logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Filarmonica 'George Enescu' Bucureşti

Legendara Martha Argerich deschide Stagiunea camerală 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu

Stagiunea Camerală 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu se deschide miercuri, 2 octombrie 2024, cu un recital extraordinar susţinut de legendara pianistă Martha Argerich, împreună cu violonistul Geza Hosszu-Legocky. Biletele pot fi achiziţionate de la acest link. Recitalul este organizat în colaborare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

Programul serii cuprinde lucrări foarte apreciate de iubitorii muzicii: Robert Schumann - Sonata nr. 1, în la minor, pentru pian şi vioară, op. 105; Cesar Franck - Sonata în la major pentru pian şi vioară, Ludwig van Beethoven - Sonata nr. 9, în la major, pentru pian şi vioară, 'Kreutzer',Bela Bartok - Şase dansuri româneşti.

Cu o carieră fastuoasă şi cu o notorietate artistică ce lasă o adâncă amprentă asupra peisajului concertistic, la cei peste 83 de ani ai săi, Martha Argerich este una dintre marile doamne ale claviaturii. Talentul său precoce a făcut-o să-şi înceapă cariera la o vârstă timpurie. A câştigat numeroase concursuri de pian prestigioase, a concertat cu cele mai importante orchestre şi cei mai renumiţi dirijori ai lumii, a ţinut recitaluri împreună cu artişti mari, precum Mischa Maisky, Alexandre Rabinovitch, Gidon Kremer, Daniel Barenboim. Înregistrările sale au fost difuzate de casele EMI, Sony, Philips, Teldec, DGG, şi premiate de Grammy şi Gramophon.

Promotoare entuziastă a tinerilor muzicieni, Martha Argerich a devenit director artistic al Festivalului Beppu Festival din Japonia. În 1999, a fondat la Buenos Aires Concursul Internaţional de Pian şi Festivalul ce îi poartă numele, în 2002 - Progetto Martha Argerich de la Lugano, iar în 2018, Festivalul Martha Argerich Festival de la Hamburg.

Violonist concertist de prim rang şi cu o carieră internaţională, Geza Hosszu-Legocky a început să studieze muzica la Academia de Muzică din Viena la doar 6 ani, fiind considerat un copil minune. La nouă ani, a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional 'Prima la Musica'. Un an mai târziu, Francois Gerard îl invită să joace în filmul 'The Red Violin', alături de actorul Samuel L. Jackson. La vârsta de 12 ani atrăgea aplauze entuziaste pe scena Festivalului de la Verbier, alături de Ida Haendel şi Vadim Repin. Un an mai târziu, era remarcat de Martha Argerich în acelaşi prestigios festival pentru interpretarea emblematicei lucrări de Sarasate, 'Zigeunerwissen', şi invitat să cânte alături de ea; totodată, Martha Argerich l-a inclus pe Geza Hosszu-Legocky în documentarul său 'Evening Talks' din 2002.

Ansamblul său 'The 5 DeViLs', a cărui activitate se caracterizează prin proiecte crossover de mare succes, a evoluat în cadrul festivalului Progetto Argerich de la Lugano, concertul fiind înregistrat de casa de discuri EMI Classics şi nominalizat la Premiile Grammy. De asemenea, Sonata nr. 1 pentru vioară de Robert Schumann (cu Martha Argerich la pian) a fost desemnată drept cea mai bună interpretare de muzică de cameră a anului 2004.

Co-organizator: Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România

Sponsori principali: Garanti BBVA, Rompetrol | Sponsori: Groupe SNEF, JTI | Susţinători: Aqua Carpatica, ARCUB, City Flowers, Intercontinental

Parteneri media principali: RFI România; Radio România Muzical

Parteneri media: stirileprotv.ro, Radio România Cultural, Observator Cultural, Actualitatea Muzicală, Deutsche Zeitung Romania

Parteneri artistici: Fundaţia Art Production; Elite Art | Partener comunicare: OMA Vision
Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].