Comunicat de presă - Secretariatul Naţional Român al RUMN
Anul acesta evenimentul a avut ca temă pregătirea Summit-ului pentru Viitor al ONU, care se va desfăşura în perioada 22-23 septembrie la New York.
Dl Prof. Eden Mamut, Secretar General al Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră (BSUN) a prezentat activităţile derulate de BSUN în pregătirea Summit-ului pentru Viitor. Astfel, activităţile preliminare de pregătire au început încă din anul 2018 prin organizarea mai multor conferinţe dedicate schimbului de bune practici în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) în statele membre ale Cooperării Economice la Marea Neagră (BSEC).
În anul 2021, BSUN a organizat un eveniment de referinţă la Yerevan, dedicat rolului universităţilor în contextul marilor provocări la nivel global şi regional legate de Pandemia COVID-19, deteriorarea fără precedent a habitatelor, reducerea biodiversităţii precum şi conflictele complexe din regiune. În anul 2022 a fost organizată Conferinţa BSUN de la Bucureşti, dedicată relansării dialogului în regiune. În anul 2023 au fost organizate mai multe activităţi în domeniul promovării Creşterii Albastre şi protejării mediului marin şi al cooperării interuniversitare în domeniul transformărilor digitale şi al tehnologiilor de inteligenţă artificială.
Anul acesta, în iulie, a fost organizată la Universitatea din Istanbul, Conferinţa cu tema: 'Conferinţă privind Viitorul Mării Negre'. În urma dezbaterilor au fost sintetizate 11 tematici care sunt prioritare pentru viitorul Zonei Extinse a Mării Negre din Caucaz până în Balcani, acoperind aspectele legate de fundamentarea deciziilor în societate pe baza evidenţei ştiinţifice, noi abordări pentru integrarea tinerilor, căi şi direcţii pentru instaurarea păcii durabile, transformarea digitală dar şi aspecte legate de reconsiderarea cadrului instituţional de cooperare în zona Mării Negre, numită generic BSEC 2.0.
În prezentarea sa, dl. Prof. Mamut s-a referit la setul de principii pe baza cărora pot fi abordate aceste domenii şi aspecte metodologice care vor fi parcurse în perioada următoare.
Pentru detalii suplimentare: Secretariatul Naţional Român al RUMN
Tel: 0241 606462 sau email: [email protected]
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].