logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului

FACIAS cere ministrului Sănătăţii să trimită de urgenţă Corpul de Control la Maternitatea Giuleşti pentru investigarea focarului de infecţii nosocomiale

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, să trimită de urgenţă Corpul de Control la Maternitatea Giuleşti, unde recenta suspendare a internărilor pe secţia de Terapie Intensivă Neonatală, din cauza infecţiilor nosocomiale, ridică serioase semne de întrebare privind gestionarea riscurilor epidemiologice şi siguranţa pacienţilor.

De asemenea, FACIAS cere Ministerului Sănătăţii aprobarea de urgenţă a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul infecţiilor asociate asistenţei medicale din unităţile medicale şi din centrele rezidenţiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România. FACIAS consideră că tergiversarea emiterii acestor norme a dus la apariţia focarului de infecţii nosocomiale de la Maternitatea Giuleşti şi avertizează că există un risc iminent ca situaţii similare să apară şi în alte spitale din România.

În ianuarie 2023, FACIAS a dat în judecată Ministerul Sănătăţii, solicitând emiterea normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 3/2021, esenţiale pentru prevenirea şi tratarea infecţiilor nosocomiale în unităţile medicale şi centrele rezidenţiale. În prezent, acest proces se află pe rolul instanţelor, fiind în curs de soluţionare.

Ulterior, în februarie 2023, Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de norme şi l-a pus în transparenţă decizională pentru o perioadă de o lună, până pe 14 martie, după care documentul nu a mai fost afişat pe site. De la acel moment, Ministerul Sănătăţii nu a întreprins nicio acţiune concretă pentru finalizarea procedurii de adoptare a normelor metodologice, fapt care a condus la perpetuarea unui cadru legislativ incomplet. Această omisiune a creat condiţii favorabile pentru apariţia şi răspândirea infecţiilor nosocomiale, cum este cazul recent al focarului de la Maternitatea Giuleşti, unde suspendarea internărilor pe secţia de Terapie Intensivă Neonatală a fost impusă ca măsură de precauţie în urma apariţiei mai multor infecţii nosocomiale.

FACIAS subliniază că, dacă Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 3/2021 ar fi fost emise şi aplicate, managementul Maternităţii Giuleşti ar fi avut obligaţia legală de a organiza un serviciu dedicat prevenirii şi controlului infecţiilor nosocomiale. În plus, în cazul nerespectării acestor proceduri, managerul unităţii şi alte persoane responsabile ar fi putut fi traşi la răspundere juridică, inclusiv prin sancţiuni disciplinare sau contravenţionale.

FACIAS atrage atenţia asupra faptului că, deşi situaţia de la Maternitatea Giuleşti este extrem de gravă, Ministrul Sănătăţii nu a dispus, până în prezent, trimiterea Corpului de Control pentru a investiga cauzele şi circumstanţele focarului de infecţii nosocomiale. În acest an, au fost raportate deja şase-şapte cazuri de infecţii în rândul nou-născuţilor, afectaţi în secţia de Terapie Intensivă Neonatală, unde aceştia se află oricum într-o stare extrem de vulnerabilă.

Amintim că Maternitatea Giuleşti a fost implicată şi în alte incidente grave legate de infecţiile nosocomiale. În 2018, internările au fost suspendate din cauza unui focar în care zeci de nou-născuţi au fost infectaţi cu stafilococ auriu. Este aceeaşi maternitate unde, în 2019, o femeie a murit după ce a contractat o infecţie în timpul spitalizării.

Maternitatea Giuleşti nu reprezintă un caz izolat în privinţa infecţiilor nosocomiale, care sunt răspândite în multe spitale din România. Conform Studiului de Prevalenţă de Moment al Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale din 2023, realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, au fost raportate 674 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM) în spitalele din România. Totuşi, specialiştii avertizează că numărul real al infectărilor ar putea fi mult mai mare, din cauza sub raportării cazurilor.

Cei mai afectaţi pacienţi rămân lăuzele şi nou-născuţii, care sunt în mod special vulnerabili.

FACIAS consideră că aceste incidente evidenţiază deficienţele sistemului medical în gestionarea riscurilor epidemiologice şi subliniază, aşa cum a atras atenţia în repetate rânduri, necesitatea urgentă de a implementa măsuri stricte şi eficiente pentru prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale.

Biroul de Presă FACIAS
Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].