logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală

'Joc şi educaţie pentru o comunitate sănătoasă!'

Proiect adresat tinerilor şi adulţilor din cartierul Ferentari

Bucureşti, 18.09.2024

Despre proiectul 'Joc şi educaţie pentru o comunitate sănătoasă!'

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală în parteneriat cu Asociaţia Valentina derulează în perioada 1 septembrie 2024 - 30 aprilie 2025 proiectul 'Joc şi educaţie pentru o comunitate sănătoasă!' ce are ca scop atât reducerea violenţei bazate pe stereotipuri de gen şi etnie, cât şi reducerea numărului de sarcini nedorite în rândul minorelor din comunitate.

Proiectul contribuie la conştientizarea şi creşterea capacităţii tinerilor de a identifica, raporta şi de a interveni într-o situaţie de violenţă şi facilitează accesul adulţilor la informaţii şi servicii esenţiale pentru sănătatea reproducerii.

Context & Problemă

Proiectul abordează două probleme majore care există în comunitatea din Cartierul Ferentari din Bucureşti. Prima constă în violenţa cu care se confruntă membri comunităţii, iar cea de-a doua rezidă în numărul ridicat al mamelor minore.

Expunerea la violenţă presupune atât o insecuritate fizică, cât şi una psihică. În cazul copiilor şi tinerilor care asistă la diferite forme de violenţă, aceştia sunt afectaţi în mod indirect întrucât din postura de martori ei pot reproduce comportamentele violente sau le pot tolera în viitoarele lor relaţii. Violenţa nu este prezentă doar în mediul comunităţii, ci ce regăseşte chiar în interiorul familiei, unde femeile rome percep că violenţa domestică reprezintă o problemă într-o foarte mare măsură în familiile de romi (60,8%) (Dan & Banu 2018).

În România există inclusiv cazuri de violenţă şi abuzuri asupra romilor comise de către reprezentanţii statului care au atribuţii în aplicarea legii. Aceste cazuri au fost documentate de Romani CRISS, iar rezultatele cercetării arată că din totalul acestora, 7 dintre ele s-au soldat cu decesul victimei şi 187 de victime au suferit loviri sau vătămări corporale.

În ceea ce priveşte cea de-a doua problemă identificată, statutul socio-economic împreună cu lipsa accesului la informaţii din sfera educaţiei sexuale fac ca sarcinile în rândul minorelor de etnie romă să fie mai frecvente decât cele ale populaţiei majoritate (33%, versus 3%). De asemenea, există un procent semnificativ al femeilor rome care au declarat că nu au fost niciodată la doctor în timpul sarcinilor (18%). Unul dintre motivele pentru care tinerii întreţin relaţii sexuale neprotejate include lipsa accesului la contracepţie (ADCI & IRES 2019).

Ce ne-am propus

Una dintre primele activităţi constă în formarea a 10 persoane din comunitate pentru a putea furniza mai departe informaţii pe teme precum pubertatea, concepţia, sarcina, metode contraceptive, relaţii sănătoase şi infecţii cu transmitere sexuală. Totodată, cele 10 persoane vor fi formate şi în folosirea metodelor de predare alternativă (teatru social & boardgame).

O altă activitate presupune creşterea gradului de informare şi a capacităţii de a acţiona a copiilor şi tinerilor din comunitate, în sfera discriminării şi a stereotipurile de etnie şi gen ce contribuie la violenţă, prin sesiuni de predare-învăţare alternative pentru cel puţin 120 de participanţi. Totodată, peste 20 de copii şi 40 de adulţi din Ferentari vor beneficia de alte 8 sesiuni de informare şi conştientizare pe diferite teme de sănătate precum pubertatea, relaţiile sănătoase, concepţie, metode contraceptive şi infecţii cu transmitere sexuală.

Mai mult decât atât, proiectul facilitează accesul femeilor rome la servicii medicale precum consultaţii ginecologice, inclusiv screeningul de cancer cervical şi urmăreşte reducerea inegalităţilor şi prevenirea sarcinilor nedorite şi a infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS) prin distribuirea de prezervative, teste de sarcină şi teste pentru depistarea ITS.

Proiectul 'Joc şi educaţie pentru o comunitate sănătoasă!' este derulat de Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală în parteneriat cu Asociaţia Valentina şi finanţat prin programul În Stare de Bine, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Pentru mai multe informaţii despre proiect accesaţi https://secs.ro/joc-si-educatie-pentru-o-comunitate-sanatoasa/.

Date de contact: Bianca Brişan, Manager de proiect, [email protected].

*****

Despre Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS)

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală este o organizaţie neguvernamentală fondată în anul 1990 cu ajutorul IPPF (International Planned Parenthood Federation) pentru a răspunde nevoilor de informare, educare şi oferire de servicii în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive. Asociaţia SECS implementează activităţi pentru respectarea drepturilor sexuale şi reproductive, inclusiv de prevenire a violenţei bazate pe gen, cu accent pe tineri şi persoane vulnerabile. Pentru mai multe detalii accesaţi https://secs.ro/.

Despre Asociaţia Valentina

Asociaţia Valentina România oferă de peste 20 de ani servicii sociale, acreditate şi licenţiate în sectorul 5, iar misiunea acesteia constă în prevenirea abandonului şcolar şi familial. Anual susţin 100 de copii şi familiile acestora prin trei proiecte de bază: preşcolarizare, afterschool - centru de zi Casa Valentina, reinserţie profesională. Pentru mai multe detalii accesaţi https://www.valentina-romania.ro/ro/actiunile-noastre.

Despre programul În Stare de Bine

În Stare de Bine este un program anual de finanţare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizaţiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, cu susţinerea financiară a Kaufland România. Obiectivul programului este creşterea calităţii vieţii locuitorilor din comunităţile rurale şi urbane prin sprijinirea iniţiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esenţiale - cultura, sportul şi viaţa sănătoasă - şi care se adresează grupurilor vulnerabile şi comunităţilor din care acestea fac parte. În acest an, în mod excepţional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parţială a programului către sprijinirea migranţilor şi refugiaţilor alungaţi de război din ţara vecină. Pentru mai informaţii, accesaţi www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 ţări, 132.000 de angajaţi şi o reţea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilităţii ecologice şi sociale este un aspect esenţial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma 'Implicarea face diferenţa', sub umbrela căreia sunt comunicate toate acţiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfăşurate în parteneriat cu asociaţii nonguvernamentale regionale sau naţionale şi urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe detalii vizitaţi www.kaufland.ro.

Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică şi sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societăţii civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil şi întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.
Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].