logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Senator PSD Cristescu Ionel Dănuţ

Proiect de lege pentru stoparea distrugerii producţiei alimentare româneşti de bună calitate

Am iniţiat această lege urmare discuţiilor cu producătorii autohtoni şi cetăţenii.

Mulţumesc colegilor care au semnat pentru această iniţiativă.

De mai mulţi ani şi până în prezent, piaţa bunurilor de larg consum din România, dominată covârşitor de marile reţele care alcătuiesc comerţul modern, este grav afectată de distorsiuni permanente ale liberei concurenţe.

Conform prevederilor legislative europene ' libera concurenţă este elementul-cheie al unei economii de piaţă deschise şi oferă consumatorilor produse şi servicii de cât mai bună calitate la preţuri cât mai competitive'.

Ori, pe piaţa din România cei mai mulţi producători autohtoni de bunuri de larg consum sunt refuzaţi total sau parţial de marile lanţuri de magazine, fără nicio evaluare a calităţii, a preţului sau a capacităţii de producţie.

În mod special, în comerţul modern din România sunt drastic restricţionate listarea şi comercializarea alimentelor cu cea mai bună calitate şi cu cele mai competitive preţuri, fabricate doar din ingrediente naturale, produse pe piaţa internă. Limitarea prezenţei în magazine şi implicit , limitarea comercializării celor mai bune produse autohtone, fără niciun argument comercial, a devenit cea mai comună practică comercială neloială în rândul marilor retaileri care activează pe piaţa din România.

O altă practică interzisă de legislaţia europeană de concurenţă, dar la fel de comună marilor comercianţi din România, este aplicarea de adaosuri comerciale diferite la produse din aceeaşi categorie, adică 'aplicarea de condiţii comerciale diferite la prestaţii echivalente'. Astfel manipulează discreţionar volumele de vânzări, favorizând vânzarea produselor cu adaosuri comerciale mai mici şi sabotează vânzarea produselor cărora le aplică adaosuri comerciale mai mari.

Atât limitarea prezenţei în magazine a celor mai bune produse, cât şi manipularea preţurilor lor de raft prin dimensiunea adaosului comercial, reprezintă tactici incorecte, ilegale, care, contrar prevederilor europene, pulverizează atât libera concurenţă între producători, cât şi ideea de RESPECTARE A INTERESELOR CONSUMTORILOR(CETĂŢENILOR).

O altă practică frecventă, comună marilor reţele de comerţ, este listarea temporară a produselor autohtone pentru care nu există motive de refuz, dar listarea este urmată de o prezenţă foarte redusă, greu vizibilă la raft sau chiar de lipsa totală din raft, urmată apoi de o simplă notificare prin care retailerul îi anunţă producătorului delistarea produselor sale, fără nicio explicaţie.

Aceste practici profund incorecte, aplicate pe partea cea mai importantă din piaţa de bunuri şi servicii din România, au consecinţe economice şi sociale devastatoare:

* falimentarea celor mai valoroase fabrici autohtone, care furnizează produse de bună calitate;

* scăderea gradului de procesare şi de utilizare a produselor agricole obţinute în fermele româneşti;

* sărăcirea populaţiei, odată cu distrugerea locurilor de muncă din fabrici;

* creşterea deficitului balanţei comerciale prin favorizarea anticoncurenţială a importurilor de slabă calitate

De asemenea, refuzul sau limitarea comercializării alimentelor curate, fabricate fără aditivi, reprezintă un veritabil atentat la sănătatea populaţiei, prin încălcarea dreptului consumatorilor de a avea acces şi la astfel de produse.Este ştiut că aditivii alimentari sunt substanţe cu potenţial mai mic sau mai mare de afectare a sănătăţii, în timp ce produsele alimentare 'clean label ' reprezintă un reper indubitabil de calitate în toate pieţele europene.Un exemplu clar îl avem în milioanele de produse alimentare retrase în ultimii ani de pe rafturile magazinelor, considerate periculoase de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentelor din cauza aditivilor trataţi cu oxid de etilenă. În topul retragerilor se află îngheţata şi dulciurile care sunt consumate în special de copii.

Mai trebuie precizat că pe fondul acestei situaţii , numărul de noi cazuri de cancer creşte continuu în România, astfel că în anul 2023 a fost cu 21% mai mare comparativ cu anul anterior, conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică.

În ciuda tuturor practicilor menţionate mai sus, precum şi a consecinţelor evidente, Consiliul Concurenţei refuză cu obstinaţie să stopeze eliminarea celor mai competitive produse autohtone prin comportamente anticoncurenţiale, pretinzând că 'nu are indicii' sau 'nu are bază legală să intervină'.

De aceea este imperios necesară corectarea şi completarea legislaţiei naţionale de concurenţă cu prevederi clare, care să nu mai lase loc de interpretări şi care, să asigure respectarea dreptului fiecărui producător român de a concura liber pe piaţă, în baza calităţii şi a preţului produselor/serviciilor sale, precum şi respectarea dreptului fiecărui consumator român de a avea acces neîngrădit la orice produs sau serviciu disponibil, pe care doreşte să-l achiziţioneze.

Senator - Cristescu Ionel Dănuţ
Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].