logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Federaţia FAIR-MediaSind

Federaţia FAIR-MediaSind cere conducerii Radio România ca cele 40 milioane de lei promise de premierul Ciolacu să fie folosite pentru eliminarea discrepanţelor salariale dintre şefi şi subalterni

Federaţia solicită public administraţiei SRR să convoace în 48 de ore Comisia de negociere pentru încheierea CCM şi să nu mai folosească banii de la buget pentru tot felul de sinecuri.

Suma de 5.850 lei cu care şeful SRR se laudă în presă că o plăteşte reporterilor instituţiei reprezintă, de fapt, 3422 lei net, conform calculatorului de salarii pentru anul 2024.

Având în vedere promisiunile publice făcute la Cluj de primul ministru Marcel Ciolacu privind alocarea la rectificare a sumei de 40 milioane de lei către Societatea Română de Radiodifuziune pentru a corecta decalajele existente între angajaţii instituţiei şi cei ai Televiziunii Române, pe de o parte, şi între personalul de conducere şi cel de execuţie, pe de altă parte, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediSind solicită public preşedintelui-director general Răzvan Ioan Dincă convocarea în 48 de ore a Comisiei de negociere pentru a încheia Contractul Colectiv de Muncă din instituţie.

Totodată, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind solicită şefului SRR ca banii proveniţi din rectificare să nu mai fie folosiţi cum s-a întâmplat în trecut pentru plata diverselor sinecuri, ci pentru eliminarea discrepanţelor salariale dintre angajaţii Societăţii Române de Televiziune şi cei ai Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi a discrepanţelor neruşinate dintre salariile personalului de conducere şi cel de execuţie.

Întrebat zilele trecute de jurnalistul postului regional Radio Cluj, Mihai Miclăuş, dacă i se pare normal ca un şef la Radio România să câştige peste 23.000 lei, în timp ce un reporter care are doi copii acasă de crescut, să câştige doar 3.500 lei, premierul Marcel Ciolacu a răspuns că a fost analizată în Coaliţie situaţia salariilor din Radioul Public şi că vor fi alocate la rectificarea bugetară aceleaşi sume ca la SRTV, adică 40 milioane lei. Acesta a precizat că banii vor fi folosiţi pentru acoperirea discrepanţelor/diferenţelor salariale.

La această declaraţie a primului ministru Marcel Ciolacu a răspuns printr-o reacţie cu pretenţie de comunicat de presă, de altfel, un gest jenant de slugărnicie, însuşi şeful Radioului Public, Răzvan Ioan Dincă. Acesta se laudă că în mandatul său a crescut salariile jurnaliştilor cu venituri mici cu 38%, de la 3.825 de lei (în ianuarie 2022 la 5.850 lei (septembrie 2024) în cazul reporterilor şi de la 4310 lei la 6.377 lei în cazul realizatorilor.

Ce omite însă să spună şeful SRR este că aceste sume sunt... brute, adică 5.850 lei brut reprezintă, de fapt, 3.422 lei net, iar 6.377 lei brut înseamnă 3.730 lei net, conform calculatorului de salarii 2024. Totodată, şeful SRR omite să spună că potrivit declaraţiei sale de avere, salariul său net a fost în anul 2024 de 273.135 lei, adică 22 .761 lei net lunar, cu mult peste cuantumul prevăzut în Legea nr.41/1994, iar salariile camarilei sale au depăşit suma de 25.000 lei brut.

În consecinţă, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind împreună cu membrii săi afiliaţi - Sindicatul Naţional din Cultură - FAIR şi Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind continuă acţiunile greviste în cadrul conflictului de muncă înregistrat la ITM Bucureşti împotriva conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune, conform calendarului stabilit.

Vă vom ţine la curent cu evoluţia evenimentelor.

Departament Comunicare Federaţia FAIR-MediaSind

Bucureşti, 24 septembrie 2024
Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].