Comunicat de presă - UNICEF
Bucureşti, 17 septembrie 2024 - Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse (ANES) şi UNICEF au semnat marţi un nou memorandum de înţelegere, care defineşte liniile colaborării dintre cele două instituţii până la finalul anului 2025. Parteneriatul se va concentra pe protecţia drepturilor copiilor, promovarea egalităţii de gen şi combaterea violenţei domestice şi a tuturor formelor de discriminare.
În cadrul înţelegerii, ANES şi UNICEF se angajează să conlucreze în domeniul culegerii de date, al monitorizării progreselor cu privire la egalitatea de gen şi violenţa domestică şi al armonizării cu standardele internaţionale a datelor privind violenţa asupra copiilor.
Cele două părţi semnatare vor lucra de asemenea pentru a îmbunătăţi cadrul legal referitor la promovarea egalităţii de gen şi combaterea oricărei forme de violenţă domestică, în vederea transpunerii reglementărilor europene relevante în legislaţia naţională şi armonizarea cadrului legislativ cu standardelor internaţionale în acord cu mandatatul ANES.
UNICEF şi ANES îşi propun de asemenea şi promoveze egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în rândul copiilor şi adolescenţilor, crescând participarea acestora la consultări privind modul în care copiii şi tinerii pot sprijini Planurile Naţionale de Acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale pentru promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice pentru perioada 2022-2027, precum şi a Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea violenţei sexuale 'SINERGIE' 2021-2030. În acest sens, UNICEF va acţiona pentru implicarea Boardului Copiilor din România şi a consiliilor locale ale copiilor (stabilite în cadrul Iniţiativei Localităţi Prietene ale Copiilor), în acţiuni comune de comunicare, formare, informare şi conştientizare, barometre de opinie precum U-Report şi întâlniri consultative, precum şi diseminarea de materiale, cu focus pe şcolile şi comunităţile în care UNICEF implementează programe.
'Putem îmbunătăţi considerabil vieţile copiilor din România atunci când ne unim forţele, când urmăm politicile corecte şi care au demonstrat că duc la rezultate concrete atunci când sunt aplicate eficient. Ne bucurăm să beneficiem de experienţa UNICEF ca organizaţie globală în strângerea de date şi în definirea de măsuri relevante şi efective, bazate pe dovezi. În cadrul parteneriatului nostru, componenta de culegere de date, de documentare şi de monitorizare este esenţială. În plus, acest parteneriat ne va ajuta să ajungem cu mesajele noastre la un public mult mai larg şi mai relevant', a afirmat Luminiţa Popescu, secretar de stat, Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse.
'Suntem încântaţi să reînnoim colaborarea cu Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse. Avem nevoie de acţiuni susţinute pentru combaterea violenţei şi a face din egalitatea de gen o realitate în România, pentru ca drepturile copiilor, aşa cum sunt ele definite de Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, adoptată în urmă cu 35 de ani, să fie realizate în totalitate. Vom lucra strâns cu Boardul Copiilor şi consiliile locale pentru a face vocile copiilor auzite şi ascultate', a declarat Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România.
Despre ANES
ANES este instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Agenţia a fost înfiinţată potrivit prevederilor art.23 alin.(1) din Legea nr.202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. În exercitarea funcţiei sale de autoritate de stat în cele două domenii de competenţă, ANES asigură coordonarea implementării prevederilor a două legi relevante, respectiv: Legea nr.217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru mai multe informaţii despre ANES şi activitatea sa, vizitaţi www.anes.gov.ro si https://ro-ro.facebook.com/egalitatedesanse.
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi activitatea sa, vizitaţi https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmăriţi UNICEF în România pe Facebook, Instagram, TikTok, X şi WhatsApp.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].