logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Administraţia Prezidenţială

Alocuţiunea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, susţinută în cadrul evenimentului aniversar care marchează împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 18 septembrie 2024, o alocuţiune în cadrul evenimentului aniversar care marchează împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României.

Vă prezentăm în continuare alocuţiunea Preşedintelui României:
Domnule Preşedinte al Senatului,
Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,
Domnule Prim-ministru,
Domnule Preşedinte al Curţii de Conturi a României,
Domnule Preşedinte al Organizaţiei Europene a Instituţiilor Supreme de Audit,
Domnule Auditor General al Instituţiei Supreme de Audit al Statelor Unite ale Americii,
Doamnelor şi domnilor miniştri şi parlamentari,
Excelenţe, Stimaţi invitaţi,

Mă bucur să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la celebrarea unei instituţii reprezentative pentru modernizarea României.

Acum 160 de ani, înţelegând că integritatea şi responsabilitatea financiară sunt piloni fundamentali pentru orice stat modern, Alexandru Ioan Cuza a pus bazele unei autorităţi care avea să devină un simbol al maturităţii statale şi al progresului pentru naţiunea noastră.

Curtea de Conturi a fost, de la bun început, expresia năzuinţei de a aşeza statul pe principii solide, un stat în care utilizarea banilor publici să fie guvernată de corectitudine, eficienţă şi transparenţă.

În prezent, rolul Curţii de Conturi depăşeşte sfera economico-financiară proprie obiectului său de activitate. Este esenţial ca instituţia Curţii de Conturi să fie un reper de profesionalism, mai ales în contextul actual în care fondurile europene şi finanţele publice susţin puternic modernizarea şi dezvoltarea României.

Salut iniţiativa de a sărbători acest moment de referinţă pentru întregul arc de transformare instituţională şi politică pe care l-a parcurs România în ultimul secol şi jumătate. Înfiinţată în contextul unor schimbări politice majore pentru România, Curtea de Conturi a evoluat împreună cu naţiunea noastră, consolidându-şi rolul într-un sistem democratic care a cunoscut atât ascensiuni semnificative, cât şi provocări considerabile.

Acest moment aniversar ne oferă însă şi oportunitatea de a evalua exigenţele prezentului şi de a înţelege paşii necesari pentru viitor. Aflaţi acum într-o altă etapă a evoluţiei noastre istorice, reperele integrităţii şi ale responsabilităţii publice sunt cruciale pentru securitatea naţională, pentru dezvoltarea economică şi poziţionarea strategică a ţării noastre pe scena internaţională.
România se află astăzi într-o conjunctură de o complexitate nemaiîntâlnită în ultimele decenii. Războiul din Ucraina şi reaşezările geopolitice neprevăzute din estul Europei ne arată că suntem martorii unei redimensionări a polilor de putere, iar ţara noastră are un rol central în această ecuaţie.

Prin coerenţă principială şi predictibilitate strategică, România a ajuns astăzi în punctul în care rolul său regional devine factor de echilibru şi stabilitate în contextul geopolitic actual. În calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, suntem conştienţi de responsabilităţile noastre faţă de stabilitatea şi securitatea întregii regiuni.

Dar poate la fel de important este să înţelegem că România nu poate pretinde un loc de frunte pe scena externă fără o administrare transparentă şi eficientă a resurselor sale interne.

În faţa unor crize multiple, de la cea energetică, la cea financiară şi de securitate, eficienţa, integritatea şi sustenabilitatea modului în care sunt gestionate resursele devin elemente obligatorii pentru competitivitatea şi rezilienţa naţională. Monitorizarea fondurilor structurale - linie vitală de dezvoltare economică a României - trebuie să fie însoţită de o capacitate robustă de anticipare şi de prevenire a riscurilor cu care ne confruntăm.

În acest sens, calitatea politicilor economice este un factor esenţial, iar Curtea de Conturi are un rol important în ecuaţia responsabilităţii economice.

În contextul volumului fără precedent al fondurilor structurale şi de coeziune alocate României până în 2030, trebuie să mobilizăm în continuare toate energiile prin care să transformăm fundamental economia şi societatea noastră.

Aici se află unul dintre punctele de inflexiune pentru economia României: oportunitatea imensă a acestor fonduri trebuie lipsită de riscul unei gestionări slabe, care ar putea adânci problemele structurale. Aşa cum s-a văzut în alte momente de criză, succesul nu depinde doar de accesarea resurselor, ci şi de modul în care acestea sunt utilizate pentru a genera prosperitate sustenabilă.

Astăzi este nevoie de a proteja, mai mult ca oricând, stabilitatea şi suveranitatea prin politici coerente şi instituţii puternice, capabile să genereze şi să susţină competitivitatea economică, securitatea energetică şi sustenabilitatea socială.
România a intrat deja pe direcţia unor transformări structurale majore, care vor defini prezentul şi, cu siguranţă, vor prefigura viitorul apropiat - digitalizarea, tranziţia energetică şi consolidarea unui model competitiv de dezvoltare.
Tocmai de aceea, Curtea de Conturi trebuie să îşi asume şi un rol proactiv într-o arhitectură a viitorului bazată pe noi paradigme.

Doamnelor şi domnilor,
În ciuda tuturor crizelor suprapuse din ultimii ani, România a demonstrat o rezilienţă economică notabilă şi o bună adaptare în faţa provocărilor globale. Performanţele economice din ultimii ani nu sunt doar reflectarea unei evoluţii inerţiale, ci şi dovada unui efort comun şi susţinut de valorizare a avantajelor noastre economice şi instituţionale.

Curtea de Conturi a făcut paşi esenţiali în ultimii ani în direcţia consolidării profilului său instituţional în context internaţional şi trebuie să rămână un partener activ în obiectivul nostru de susţinere a unei economii performante şi un actor consecvent în modelarea unui viitor economic inovativ şi competitiv.

Se impune, de asemenea, şi ca autorităţile statului să îşi păstreze loialitatea faţă de valorile unei democraţii sănătoase, bazate pe integritate, transparenţă şi responsabilitate.

Stimaţi invitaţi,

O instituţie puternică nu poate exista fără oameni dedicaţi. Vă transmit, aşadar, mulţumiri tuturor celor care vă puneţi cunoştinţele, energia şi principiile de viaţă în slujba naţiunii.

La mulţi ani Curţii de Conturi a României şi mult succes în continuare! Mulţumesc!

Departamentul Comunicare Publică
Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].