logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - UNICEF

Evenimentul VIITORUL SE CONSTRUIEŞTE AZI! Sănătatea unei naţiuni pleacă de la sănătatea copiilor noştri, desfăşurat la Palatul Victoria, sub patronajul Prim-ministrului, în data de 23 septembrie 2024, a evidenţiat faptul că doar împreună putem construi un sistem de sănătate solid, sustenabil şi rezilient.

Dezbaterea a reunit toţi actorii care pot contribui la îmbunătăţirea sistemului sanitar românesc pentru a avea aceeaşi voce comună: ministere, Parlament, autorităţi centrale şi locale, mediul diplomatic şi cel academic, organizaţii internaţionale şi naţionale, asociaţii profesionale şi de pacienţi.

Din perspectiva UNICEF este foarte important că evenimentul a adus împreună toate părţile care pot contribui la sănătatea copiilor. De asemenea, sunt notabile recunoaşterea eforturilor depuse, realizările obţinute până în prezent şi exemplele de bună practică ce pot fi extinse la nivel naţional.

'Pentru că sănătatea unei naţiuni începe cu sănătatea copiilor noştri! Şi, din acest motiv, este foarte important să ne concentrăm atât pe prevenţie şi educaţie pentru sănătate, cât şi pe existenţa la nivelul comunităţilor a serviciilor destinate copiilor, precum şi părinţilor. Viitorul copiilor noştri depinde de ceea ce facem astăzi fiecare dintre noi', a declarat Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României.

Temele discutate au inclus: politici de sănătate implementate astăzi pentru copii şi adolescenţi pentru viitorii ani de viaţă sănătoşi ai adultului, cu accent pe abordarea fenomenului periculos al consumului de droguri în rândul copiilor şi adolescenţilor şi măsuri privind sănătatea mintală din Planul de Acţiune pentru perioada 2024 - 2029 în domeniul sănătăţii mintale, un document elaborat de grupul de lucru constituit la nivelul Cancelariei Prim-ministrului şi aprobat prin memorandum de către Guvernul României; infrastructura în sănătate şi digitalizarea sistemului de sănătate; relaţia medic-pacient; resurse umane în domeniul sănătăţii. Pe parcursul discuţiilor, au fost prezentate exemple de bune practici, fiind recunoscute eforturile făcute în zona de promovare a sănătăţii copiilor şi adolescenţilor.

'Mă bucură faptul că prin acest eveniment am reuşit să aducem împreună toţi actorii care contribuie la îmbunătăţirea sistemul de sănătate românesc şi putem contura un plan comun de acţiune pentru viitorul nostru. Este important să vorbim public despre importanţa sănătăţii şi despre educaţia în sănătate şi să dezvoltăm o strategie pe termen lung în acest sens. Vom continua să muncim zilnic pentru ca unităţile medicale, cadrele medicale şi pacienţii să beneficieze de cele mai bune condiţii şi servicii medicale. Eu am încredere în sistemul de sănătate românesc şi în oamenii săi', a declarat Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Primului-ministru.

Cu ocazia evenimentului a fost lansată şi campania publică de conştientizare asupra importanţei sănătăţii mintale a copiilor şi adolescenţilor şi al comunicării în cadrul familiei pentru echilibrul emoţional, realizată printr-un parteneriat între Guvern şi UNICEF.

'La 35 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU privind drepturile copilului, trebuie să continuăm să depunem eforturi pentru a ne asigura că niciun copil nu este lipsit de dreptul său de a avea acces la servicii de îngrijire medicală de calitate. Printre priorităţile legate de sănătate despre care am discutat astăzi, se numără importanţa sănătăţii mintale şi a sprijinului psihosocial în fiecare etapă a vieţii, de la copilărie şi adolescenţă până la vârsta adultă. O sănătate mintală precară în copilărie şi adolescenţă îi împiedică pe copii să îşi îndeplinească drepturile şi să îşi atingă adevăratul potenţial', a declarat Anna Riatti, reprezentantă UNICEF în România.

Sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor are un impact asupra multor aspecte ale vieţii lor. Potrivit unei scurte radiografii a UNICEF privind sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor din România, publicată în septembrie 2022, pe lângă stigmatizarea şi discriminarea socială, în unele cazuri, copiii şi adolescenţii care se confruntă cu probleme de sănătate mintală sunt expuşi riscului de a avea comportamente nesănătoase şi riscante, cum ar fi fumatul, consumul de alcool şi droguri sau comportamente sexuale riscante. Performanţa şcolară poate fi, de asemenea, afectată, de exemplu, un copil cu tulburări de comportament care nu beneficiază de intervenţie de specialitate are o probabilitate de două ori mai mare de abandon şcolar decât un copil cu dezvoltare tipică.

În cadrul evenimentului, participanţii au fost încurajaţi să contribuie la dezvoltarea unei strategii naţionale pentru sănătate, pentru a avea un cadru de monitorizare şi evaluare şi un buget aferent cu finanţare din fonduri europene şi de la bugetul de stat (pentru sustenabilitate).

Puteţi urmări înregistrarea evenimentului accesând https://www.youtube.com/watch?v=tKpYov6fm0s

Cu stimă,
Catalin Pruteanu
Media Officer / Communication & Fundraising
Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].