Comunicat de presă - Academia Română
Fundaţia Culturală Dalles a Academiei Române invită publicul joi, 26 septembrie 2024, la conferinţa 'Omul şi microbiomul. Între alianţe vechi şi lupta pentru supravieţuire', susţinută de prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, membru corespondent al Academiei Române şi prorector la Universitatea din Bucureşti.
Evenimentul va avea loc în Sala 'Dalles' din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, începând cu ora 18.
Conferinţa aduce în atenţia publicului relaţia complexă dintre om, microbiom şi mediu, de echilibrul căreia depinde supravieţuirea umană. Prof. Carmen Chifiriuc consideră că pe măsură ce lumea actuală cunoaşte mutaţii profunde, rolul medicinei şi al ştiinţelor vieţii devine fundamental în decelarea mecanismelor complexe declanşate de evenimente dramatice, manifestate simultan, precum migraţia forţată, dezechilibrele climatice globale, inechitatea socială şi insecuritatea economică, pandemiile sau conflictele armate.
Provocările din cercetările actuale de microbiologie şi imunologie sunt tot mai intense din cauza înmulţirii infecţiilor virale, a creşterii rezistenţei la antibiotice şi a complexităţii microbiomului. Specialiştii încearcă să identifice diverse soluţii pentru protejarea organismului în interacţiunea cu agenţii patogeni şi să ofere în permanenţă o informare corectă asupra importanţei unei imunităţi echilibrate.
Expunerea demonstrează că disbiozele, implicate într-o gamă largă de afecţiuni grave, trebuie tratate cu seriozitate, acceptând că organismul uman este o structură complexă, programată să emită semnale ori de câte ori există un dezechilibru. Iar pentru menţinerea stării de sănătate este esenţial ca semnalele să fie corect interpretate.
Carmen Chifiriuc este profesor abilitat de microbiologie şi imunologie, coordonator al Institutului de Cercetare din Universitatea Bucureşti. Începând cu anul 2019 este prorector responsabil cu cercetarea în cadrul universităţii. Şi-a început cariera ştiinţifică în 1997 ca biolog în laboratorul Vibrio din Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie 'I. Cantacuzino', Bucureşti.
A fost bursier al Reţelei Internaţionale a Institutelor 'Pasteur' din Bangui şi Paris, iar în 2005 şi-a susţinut teza de doctorat pe tema interacţiunii dintre paraziţi şi statutul imunitar al gazdei. În calitate de manager naţional a contribuit la includerea României în Reţeaua Europeană de Supraveghere a Rezistenţei la Antibiotice (EARSS). În perioada 2016-2020 a fost directorul Şcolii doctorale de ecologie din universitate.
În prezent prof. Chifiriuc este coordonator de doctorat la Facultatea de biologie şi responsabilă pentru numeroase granturi de cercetare naţionale şi internaţionale, ale căror principale direcţii de cercetare sunt: investigarea rezervoarelor de virulenţă şi rezistenţă la antibiotice din sectorul clinic şi din mediu; studiul interrelaţiilor gazdă-agent infecţios, al rolurilor microbiotei în diferite patologii şi al imunităţii antiinfecţioase; dezvoltarea unor metode rapide de diagnostic microbiologic; dezvoltarea şi evaluarea unor noi strategii antimicrobiene, cu aplicaţii în domeniul biomedical şi în ecologie.
Prof. Carmen Chifiriuc este membră în European Society for Clinical Microbiology and Infectious Diseases şi în Society of Medical Ecology and Disease.
Sala 'Dalles' a fost construită între anii 1930-1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles, şi confiscată abuziv în 1948 de către regimul comunist. Începând din 2023, celebra Sală 'Dalles' din Bucureşti, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, beneficiază de un program de conferinţe şi dezbateri structurat de Academia Română, prin Fundaţia Culturală Dalles. Conferinţele se desfăşoară lunar, joia, de la ora 18, în a treia sau a patra săptămână a fiecărei luni.
Intrarea publicului este liberă.
Academia Română - Comunicare şi imagine publică
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].