logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării

Finanţăm cu 24 de milioane de euro cele 7 Centre de Inovare Digitală din România pentru implementarea tehnologiilor inovative în companii şi administraţie

În şedinţa de miercuri, 18 septembrie 2024, Guvernul României a aprobat Strategia naţională pentru dezvoltarea şi susţinerea digitalizării prin Centrele de Inovare Digitală din România, propusă de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID). Strategia stabileşte direcţiile de acţiune pentru alocarea fondurilor de 24 de milioane de euro către cele 7 Centre europene de Inovare Digitală (CID) de la nivel regional din România.

Centrele de Inovare Digitală aduc în acelaşi loc companii industriale sau comerciale, precum şi administraţii publice, cărora le oferă soluţii digitale bazate pe tehnologii de ultimă generaţie cum sunt inteligenţa artificială, big data sau cloud.

'Aceste centre asigură legătura şi transferul de know-how între organizaţiile din mediul privat şi sectorul public, pe de-o parte şi companiile inovatoare, în special start-up-uri şi IMM-uri care au soluţii pregătite pentru piaţă, de pe altă parte. Fiecare centru va primi 3,4 milioane de euro, finanţare asigurată integral din fonduri europene', a precizat ministrul Bogdan Ivan.

CID sunt 'one-stop-shops' care ajută firmele şi instituţiile să devină mai competitive şi mai eficiente în ceea ce priveşte procesele de producţie şi business, produsele sau serviciile lor, prin implementarea tehnologii digitale inovative. Fiecare CID înseamnă o comunitate de experţi în tehnologie care sprijină companiile şi autorităţile publice în procesul de transformare digitală.

Beneficii ale CID-urilor:

1. Sunt esenţiale pentru transformarea digitală a UE la nivel regional
2. Promovează afacerile mai competitive
3. Oferă posibilitatea de 'testare înainte de a învesti' pentru companii
4. Promovează tehnologii inovative şi durabile

În cadrul prezentului cadrul financiar multianual al Uniunii Europene, finanţarea pentru cele 7 centre de inovare digitală din România este asigurată în proporţie de 50% prin programul DIGITAL al Uniunii şi 50% prin fonduri din Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare. Aşadar, activitatea celor 7 CID-uri din România este finanţată integral prin fonduri europene.

CID-urile oferă consultanţă pentru autorităţile locale în procesul lor de integrare a tehnologiilor digitale în activitatea administrativă. De asemenea, oferă consultanţă şi pentru accesarea de finanţări europene pe domenii de activitate precum inovare, digitalizare şi tehnologii emergente.

Transformarea digitală prin CID-uri este implementată pe 5 axe strategice:
1) administraţie publică digitală
2) economie digitală
3) educaţie digitală
4) securitate cibernetică
5) comunicaţii digitale şi tehnologii ale viitorului

Cele 7 CID-uri europene de la nivel regional din România sunt:

1. FIT EDIH - Regiunea Centru
2. Wallachia eHub - Regiunea Sud-Muntenia:
3. CiTyInnoHub - Regiunea Sud-Est
4. eDIH-DIZ Regiunea Nord-Est
5. DIGIVEST - Regiunea Vest
6. DIH4Society - Regiunea Nord-Vest
7. Transilvania DIH - Regiunea Nord-Vest
Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].