Comunicat de presă - Asociaţia Culturală 'Katharsis'
Proiectul 'Orchestra de suflători - tradiţie şi inovaţie', implementat de Asociaţia Culturală 'Katharsis' din Bucureşti, în parteneriat cu Liceul Vocaţional de Muzică 'Tudor Ciortea' Braşov, Universitatea 'Transilvania' - Facultatea de Muzică Braşov şi Asociaţia Culturală Royal Sound, îşi va desfăşura evenimentele luni, 16 septembrie 2024 şi marţi, 17 septembrie 2024, în premieră, la Braşov.
Gazdă va fi Sala PATRIA a Filarmonicii Braşov.
Luni, 16 septembrie 2024, de la ora 9.30, pe parcursul întregii zile, se va desfăşura masterclass-ul 'Rolul muzicii de suflători în viaţa culturală europeană', susţinut de doi lectori: managerul de proiect, instrumentistul şi dirijorul Florin Ciofică şi de dirijorul, trompetistul şi pianistul Mihai Mircea Spânu. La acest eveniment vor participa elevi de la Liceul Vocaţional de Muzică 'Tudor Ciortea' Braşov, dar şi studenţi ai Facultăţii de Muzică de la Universitatea 'Transilvania', alături de instrumentişti profesionişti din Braşov.
Marţi, 17 septembrie 2024, de la ora 19.00, va avea loc Concertul Orchestrei de suflători, alcătuită cu prilejul acestui proiect, un eveniment aparte în peisajul cultural braşovean. Dirijori vor fi maeştrii Mircea Mihai Spânu şi Florin Ciofică, iar solist vioară: Sebastian Tegzeşiu.
'Fenomenul 'Wind Band Music' a avut o dezvoltare importantă în secolul al XVIII-lea, mai cu seamă în timpul Revoluţiei franceze. În secolele XIX şi XX, muzica de suflători a cunoscut modificări din registrul pentru care aceasta a fost destinată şi, anume zona militară şi populară, deoarece compozitorii au început să utilizeze formaţiile de suflători în lucrări de o complexitate ridicată. Datorită dezvoltării acestui fenomen, mulţi dintre ei au dorit să experimenteze aceste combinaţii de culori oferite de aceste instrumente, luând naştere formaţii precum orchestre de tip armonie, brass band, brass ensemble, orchestră - fanfară etc., instrumentele de lemn şi alamă fiind îmbinate diferit cu instrumentele de percuţie, de coarde sau ansambluri vocale faţă de orchestra tradiţională simfonică.
Concertul din 17 septembrie 2024, de la Sala PATRIA, doreşte să prezinte publicului lucrări mai puţin interpretate în această componenţă, dar care se bucură de o mare popularitate în întreaga lume. Sperăm ca, prin acest proiect, să deschidem un nou drum în preferinţele publicului, dar şi al tinerilor instrumentişti. Vor putea fi ascultate lucrări ale compozitorilor exponenţiali fenomenului 'Wind Band Music' ca James Barnes, Jacob de Haan, Rossano Galante, Kees Vlak, John Williams, dar şi compozitori români, precum: George Enescu, Iacob Mureşianu sau Ciprian Porumbescu', afirmă dirijorul Mihai Mircea Spânu, pe care îl veţi putea urmări în cadrul proiectului nostru.
Scopul proiectului 'Orchestra de suflători - tradiţie şi inovaţie' este de a oferi copiilor şi tinerilor alternative culturale de mare ţinută artistică, de a educa şi de a forma tânăra generaţie într-un spirit organizat care să conducă, în final, la cunoaşterea şi respectarea tradiţiilor culturale, precum şi la promovarea acestora în cadrul comunităţilor locale. Să nu uităm că în Ţara Bârsei exista o tradiţie veche şi bogată în ceea ce priveşte interpretarea muzicii de suflători de către binecunoscutele fanfare săseşti care fiinţau, odinioară, în satele din împrejurimile Braşovului.
Intrarea la evenimente este liberă!
Proiect finanţat din bugetul Municipiului Braşov.
Parteneri: Filarmonica Braşov, Facultatea de Muzică Braşov, Liceul de Muzică TUDOR CIORTEA - Braşov - Oficial, Asociaţia Culturala Royal Sound, Coresi Shopping Resort, RATBV SA
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].