logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Comunitatea Declic

Sute de e-mailuri, trimise de membrii Declic la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru judecătorii care decid ce înseamnă, şofatul sub influenţă'

Sute de membri Declic le-au scris judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a le cere să ţină cont de opinia avizată a medicilor atunci când vor decide ce înseamnă 'condusul sub influenţa substanţelor psihoactive'.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al Înaltei Curţi decide, pe 16 septembrie, modul în care toate instanţele din ţară ar trebui să interpreteze ce înseamnă, starea de influenţă'.

Pentru că decizia ÎCCJ va fi obligatorie pentru toate instanţele din România, ea poate afecta zeci de mii de oameni care iau tratament pentru ADHD, diabet, boli neurologice sau medicamente uzuale precum Nurofen Plus, Parasinus Penta, spray nazal antialergic.

Într-o singură zi, 300 de oameni le-au scris judecătorilor propriile povesti despre cum le este afectată viaţa de lipsa unor limite clare care să stabilească cu adevărat când un şofer e sub influenţa substanţelor interzise. (n.n. - o parte din mesaje pot fi găsite la finalul comunicatului)

Membrii Declic le-au explicat judecătorilor că, deşi nu au consumat niciodată stupefiante, medicamentele sau alimentele pe care le folosesc pot avea urme infime din substanţe interzise. Acest fapt le pune libertatea în pericol, în lipsa unor norme legislative clare care să facă diferenţa între simpla prezenţă a unor substanţe în organism (indiferent de cantitatea lor) şi starea de influenţă pe baza unor limite recomandate de medici.

Acţiunile cetăţenilor vin în completarea unui Amicus Curiae depus de Comunitatea Declic la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în acest dosar. Declic cere astfel respectarea punctelor de vedere ale medicilor legişti, care spun că simpla prezenţă a unei substanţe în organism, în cantităţi infime, nu înseamnă automat că şoferul respectiv e sub influenţa substanţelor interzise.

Mai mult, peste 34.000 de oameni au semnat petiţia 'Nu mai pedepsiţi şoferi nevinovaţi, schimbaţi legea !'. Petiţia poate fi consultată aici: Nu mai pedepsiţi şoferi nevinovaţi !

Mai jos, puteţi găsi o parte dintre mesajele transmise prin e-mail de membrii Declic judecătorilor de la Înalta Curte. Mai mult, aici poate fi consultat şi preluat în materialele de presă, cu citarea sursei Declic, documentul integral, Amicus Curiae, trimis de Comunitatea Declic, la ÎCCJ.

Cătălina Hopârteanu, Declic
Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].