate. Spre exemplu, MGA poate dezvălui faptul că, în general, nivelul calitativ al produselor are un impact semnificativ asupra satisfacţiei clienţilor, dar că acest impact este mai puternic sau că, dimpotrivă, nu este semnificativ în anumite sectoare sau în rândul anumitor segmente de consumatori.

Pe de altă parte, NCA poate completa această analiză prin identificarea măsurii în care anumite variabile reprezintă condiţii necesare (nu doar suficiente) pentru alte variabile. Spre exemplu, NCA poate arăta că, deşi creşterea calităţii produselor nu duce automat la o creştere a satisfacţiei clienţilor într-o anumită industrie sau pentru un anumit segment de consumatori, calitatea trebuie totuşi să atingă un nivel minim necesar pentru ca satisfacţia clienţilor să ajungă la un nivel rezonabil în acel sector sau în rândul acelei categorii de consumatori.

Studiul diseminat de cercetătorii UBB prezintă un exemplu concret, bazat pe date reale, obţinute printr-un sondaj realizat în rândul consumatorilor români. Studiul a vizat sectorul produselor de îngrijire personală (eşantion de 957 consumatori) şi cel al produselor lactate (eşantion de 1035 consumatori), având ca obiectiv evaluarea impactului responsabilităţii sociale corporative asupra satisfacţiei şi loialităţii clienţilor în raport cu brandurile din cele două industrii.

Rezultatele obţinute prin aplicarea combinată a MGA şi NCA au evidenţiat faptul că, în general, indiferent de tipul de produse - fie ele de îngrijire personală sau lactate - cu cât un brand este perceput de clienţi ca fiind mai responsabil (faţă de clienţi, faţă de angajaţi, faţă de mediu şi faţă de societate), cu atât satisfacţia clienţilor este mai mare, iar loialitatea lor faţă de brand (intenţia de a achiziţiona în mod constant produsele brandului sau de a-l recomanda altora) este mai puternică. Cu toate acestea, acest impact variază între cele două sectoare. Astfel, impactul responsabilităţii brandurilor faţă de societate asupra satisfacţiei şi loialităţii clienţilor este mai pronunţat în industria produselor lactate. Pe de altă parte, efectul responsabilităţii faţă de mediu asupra satisfacţiei şi loialităţii este ceva mai intens în industria produselor de îngrijire personală.

În plus, rezultatele au arătat că, în ambele industrii, comportamentul responsabil al brandurilor faţă de clienţi şi faţă de proprii angajaţi nu doar că influenţează loialitatea clienţilor, ci reprezintă condiţii necesare pentru aceasta. Cu alte cuvinte, pentru a atinge un nivel adecvat al loialităţii clienţilor, brandurile trebuie să manifeste cel puţin un nivel decent de responsabilitate faţă de clienţi şi angajaţi. Mai exact, lipsa de responsabilitate faţă de oricare dintre aceste două grupuri de stakeholderi nu poate fi compensată printr-un nivel ridicat de responsabilitate faţă de mediu sau societate.

Rezultatele studiului, realizat de prof. Univ. Julien Troiville, prof. Univ. Ovidiu I. Moisescu şi lect. Univ. Lăcrămioara Radomir, au fost publicate în revista 'Journal of Retailing and Consumer Services', aparţinând editurii internaţionale Elsevier. Articolul poate fi consultat în extenso gratuit accesând linkul https://authors.elsevier.com/sd/article/S0969-6989(24)00314-X.
Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].