Comunicat de presă - Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu
Acţiunea de control efectuată de I.T.M. Sibiu, s-a desfăşurat în perioada 17.09.2024-20.09.2024, la angajatorii care desfăşoară activitate în domeniile 'Captarea, tratarea şi distribuţia apei''-CAEN 3600 şi 'Colectarea şi epurarea apelor uzate''-CAEN 3700.
Principalele obiective au constat în creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţii de muncă respectiv sănătate şi securitate în muncă, cunoaşterea riscurilor de accidentare şi/sau îmbolnăvire profesională şi a pericolelor iminente ce pot apărea pentru domeniile de activitate mai sus menţionate.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii de muncă au efectuat 10 controale la angajatorii la care îşi desfăşoară activitatea 209 lucrători.
Ca urmare a efectuării controalelor, au fost dispuse 24 măsuri de remediere a abaterilor de la prevederile legale în domeniu şi aplicate 24 sancţiuni contravenţionale, din care o amendă de 3.500 lei şi 23 avertismente.
Cele mai frecvente neconformităţi constatate în cadrul controalelor au constat în nerespectarea prevederilor legale referitoare la asigurarea măsurilor de prevenire care să îmbunătăţească securitatea şi sănătatea lucrătorilor, evidenţa zonelor cu risc ridicat şi specific, la instruirea lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, întocmirea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă, evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, semnalizarea de securitate şi sănătate în muncă, etc.
În domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii de muncă au efectuat 10 controale, iar cele mai frecvente deficienţe constatate sunt: neinformarea Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu cu privire la prestatorii externi şi transmiterea registrului cu date eronate - art. 8 alin. 3 lit b) şi lit d) din HG 905/2017, lipsa evidenţei timpului de muncă - art. 119 din Codul Muncii, neacordarea repausului săptămânal- art.137, alin.1-2 din Codul Muncii, angajatorul nu face dovada înmânării unui exemplar al contractului individual de muncă salariatului, stabilirea de clauze nelegale în contractul individual de muncă - art. 11 coroborat cu art.81, alin.4 din Codul Muncii, angajatorul nu face dovada informării Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu cu privire la utilizarea muncii de noapte - art. 125, alin. 6 din Codul Muncii.
Pentru neconformităţile depistate în cadrul campaniei de control efectuate, inspectorii de muncă au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale, respectiv 4 avertismente. Pentru remedierea neconformităţilor constatate în domeniul relaţiilor de muncă, au fost dispuse 11 măsuri.
'Acţiunile noastre au ca scop asigurarea unui mediu de muncă sănătos, prin respectarea prevederilor legale, atât privind relaţiile de muncă cât şi asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor. Munca inspectorilor se bazează pe un efort temeinic şi continuu, de monitorizare a respectării drepturilor şi obligaţiilor contractuale şi, în special, a condiţiilor de muncă.' - Alexandru Marius Stănilă, inspector şef.
Serviciul Comunicare
Inspector şef
Stănilă Alexandru Marius
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].