logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Camera de Comerţ Elveţia-România

Transformarea Capitalului: Viitorul Investiţiilor Sustenabile, subiect central în cadrul unui eveniment găzduit la reşedinţa Ambasadorului Elveţiei

- Companiile elveţiene din Romania îşi remodelează capitalul de azi, pentru a investi într-un viitor sustenabil. La nivel global, în ultimul deceniu, activele gestionate în fonduri ESG au crescut de la 22,8 trilioane USD în 2016 la peste 40,5 trilioane USD în 2024, reprezentând aproape o treime din toate activele gestionate la nivel global.
- E. S. Massimo Baggi, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, a fost gazda evenimentului şi a deschis discuţiile oferind o perspectivă asupra celor patru arii de interes în care acţionează Guvernul elveţian în ceea ce priveşte sustenabilitatea: colectarea datelor privind problemele cu care se confruntă companiile în domeniul ESG, promovarea transparenţei pentru o conştientizare mai bună a acţiunilor din domeniu, întărirea impactului investiţiilor în titluri mobiliare verzi şi combaterea poluării printr-un set de măsuri represive la nivel pecuniar.
- Dr. Adriana Cioca, Preşedintele CCE-R: 'Conferinţa de azi a scos la lumină conştientizarea companiilor elveţiene din România privind remodelarea propriului capital, pentru investiţii sustenabile. Discuţiile din timpul conferinţei au pus accentul pe relaţia dintre impactul financiar de azi versus valoarea adăugată pentru un viitor sustenabil în diferite domenii de activitate: farmaceutice, producerea materialelor de construcţii, mobilitate electrică, HoReCa, sistemul bancar, IT, sisteme şi tehnologii de reciclare a deşeurilor'.
- Frank Loeffler, Vice Preşedintele CCE-R: 'Timp de 15 ani la rând, compania Roche s-a aflat în topul primelor 3 companii farmaceutice de pe mapamond. Este esenţial să creştem în armonie cu natura şi cu societatea şi nu pe socoteala acestora. Obiectivul ESG trebuie integrat în strategia corporativă.'

Astăzi, la reşedinţa Ambasadorului Elveţiei din Bucureşti, s-a desfăşurat cu succes evenimentul 'Transformarea Capitalului: Viitorul Investiţiilor Sustenabile,' care a reunit lideri ai companiilor elveţiene, din diverse sectoare de activitate pentru a discuta despre rolul esenţial al aplicării principiilor ESG (Environmental, Social, and Governance) în remodelarea propriului capital, atunci când vine vorba despre investiţii sustenabile.

În cadrul evenimentului, care a atras atenţia unui număr considerabil de profesionişti din domenii precum farmaceutice, producerea materialelor de construcţie, sistemul bancar, IT, HORECA mobilitate electrică şi cele mai noi tehnologii din managementul deşeurilor, au fost prezentate cele mai recente iniţiative ale companiilor elveţiene în materie de investiţii sustenabile.
Speakerii de renume au evidenţiat importanţa economiei circulare, în sectoarele de activitate mai sus menţionate şi au pus accent pe rolul educării populaţiei şi al impactului pozitiv pe care aceste practici îl pot avea asupra comunităţilor şi mediului.

Printre vorbitori s-au numărat:
- Andrei BOTIŞ, Managing Partner NAI România şi Preşedinte al Green Business Council, care a discutat despre rolul evaluării proiectelor de investiţii şi oportunitatea certificărilor verzi care ajută consumatorul să obţină un posibil împrumut bancar mai repede şi mai ieftin.

'NAI România se angajează profund în promovarea economiei circulare în sectorul imobiliar prin încurajarea practicilor durabile care reduc deşeurile, reutilizarea materialelor şi prioritizează eficienţa resurselor. Lucrăm îndeaproape cu dezvoltatorii pentru a integra proiecte care se concentrează pe longevitatea şi adaptabilitatea clădirilor, minimizând nevoia de noi resurse şi reducând impactul asupra mediului. Proiectele imobiliare certificate verde generează, în medie, o creştere cu 20% a valorii de piaţă şi pot reduce costurile operaţionale cu până la 30% datorită eficienţei energetice şi gestionării durabile a resurselor Âť.

- Cristian MACEDONSCHI, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Mobilitate Electrică, Proprietar, Boutique Hotel Casa Chitic & Ristorante Cucinino Braşov - Centrul Istoric, care a oferit perspective valoroase despre viitorul mobilităţii electrice şi lanţurile de aprovizionare sustenabile în HORECA;

'Cel mai bun mod de a reduce amprenta de carbon a unui oraş este să oferi un transport public ecologic. Spre exemplu, în Braşov, avem transport public electric în proporţie de 75%, iar până la sfârşitul anului, sperăm să fie în proporţie de 100 %.'

- Edmund PIESS, Director de Sustenabilitate la Holcim România, care a subliniat provocările şi oportunităţile aplicării normelor de ESG în industria producerii de ciment, dar şi eforturile masiv-financiare pe care Holcim le întreprinde an de an pentru atingerea neutralităţii CO2.'

'Pentru a oferi performanţă în sustenabilitate, trebuie să măsori mai întâi. Noi, cei de la Holcim, avem o abordare bazată pe ştiinţă pentru a deveni o companie net-zero. Ne-am stabilit obiective măsurabile până în 2030 şi am luat foarte în serios provocarea de a deveni neutri din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. În ultimii 6 ani, am investit peste 20 de milioane de euro în operaţiunile noastre doar în înlocuirea combustibililor tradiţionali cu combustibili alternativi şi a resurselor naturale cu materii prime alternative. Prin eforturile noastre, Holcim a reuşit să-şi reducă amprenta în producţia de ciment cu 25% pe tonă de ciment de la începutul operaţiunilor în România. Indicatorul dovedit al performanţei noastre în materie de sustenabilitate este scorul ESG, peste 71 de puncte, adică peste performanţa medie a sectorului.

- Cristian POCOL, CEO, ROCH Business Bridge, care a vorbit despre tehnologiile inovatoare de gestionare a deşeurilor. Domnia sa a subliniat cât de importantă este componenta educativă a comunităţilor.

'Managementul deşeurilor este un business care funcţionează după toate regulile unei societăţi comerciale, în care ESG a fost implementat la fel cum se implementează în orice altă societate comercială.'

- Septimiu POSTELNICU, Director General Adjunct, Aurachain, care a abordat impactul politicilor verzi în sectorul bancar şi IT, dar şi lanţul de aprovizionare în acest sector.

'Sustenabilitatea nu înseamnă doar reducerea emisiilor; este vorba despre optimizarea şi standardizarea proceselor care conduc la eficienţa operaţională. Platformele de proces precum Aurachain, care folosesc codul redus şi au capabilităţi integrate de inteligenţă artificială, împuternicesc organizaţiile să identifice, să măsoare şi să îmbunătăţească continuu elementele de proces critice care le influenţează direct călătoria către zero.'

Dr. Adriana CIOCA, Managing Director, Artemis România şi Preşedinte al Camerei de Comerţ Elveţia-România (CCE-R), a moderat discuţiile, oferind o platformă pentru un dialog constructiv şi schimb de idei între participanţi.

Evenimentul a evidenţiat angajamentul companiilor elveţiene de a continua să fie în avangarda practicilor sustenabile, demonstrând cum aplicarea principiilor ESG poate crea un impact pozitiv, atât economic cât şi social.

Participanţii au plecat inspiraţi, cu noi perspective despre cum pot integra sustenabilitatea în strategiile lor de afaceri.

'Suntem mândri să fim parteneri în promovarea investiţiilor sustenabile din Romania şi să vedem cum companiile elveţiene, prin exemplul lor, îşi aduc contribuţia la un viitor mai responsabil şi mai verde.' a declarat Dr. Adriana CIOCA la încheierea evenimentului.

Mulţumim tuturor participanţilor şi sponsorilor care au făcut posibil acest eveniment de succes.

Evenimentul a fost organizat la Bucureşti, joi, 12 sept. 2024, de Camera de Comerţ Elveţia-România în parteneriat cu Ambasada Elveţiei.

Sponsorii noştri au fost: Artemis | Gitana Winery | Holcim România | Roche România | Sika & Adeplast, a Sika Company.

Despre Camera de Comerţ Elveţia-România (CCE-R)

Camera de Comerţ Elveţia - România (CCE-R) este o asociaţie non-profit cu o istorie de 24 de ani în România, care are ca scop facilitarea relaţiilor de afaceri între investitorii elveţieni şi cei români şi oferirea de informaţii economice şi consultanţă companiilor interesate să dezvolte afaceri în cele două ţări.

În septembrie 2024, CCE-R a ajuns la un număr de peste 140 de companii membre care au aproape 25.000 de angajaţi în România.

Susţinută de Ambasada Elveţiei în România, CCE-R a devenit, în ultimele două decenii, jucătorul principal al relaţiilor economice româno-elveţiene şi a construit 10 grupuri de lucru menite să vină în sprijinul membrilor Camerei, dar şi al comunităţilor în care aceştia activează.
Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].