Comunicat de presă - Primăria Municipiului Constanţa
Deţinătorii de câini din rase considerate periculoase au obligaţii legale stricte în conformitate cu legislaţia specifică din România (Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor şi Ordonanţa de Urgenţă nr. 55/2002 privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi). Aceste obligaţii includ:
1. Înregistrarea câinelui: Deţinătorii trebuie să îşi înregistreze câinii periculoşi la Asociaţia Chinologică Română şi la Poliţia de proximitate, în termen de 10 zile de la intrarea în posesie sau de la naştere.
2. Microciparea şi sterilizarea: Câinii din rase periculoase trebuie microcipaţi şi sterilizaţi, conform legii. Sterilizarea este obligatorie pentru a preveni înmulţirea necontrolată a acestor rase.
3. Asigurarea unei poliţe de răspundere civilă: Proprietarii trebuie să încheie o poliţă de asigurare pentru daunele pe care câinele ar putea să le provoace terţilor.
4. Respectarea reglementărilor în spaţiile publice:
- Botniţă şi lesă: În locurile publice, câinii din rase periculoase trebuie să poarte botniţă şi să fie ţinuţi în lesă, indiferent de comportament.
- Acces restricţionat în anumite spaţii: În parcuri pentru copii, locuri de joacă sau alte spaţii interzise prin hotărâri locale, accesul câinilor periculoşi este interzis.
5. Afişarea unui semn avertizor: În cazul în care câinele este ţinut într-o proprietate privată, trebuie amplasat un semn vizibil care avertizează asupra prezenţei unui câine periculos.
6. Adăpostul câinelui: Deţinătorii trebuie să se asigure că animalul este ţinut într-un adăpost sigur şi bine întreţinut, astfel încât să nu pună în pericol siguranţa publică.
7. Anunţarea autorităţilor: În cazul înstrăinării câinelui sau decesului acestuia, deţinătorul este obligat să anunţe autorităţile competente.
Respectarea acestor obligaţii este esenţială pentru prevenirea incidentelor şi asigurarea siguranţei publice. Nerespectarea poate atrage amenzi substanţiale şi alte sancţiuni legale.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].