logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Braşov Running Festival

Comunicat de presă - Braşov Running Festival

Daniel Kinyanjui şi Loice Chemnung, atleţi de elită din Kenya, s-au impus la Braşov Running Festival, în cursa tRUNsylvania International 10K

• Daniel Kinyanjui a terminat cursa cu timpul 27:08, în timp ce Loice Chemnung s-a impus cu 30:13;

• Atletul francez Romain Mornet şi atleta Gabija Galvydyte, din Lituania, au câştigat, sâmbătă, cursa European Road Mile;

• Dragoş Luca Pop şi Stella Rutto sunt câştigătorii Campionatului Naţional de Seniori pe 10K, desfăşurat în cadrul aceluiaşi eveniment;

• Peste 1.500 de alergători amatori au luat startul la cursele open de 5K şi 10K şi cursele copiilor;

• Peste 20.000 de spectatori au asistat în cele două zile, la curse şi concerte;

• Aproape 100 de atleţi de elită din 15 ţări au concurat la cursele tRUNsylvania International 10K şi European Road Mile;

• Premiile totale au depăşit 50.000 de Euro;

• Evenimentul a fost transmis live la nivel global, prin platforma World Athletics Inside Track, şi în Marea Britanie prin Athletics Weekly, comentariul fiind asigurat de duo-ul vedetă de la BBC - Tim Hutchings şi Paula Radcliffe;

• Cursele de 10K au fost televizate în direct, la Kanal D2 şi TVR Sport;

• Superstarurile atletismului - Paula Radcliffe, Constantina Diţă şi Joan Chelimo - au fost ambasadoarele oficiale ale competiţiei;

Braşov, 24 septembrie 2024

Cursa vedetă tRUNsylvania International 10K, parte din Braşov Running Festival - singura competiţie de atletism din S-E Europei certificată World Athletics Elite Label, a adus, în weekend-ul 21-22 septembrie, victorii pentru duo-ul kenyan format din Daniel Kinyanjui şi Loice Chemnung, aceştia impunându-se cu timpi de 27:08, respectiv 30:13. De asemenea, Stella Rutto, atletă naturalizată în România, şi Dragoş Luca Pop au câştigat Campionatul Naţional de 10K, găzduit de aceeaşi competiţie.

* În acest moment, rezultatele înregistrate la Braşov Running Festival clasează tRUNsylvania International 10K a 4-a cea mai valoroasă cursă de alergare pe şosea din lume, în clasamentul World Athletics Competition Ranking.

Peste 1.500 de alergători din România, dar şi din străinătate, au participat la cea de-a 4-a ediţie Braşov Running Festival, în timp ce peste 20.000 de spectatori s-au bucurat de atmosfera competiţiei, de cursele şi concertele din cadrul festivalului. în plus, aproximativ 100 de atleţi profesionişti şi de elită au concurat la cursele tRUNsylvania International 10K şi European Road Mile, venind din ţări precum Kenya, Etiopia, Maroc, Norvegia, Suedia, Kazahstan, Elveţia, Belgia, Franţa, Marea Britanie, Ungaria, Lituania, Turcia, Bulgaria.

'Cred că am reuşit să confirmăm şi anul acesta că putem organiza în România o competiţie de top, asupra căreia să fie aţintiţi ochii întregii lumi. Am reuşit să creăm la Braşov o atmosferă demnă de competiţii etalon din marile capitale ale lumii. Am avut toate ingredientele: super atleţi de elită, spectatori fantastici, o mulţime de alergători amatori şi copii, o echipă de organizare extraordinară şi voluntari super inimoşi. Rezultatele înregistrate la Braşov ne clasează, în acest moment, a patra cea mai valoroasă cursă de alergare pe şosea din lume, în clasamentul World Athletics Competition Ranking. E o realizare uşor copleşitoare pentru o competiţie aflată la doar a patra ediţie', a declarat Daniel Santa, directorul Braşov Running Festival.

După ce în 2022 a terminat al doilea, iar în 2023 şi-a adjudecat victoria, favoritul cursei, Weldon Langat din Kenya, a fost nevoit să se mulţumească, anul acesta, cu locul 3, la capătul unui finiş electrizant, în care mai puţin de o secundă i-a despărţit pe primii trei concurenţi. Locul secund a fost ocupat de Hicham Amghar, din Maroc, iar victoria i-a revenit, surprinzător, lui Daniel Kinyanjui, un alt sportiv din Kenya aflat la debutul carierei sale pe această distanţă.

'A fost cea mai bună zi din viaţa mea. Antrenamentele pe care le-am realizat în ultima perioadă în Kenya au mers bine, dar tot nu ştiam la ce să mă aştept, deoarece a fost şi prima mea cursă în Europa. Totuşi, ştiam că voiam să alerg mai repede decât în antrenamente. Ritmul la 5 km (13:38, ceea ce făcea ca îmbunătăţirea recordului traseului din 2022, de 26:51, deţinut de Nicolas Kipkorir, să pară puţin probabilă) era ritmul pe care îl doream şi m-am simţit foarte confortabil.

Cred că aş fi fost mulţumit chiar şi cu un ritm de 13:20. Am testat puţin reacţia concurenţilor la 7km, dar la 8 km am decis să atac pentru că nu eram sigur dacă sprintul meu final era la fel de puternic ca al celorlalţi, aşa că am decis să fiu curajos şi să preiau conducerea', a declarat Daniel Kinyanjui.

În spatele lui Kinyanjui, atletul Hicham Amghar a alergat şi el cursa vieţii sale, stabilind un record personal de 27:09 şi devansându-l cu doar câteva sutimi de secundă pe Weldon Langat, campionul en-titre.

Nu mai puţin de nouă sportivi de elită, din primii 10, şi-au stabilit recorduri personale, toţi încheind cursa sub 27:40, în timp ce Maxime Chaumeton, din Africa de Sud, a stabilit un record naţional al ţării sale cu 27:36, clasându-se pe locul 9.

Rezultate excelente s-au înregistrat şi în cadrul cursei European Road Mile, câştigată, sâmbătă, de atletul francez Romain Mornet şi atleta Gabija Galvydyte, din Lituania.

În cadrul Campionatului Naţional de Seniori pe 10Km, desfăşurat în cadrul Braşov Running Festival, victoria i-a revenit tânărului Dragoş Luca Pop, la masculin (29:43) - timp ce reprezintă şi un nou record naţional de juniori. Stella Rutto s-a impus la feminin (33:17). Podiumul naţional masculin a fost completat de Nicolae Soare (30:27) şi de triatlonistul Carol Popa (30:39), iar cel feminin de Liliana Maria Dragomir (35:30), respectiv Mădălina Elena Sîrbu (35:43) .

Peste 1.500 de alergători s-au înscris în competiţia de la Braşov, care a programat curse de 5K şi 10K, atât pentru atleţii de elită, cât şi amatori, precum şi curse de 3km, 800 şi 1200 de metri pentru copii, cu o participare numeroasă, comparabilă cu oricare dintre ediţiile anterioare. Cursele pentru copii au beneficiat şi anul acesta de cronometraj electronic.

Competiţia s-a bucurat de live streaming la nivel global, prin platforma World Athletics Inside Track, şi în Marea Britanie prin Athletics Weekly, dar şi de transmisiune TV la nivel naţional, în direct pe posturile Kanal D2 şi TVR Sport. Transmisiunea internaţională a fost comentată, pentru al doilea an consecutiv, de Tim Hutchings, cel mai reputat comentator de atletism din lume, alături de fosta recordmenă mondială la maraton, Paula Radcliffe, invitatul special al competiţiei.

Următoarea ediţie a Braşov Running Festival este programată pentru 4-5 octombrie 2025, iar înscrierile se realizează pe site: https://www.brasovrun.ro/.

Rezultatele curselor 10K Elite, European Road Mile, 10K Open, 5K Open, 3Km, 1200m şi 800m pot fi accesate pe site-ul oficial: https://brasovrun.depar.hr/2024/.

***

Despre Braşov Running Festival
Braşov Running Festival este cel mai important eveniment atletic din calendarul World Athletics, din S-E Europei. Competiţia, organizată în Braşov, începând cu 2021, cuprinde o cursă anuală de alergare pe şosea de 10 km, acreditată World Athletics Elite Label, intitulată 'tRUNsylvania International 10K'. Dincolo de aceasta, festivalul alergării include şi o multitudine de alte curse destinate amatorilor, copiilor, dar şi profesioniştilor.

Cursele se desfăşoară pe o buclă cu o lungime de 3.494 m, folosind aceeaşi linie de sosire, dar având puncte de plecare ce variază în funcţie de lungimea etapei. în 2023, Braşov Running Festival a organizat, de asemenea, în premieră, cursa de o milă - 'European Road Mile', în cadrul căreia au concurat peste 20 de atleţi europeni din ţări precum Turcia, Irlanda, Olanda, Italia, Austria, Grecia, Bulgaria.
Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].