Comunicat de presă - Filarmonica de Stat 'Transilvania'
Vineri, 27 septembrie 2024, ora 19, Abonament 1
Colegiul Academic
Orchestra Filarmonicii de Stat 'Transilvania'
Cristian Mandeal dirijor
Remus Azoiţei vioară
Dmitri Şostakovici
Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară, op. 77 (99)
Johannes Brahms
Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68
Vineri, 27 septembrie 2024, orele 19.00 vom deschide noua stagiune de concerte şi evenimente muzicale ale Filarmonicii clujene cu un concert simfonic ce va avea loc la Colegiul Academic. Maestrul Cristian Mandeal, dirijor principal, se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat 'Transilvania', avându-l ca solist pe violonistul Remus Azoiţei. Din programul serii vor face parte Dmitri Şostakovici - Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară, op. 77 (99) şi Johannes Brahms - Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68.
Despre lucrări
Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară, op. 77 (99) a fost compus în timpul campaniei împotriva formalismului în muzică, Şostakovici însuşi aflându-se în rândul celor şase compozitori cenzuraţi în epocă. Din cauza acestui mediu ostil, Şostakovici a păstrat concertul nepublicat până la moartea lui Stalin în martie 1953. Istoricul muzical Boris Schwarz a notat că, în anii postbelici, Şostakovici şi-a împărţit muzica în două idiomuri. Primul era 'simplificat şi accesibil pentru a se conforma liniilor directoare ale Kremlinului', în timp ce al doilea era 'complex şi abstract pentru a satisface propriile standarde artistice ale compozitorului'. Având în vedere natura să complexă, concertul mai sus menţionat se încadrează în cea de-a doua categorie şi, ca atare, a fost prezentat în premieră în octombrie 1955. Concertul conţine faimosul motiv DSCH (într-o 'ortografiere' germană a iniţialelor compozitorului), de fapt o inversiune a unui tetracord, motiv pe care compozitorul rus îl foloseşte în multe lucrări ale sale pentru a se reprezenta.
Concertul are o formă simfonică, în patru părţi. Prima parte este o nocturnă melancolică, elegiacă, urmată de un Scherzo (partea a II-a) cu tensiuni metrice inegale şi un puls ritmic constant. Urmează partea a III-a Passacaglia, care se încheie cu o cadenţă prelungită ce conduce fără pauză la finalul burlesc.
Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68 este o lucrare la care Brahms a lucrat cel puţin paisprezece ani, unele schiţe datând din 1854. Brahms însuşi a declarat că scrierea simfonia, de la schiţe la ultimele retuşuri, a durat 21 de ani. Premiera acestei simfonii, dirijată de prietenul compozitorului, Felix Otto Dessoff, a avut loc pe 4 noiembrie 1876, la Karlsruhe, pe atunci în Marele Ducat de Baden.
Perioadă lungă de timp în realizarea Simfoniei în do minor, care va fi, în final, prima sa lucrare de acest fel, are o dublă explicaţie. În primul rând, faptul că Brahms era extrem de autocritic, ceea ce l-a determinat să distrugă multe dintre primele sale schiţe. În al doilea rând, exista, în epocă, o anumită aşteptare din partea prietenilor lui Brahms şi a publicului, potrivit căreia el trebuia să continue 'moştenirea lui Beethoven' şi să producă o simfonie de o demnitate şi o anvergură intelectuală pe măsură - o aşteptare pe care Brahms simţea că nu o poate îndeplini cu uşurinţă având în vedere reputaţia monumentală a lui Beethoven.
Despre dirijor
Cristian Mandeal
Cristian Mandeal este dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii clujene începând cu stagiunea 2023 / 2024.
În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul majorităţii orchestrelor din România, dar şi al unor orchestre de prestigiu de pe scenele internaţionale.
Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziţia (cu Ştefan Niculescu) şi dirijatul (cu Constantin Bugeanu) la Conservatorul 'Ciprian Porumbescu' din Bucureşti, perfecţionând-se apoi cu Herbert von Karajan (Berlin) şi Sergiu Celibidache (Munchen). Parcursul său profesional a început cu activitatea de corepetitor la Opera Română din capitală (1974/ 1977), devenind ulterior dirijorul Filarmonicilor din Târgu-Mures (1977/ 1980), Cluj (1980/ 1987) şi Bucureşti (1987/ 2009). De asemenea, a fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional 'George Enescu', ediţiile 2001 şi 2003.
În paralel cu funcţiile deţinute în România, Cristian Mandeal a fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra din Haifa (1999/ 2002) şi al Orchestrei Naţionale Basce din San Sebastian, Dirijor Permanent al Orchestrei 'Haydn' din Bolzano e Trento (2000/ 2003), Dirijor Invitat Permanent al Orchestrei 'Halle' din Manchester(2005/ 2010), al Filarmonicii din Belgrad (2006/ 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga.
În ampla listă a orchestrelor internaţionale cu care a colaborat, se regăsesc câteva dintre ansamblurile de frunte: Wiener Oper Orchester, Deutsche Oper Orchester Berlin, Staatskapelle Berlin, Staatskapelle Dresden, Dresdner Philharmonie, Munchner Philharmonie, Bayerisches Rundfunk Orchester, Hessisches Rundfunk Orchester, Oper und Museumsgesellschaft Orchester din Frankfurt, Sudwest Rundfunk Orchester din Baden Baden şi Saarbrucken, London Symphony Orchestră, London Philharmonic Orchestră, BBC London Orchestră, BBC Scottish Orchestra din Glasgow, City of Birmingham Symphony Orchestră, Royal Philharmonic Orchestra Liverpool, RTE-Dublin, Orchestre Naţionale de Belgique, Filarmonica Cehă, Orchestra Simfonică şi Orchestra Radio din Praga, Orchestra Radio Slovenă din Ljubljana, Orchestra della Santa Cecilia din Roma, RAI Milano, Orchestra Naţional de Catalunia din Barcelona, Israel Philharmonic Orchestra din Tel Aviv, Jerusalem Symphony Orchestră, Gulbenkian Orchestră şi Orchestra Naţională Portugheză din Lisabona, Orchestrele Filarmonicilor din Tokyo, Sao Paulo, Ciudad de Mexico, Helsinki, Monte Carlo, Copenhaga, Moscova, Varşovia, Sofia, Belgrad, Zagreb, Goteborg Symphony Orchestra.
Cristian Mandeal a fost invitat în cadrul unor festivaluri de mare anvergură: Festivalul Internaţional 'George Enescu', Festivalul 'Primăvara de la Praga' şi 'Toamna Pragheză', Bloomington Festival din SUA, Tivoli Festival din Copenhaga, Quincena Musical din San Sebastian, Festivalul 'Hannover 2000', Festivalurile de la Istanbul, Ankara, Atena, Thessaloniki, Lisabona, Santander, Brescia-Bergamo, Ravello, Brno, Festivalul 'Janácek' din Ostrava, BEMUS Festival din Belgrad. În sălile unde a avut ocazia să evolueze - Wiener Staatsoper, Festspielhaus din Salzburg, Gewandhaus Leipzig, Berliner Philharmonie, Schauspielhaus Berlin, Concertgebouw din Amsterdam, Alte Oper din Frankfurt, Rudolphinum din Praga, Gran Auditorio din Madrid, Usher Hall din Edinburgh, Gasteig şi Herkulessaal din Munchen, City of Birmingham Concert Hall, Bridgewater Hall din Manchester, Santori Hall din Tokyo - dirijorul a colaborat cu cei mai renumiţi artişti ai lumii muzicale internaţionale: Radu Lupu, Ileana Cotrubas, Renato Bruson, Mstislav Rostropovici, Alicia de Larrocha, Ivo Pogorelici, Krystian Zimerman, Bruno Leonardo Gelber, Nelson Freire, Gerhard Oppitz, Grigori Sokolov, Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Vădim Repin, Julian Rachlin, Victoria Mulova, Shlomo Mintz, Frank Peter Zimmermann, Isabelle Faust sau Maurice Andre.
Repertoriul extraordinar de vast al dirijorului Cristian Mandeal (atât în domeniul simfonic, cât şi în cel de operă) se concentrează, în special, pe secolul al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea. A dirijat peste şaizeci de prime audiţii absolute, lucrări ale compozitorilor români, dar şi ale unor compozitori străini, în parte dedicate dirijorului însuşi. Este un promotor neobosit al creaţiei lui George Enescu, promovând-o pe toate meridianele. Un capitol aparte îl reprezintă opera Oedipe, pe care a prezentat-o în primă audiţie britanică, la Festivalul de la Edinburgh (2002), şi italiană, la Teatro Lirico din Cagliari (2005). În anul 2008, a devenit Preşedintele Societăţii 'George Enescu' din Londra.
Printre sutele de minute imprimate la case de discuri ca Electrecord, BMG Ariola (Germania), AIX Record (SUA), Claves (Elveţia), Bis (Suedia) şi Halle Lable (Marea Britanie), se regăseşte integrala Simfoniilor lui Anton Bruckner (cu Orchestra Filarmonicii din Cluj). Cristian Mandeal a primit numeroase premii şi distincţii: Ordinul Italian 'Steaua Solidarităţii Italiene' în grad de Mare Ofiţer, Cavaler şi Membru al Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional 'Pentru Merit-Mare Cruce', Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Premiul Fundaţiei Culturale Române, Premiul Radio Cultural, Premiul 'Ionel Perlea', Premiul 'Dinu Lipatti' sau Medalia 'George Enescu'.
Un punct de maxim interes din perioadă recentă de activitate a lui Cristian Mandeal este reprezentat de colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, pe care o educă şi dirijează constant încă de la înfiinţare (2008), aducând-o, într-un timp record, la un nivel emblematic pentru cultura românească actuală.
Despre solist
Rermus Azoiţei
Numit de către revista britanică The Strad ca fiind' un virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloase', violonistul Remus Azoiţei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din oraşul său natal, Galaţi. După ce în 1995 a absolvit Conservatorul din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski, Remus Azoiţei obţine o bursă de studii la renumită Juilliard School din New York, unde are şansa să studieze cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman, la finalul pregătirii sale obţinând titlul de Master of Music. De-a lungul timpului el a beneficiat şi de îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean.
Remus Azoiţei a concertat în săli prestigioase precum Carnegie Hall în New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Pariş, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena, apărând de asemeni în festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg şi Santander, s.a. A colaborat cu artişti renumiţi printre care se numără Lawrence Foster, David Geringas, Gerard Causse, Michael Sanderling sau Adrian Brendel, fiind, de asemenea, solist al unor ansambluri de prestigiu precum Berlin Kammer Orchestre, Orchestre Naţionale de Belgique, Philharmonic Chamber Orchestra of London sau Orchestre Philarmonique de Radio France. În 2005, el a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, concert preluat de către 19 posturi de radio şi televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte şi Mezzo. Cu ocazia debutului său la celebra Wigmore Hall din Londra, ziarul Sunday Express scria că 'a cântat un concert de neuitat în faţa unei săli Wigmore arhipline şi a ridicat publicul în picioare. Iată un muzician excepţional'.
Remus Azoiţei a înregistrat în premieră mondială integrală lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu, alături de pianistul Eduard Stan, pentru casa de discuri Hanssler din Germania. Comentând pe marginea acestei realizări, revista britanică The Strad spune că 'Azoiţei are toate atuurile: sensibilitate marcantă, dulceaţă a sunetului (dar nu dulceag) şi o paletă coloristică şi dinamică imensă', pe când publicaţia Gramophone descrie 'Stilul rafinat şi vibrant al lui Remus Azoiţei... un interpret distinct care combină temperament, măiestrie şi eleganţă a execuţiei într-un mod foarte special'. În 2009, el a susţinut un turneu de 15 concerte în capitale ale Europei, Washington DC şi New York alături de pianistul Eduard Stan. După debutul său în capitala americană, ziarul Washington Post a notat că 'Azoiţei cântă cu sensibilitate melodică fluentă şi tehnică strălucitoare.' În 2014, Remus a realizat un alt CD pentru Chandos, alături de grupul Schubert Ensemble, disc elogiat îndelung de presă internaţională.
În 2001, Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind de asemeni cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a Academiei. În 2007, el a pus bazele Societăţii Enescu din Londra, fiind unul din membrii fondatori precum şi directorul său artistic, poziţie pe care o ocupă în continuare. În 2005, el a fost decorat de către Preşedintele României cu titlul de Ofiţer al Ordinului Meritul Cultural, iar în mai 2013 Regele României Mihai l-a numit Ofiţer al ordinului 'Coroana României'. În 2016, el a fost ales câştigătorul Concursului Naţional 'Oamenii Timpului', care celebrează anual personalităţi ale vieţii româneşti din ţară, cât şi din diaspora; el este de asemeni câştigătorul Marelui Premiu 'Constantin Brâncoveanu' pe domeniul Arte în 2017.
În 2018, el a pus bazele Fundaţiei 'Azoiţei' pentru susţinerea muzicienilor români din ţară şi de peste hotare.
Remus Azoiţei cântă pe o vioară Niccolo Gagliano, creată în 1740.
Biletele online la concert se pot achiziţiona de pe site-urile entertix.ro şi myticket.ro.
Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Filarmonica de Stat 'Transilvania'
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].